Vlak Záhoráčik: Pôvodne nemal premávať, napokon bude vypravený už túto sobotu

Vlak Záhoráčik: Pôvodne nemal premávať, napokon bude vypravený už túto sobotu

Počas prvej júlovej soboty 4.7.2020  štartuje svoju štvrtú sezónu letný cyklovlak Záhoráčik. Informuje o tom župa na www.bratislavskykraj.sk.

Premávať bude každý víkend trikrát denne až do polovice septembra. Východiskovou stanicou bude Bratislava hl. st. a konečnou zastávkou Plavecké Podhradie. Vlak je vybavený aj špeciálnym cyklovozňom a prevádzkovať ho bude Železničná spoločnosť Slovenska (ZSSK).

„Projekt sezónneho cykloturistického vlaku je výborným príkladom ako naštartovať turizmus v Bratislavskej župe po období reštriktívnych opatrení proti koronavírusu. Kvôli pandémii sme boli nútení tento obľúbený projekt pôvodne pozastaviť. O to viac sa teším, že sa Ministerstvo dopravy a výstavby v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovenska rozhodlo projekt obnoviť. Je to výborná správa pre obyvateľov kraja aj pre turizmus,“ uviedol bratislavský župan Juraj Droba.

„Letný Vlak Záhoráčik je jedným z desiatich projektov, ktorých cieľom je podnietiť ľudí spoznávať Slovensko vlakom. V spolupráci s Ministerstvom dopravy SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví na desiatich trasách mimoriadne LETNÉ VLAKY v rôznych kútoch Slovenska. Vďaka tomu môžete každý víkend od 4. júla do 15. septembra navštíviť iný región a objavovať výnimočné miesta, prírodné krásy, pamiatky, chute a vône Slovenska so ZSSK výhodne a ekologicky,“ doplnil generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Cestujúci, ktorí využijú letný vlak Záhoráčik, sa môžu odviezť až do Plaveckého podhradia, odkiaľ sa dostanú nielen na Plavecký hrad, ale tiež na známu rozhľadňu na Vápennej. Môžu si prejsť aj Náučný chodník Plavecký kras, ktorý patrí medzi najkrajšie náučné chodníky na Slovensku. Turisticky lákavý je aj výhľad na panorámu Malých Karpát a Záhorskú nížinu z vrchu Vysoká, na ktorú sa dostanú z obce Kuchyňa. Obec Kuchyňa je zároveň aj ideálnym štartovacím bodom pre cyklovýlety na Zochovu chatu alebo rozhľadňu Veľká Homola.

Čo môžete vidieť a zažiť

Cesta vlakom je príťažlivá pre rodiny s deťmi, milovníkov železnice, pre nadšencov turistiky a prírody, ktorí preferujú verejnú dopravu a pre cykloturistov mieriacich do severozápadných svahov Malých Karpát a dolnozáhorských lesov.

Turisticky zaujímavou je návšteva rozhľadne na Vápennej (Roštún), či už zo Sološnice alebo z Plaveckého Podhradia. Dominantou tejto časti Záhoria je Plavecký hrad, ktorý je ľahko dostupný aj pre rodiny s deťmi.

Zároveň si môžete prejsť aj Náučný chodník Plavecký kras, ktorý je jeden z najkrásnejších náučných chodníkov na Slovensku.

Z obce Kuchyňa  vychádzku krásnou prírodou Záhoria na vrch Vysoká, z ktorého budete vidieť či panorámu Malých Karpát alebo časť Záhorskej nížiny. Kuchyňa je vhodný východiskový bod pre cykloturistické výlety do Malých Karpát (Zochova chata –Modra).

 Pri obci Lozorno nájdete Gazdovskú dedinu – Abeland, ale aj vodnú nádrž Lozorno, ktorá je vhodná na kúpanie a oddych. Lozorno je vhodným nástupným bodom na nenáročnú cykloturistiku smerom nielen do Bratislavy. 

Neďaleko sa nachádza i Golfový areál a obľúbený salaš Stupava – Biofarma Príroda, kde je možnosť vychutnať si originálnu slovenskú gastronómiu, alebo si prezrieť miestnu mini ZOO.

zdroj: BSK / bratislavskykraj.sk TS

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 03 júl 2020 14:38

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.