FOTO: Hádzanári na Záhorí pripravujú v obci Láb športovcov aj pre ďalšie športy

FOTO: Hádzanári na Záhorí pripravujú v obci Láb športovcov aj pre ďalšie športy

Hráči a hráčky tímu Rudar Láb Hráči a hráčky tímu Rudar Láb Rudar Láb

V základnej škole v obci Láb v okrese Malacky funguje od roku 2019 nový športový klub Rudar. V troch tréningových skupinách, ktoré sú rozdelené podľa veku celkovo pôsobí 42 detí.

Klub založil mládežnícky hádzanársky tréner Rudolf Draškovič. Nápad založiť klub, v ktorom by sme sledovali talenty nielen pre hádzanú, ale aj iné športy som dostal počas Majstrovstiev Európy dievčat do 17 rokov v Slovinsku v lete 2019, keď som pôsobil pri reprezentácii hádzanárok,“ prezradil začiatky nového klubu.

Počas šampionátu som premýšľal nad naším hádzanárskym klubom v Stupave, kde máme 500 hráčov, čo vylepšiť. Bavil som sa s reprezentačnými trénermi iných krajín a dostal som nápad otvoriť malý satelit pri Stupave. Pohrával som sa s myšlienkou, ako urobiť lepší výber pre hádzanú, lebo počas náročného turnaja sa ukázalo, že nie každá hráčka má predpoklady hrať na takejto vrcholovej úrovni,“ pokračoval Draškovič.

Pri vzniku projektu padlo rozhodnutie na malú obec na Záhorí Láb, ktorá má približne 1700 obyvateľov. „Môžu sa tu pýšiť veľkou telocvičňou. Viem, že je to športová obec s tradíciou dobrého futbalu a v minulosti aj hádzanej. Spočiatku sme chceli rozbehnúť len dievčatá, ale uvedomil som si, že tunajšia základná škola disponuje v prvom a druhom ročníku po dvoch triedach, vo vyšších iba jednou triedou. Preto sme otvorili krúžok aj pre chlapcov. Uvedomujeme si, že tu má futbal veľkú tradíciu a tak sme ponúkli krúžok aj im. Majú sa tak možnosť zlepšiť aj v iných disciplínach ako atletika a gymnastika. Nie je to robené len pre hádzanú, ale cieľom je byť všestranným a pomôcť deťom nájsť vhodný šport, v ktorom budú mať predpoklady byť úspešné,“ priblížil vznik a ciele klubu tréner.

Bývalý hádzanár sa mládeži venuje už viac ako desať rokov. Počas nich sa stal so staršími žiakmi a mladším dorastom Stupavy vicemajstrom Slovenska či vyhral školské majstrovstvá Slovenska. „Ako svoj najväčší úspech však hodnotím to, že som pre slovenské mládežníčke reprezentácie vychoval štyroch hádzanárov. Od útleho veku až po dorastenecký vek som pripravoval hráčov na vrcholový šport,“ prezradil bývalý pivot.

Ako doplnil, popri tom získal veľa skúseností a aj iný pohľad na výchovu hráčov. „Práve preto ma napadlo venovať sa viac všestrannej pohybovej kultúre. Viac pracovať s motiváciou detí. Naučiť ich základy minihádzanej, futbalu, prehadzovanej, korčuľovania a pod. Sme radi, že sa projekt v Lábe chytil a že je oň veľký záujem,“ pokračoval Draškovič.

V príprave kladú v Lábe najväčší dôraz na atletiku. Je to kráľovná všetkých športových odvetví. Jej hlavnou výsadou je ponuka všestrannej škály rôznych pohybových aktivít, zameraných na prirodzený pohyb dieťaťa, ako je beh, chôdza, vrh, skok, hod a ich kombinácie. Rozvíja sa pri nej motorika, správne držanie tela, či mentálna zrelosť. Vďaka atletike sú na deti hravou formou vynaložené nároky formou množstva súťaží a hier, kedy je nenútenou formou trénovaný reflex, sústredenosť ,rýchlosť, koordinácia pohybu, organizácia, systém, zdravá súťaživosť či cieľavedomosť. Neexistuje športová disciplína, pri ktorej by atletika bola zbytočná,“ doplnil tréner.

V klube sú zatiaľ tri tréningové skupiny, prvú tvoria deti z 1. a 2. ročníka, druhú z 3. a 4. a v tretej sú deti z 5. a 6. ročníka. Cez sezónu sú tréningy dva až trikrát do týždňa. Celý rok sa venujú predovšetkým atletike, gymnastike, futbalu, minihádzanej, florbalu, plávaniu a v zime korčuľovaniu. „Tréningy sú rovnomerne rozložené celý rok a  cieľom je nádejných mladých športovcov pripraviť po všestrannej stránke a v 5. triede im pomáhať nájsť konkrétny šport, ktorý by ich bavil. Deťom sa venujú okrem hlavného trénera aj ďalší odborníci. Funkciu atletického trénera plní Peter Filip, trénerom pre minihádzanú je Dragoslav Punoševač a ako trénerka v klube pôsobí aj Alexandra Kaššová," predstavil ďalších spolupracovníkov zakladateľ klubu.

Žiadny nový klub to v začiatkoch nemá jednoduché, obzvlášť po finančnej stránke. „Ani my nie sme výnimkou. Všetko si momentálne hradíme z členských príspevkov od rodičov. Na začiatku sezóny sme nakúpili tréningové pomôcky, zaplatili poplatky za registráciu klubu na ministerstve a hádzanárskom zväze. Okrem pomôcok sme investovali aj do nášho nového webu a ďalších noviniek, ktoré v krátkej budúcnosti pripravíme verejnosti. Časť financií nám v októbri vypadla, tak sa budeme snažiť to vykryť v ďalších mesiacoch. Veríme, že sa čoskoro vrátime do normálneho režimu,“ vysvetlil zložité financovanie športu hlavný tréner.

Do kariet nádejnému projektu nezahrala ani situácia okolo nového koronavírusu a opatrenia voči jeho šíreniu. „Celé leto sme pripravovali nový ročník nášho projektu a hráči sa znova tešili na tréningy. V septembri sme pracovali v štandardnom režime. Na celý október sme dali hráčom voľno a čakali sme ako sa to bude vyvíjať. Keďže teraz je možné trénovať v počte 5 hráčov a tréner, tak sme to využili. Napriek tomu, že to je náročné na čas a rozplánovanie, tak sme to dali a ponúkli tak hráčom možnosť trénovať trikrát do týždňa. Veľmi nám pomohla aj riaditeľka školy Ľubica Chovanová a spolu sme hľadali možnosti. Všetci chceme aby sa deti znova hýbali,“ zakončil informáciou o aktuálnej situácii Rudolf Draškovič, ktorý je zároveň aj prezidentom nového klubu.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 23 november 2020 18:15

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.