Detské krojované slávnosti vo Veľkých Levároch

Detské krojované slávnosti vo Veľkých Levároch

Detské krojované slávnosti vo Veľkých Levároch foto zdroj: FB

Víkend 25. a 26.5. 2019 bude vo Veľkých Levároch v znamení medzinárodného festivalu Detské krojované slávnosti, ktoré budú mať tento rok už svoj 10. ročník.

Festival je jednou z najväčších a najnavštevovanejších podujatí vo Veľkých Levároch. Konajú sa vždy v poslednú májovú sobotu v historickej časti obce Habánsky dvor, kde sa vystúpenia konajú v malom amfiteátri s ľudovou architektúrou Habánov.

Folklórny festival sa začína o 14:00 hodine krojovaným sprievodom obcou od kultúrneho domu. V sprievode budú všetci účinkujúci v rôznofarebných krojoch s  hudobným doprovodom.

Návštevníci sa môžu tešiť na DFS Prvosienka z Bratislavy, DFS Krpčiarik z Dunajskej Stredy, DFS Klobučánek z Valšských Kloboukú z ČR, DFS Marijánek zo Bzenca z ČR, DFS Studnička z Borského Mikuláša, DFS Brodčánek z Brodského, ĽH Matičiarik z Nových Zámkov a  tiež na domáci DFS Leváranek z Veľkých Levár a Foklórnu skupinu Leváran.

Novinkou je v tomto roku aj prehliadka starodávnych kočíkov, ktoré budú súčasťou krojovaného sprievodu. Postarala sa o ne nadšenkyňa pani Mária Orgoňová z Veľkých Levár, ktorá renovuje staré kočíky a bábiky.

V habánskom amfiteátri sa diváci oboznámia prostredníctvom vystúpení detí a mládeže  s rôznymi zvykmi a kultúrami z rôznych miest nielen Slovenska, ale aj z Moravy.

Počas festivalu sa uskutoční po prvý krát aj súťaž detských speváčikov „Levársky speváčik“, na ktorej sa vystriedajú speváci z každého súboru.

Diváci sa okrem pasívneho sledovania vystúpení môžu zapojiť tiež do Školy tanca, kde sa majú možnosť naučiť nejaký nový tanček, môžu si vyskúšať svoje umelecké schopnosti v Tvorivých dielňach pre deti a v stánkoch s ľudovo-umeleckými predmetmi si môžu zakúpiť rôzne upomienkové predmety ako pamiatku na tento krásny deň.

Novinkou tohto ročníka bude aj tombola s okamžitými výhrami, ktoré si návštevníci ihneď po zistení výherného čísla môžu sami vyzdvihnúť.

V nedeľu bude slávnostná omša v rímskokatolíckom kostole Mena Panny Márie o 10:00 hodine. Tam sa svojimi piesňami a hrou na ľudových hudobných nástrojoch predstavia súborov Matičiarik, Klobučánek a  Leváranek a obohotia tak slávnostnú sv. omšu, ktorá sa ponesie v znamení poďakovania folklórnych súborov za talenty, ktoré vo svojich súboroch majú a za 15.rokov úspešnej existencie DFS Leváranek.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 24 máj 2019 16:24

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display