Jakubov - história

Jakubov - história

Jakubov Jakubov Obec Jakubov

Legendu o svojom vzniku má aj Jakubov, ktorý leží 9 km od Malaciek. Podľa nej, ked sa dvanásti Kristovi učeníci rozišli po svete sv. Jakub sa dostal do týchto končín. Pod veľkými lipami, kde odpočívali pocestní cestou do Viedne si veriaci postavili sochu tohto apoštola.

Záhorácka obec Jakubov leží v nadmorskej výške 154 m na Borskej nížine, asi 34 km od hlavného mesta Bratislavy a 9 kilometrov od Malaciek, v nádhernom prostredí borovicových a listnatých lesov a vodných plôch, v blízkosti rakúskych hraníc, na priamom ťahu z hraničného priechodu Záhorská Ves smerom na Malacky.

Chotár obce bol osídlený už v dobe rímskej a veľkomoravskej. Obec sa spomína v roku 1460. V roku 1553 patrila Serédyovcom a plaveckému panstvu. V roku 1703 úplne vyhorela. V roku 1720 bol v obci mlyn a 22 daňovníkov. V roku 1828 bolo v obci 120 domov a 868 obyvateľov. Pôvodne renesančný kostol z r. 1641 bol v rokoch 1769, 1903 prestavaný a zreštaurovaný.

Za pozornosť stojí pekný, slovenský názov obce, ktorý je v pečati doložený o 150 rokov skôr, ako sa to zvyčajne v odbornej literatúre uvádza. Pokiaľ ide o samotný námet, ide o typický hovoriaci symbol, obrazom vyjadrujúci pomenovanie obce. Vlajka obce Jakubov pozostáva zo siedmych pozdĺžnych pruhov vo farbách červenej, žltej, červenej, bielej, zelenej, žltej a zelenej. Vlajka má pomer 2:3 a ukončená je tromi cípmi, t.j. dvomi zástrihmi siahajúcimi do tretiny jej listu.

Zo správy, ktorú pred 250 rokmi bratislavskej stolici podával gróf Pálffy sa môžeme dozvedieť fakty o postavení poddaných v obci. Zdarma dostávali drevo na hospodárske náradie a peniaze nemíňali ani na vozy a pluhy, lebo si ich zhotovovali úplne sami. Takisto nemuseli kupovať sviece, lebo po celý rok svietili trieskami z borovíc. Okrem možností chytať ryby na obživu, mohli Jakubovčania predávat kupcom z Viedne zelené žaby i výrobky z rákosia. Odvtedy sa im hovorí Škerháci (kŕkanie t.j. škerhanie žiab).

Obec je obkolesená lesmi a vodnými plochami. Jakubovské štrkovisko, ideálne na kúpanie, vodné športy a rybolov, je vyhľadávanou rekreačnou oblasťou nielen medzi domácimi obyvateľmi, ale aj obyvateľmi hlavného mesta a širokého okolia. Na východ od obce sa nachádzajú Jakubovské rybníky – vodná plocha s bohatým výskytom bahenného vtáctva, ktorá patrí medzi najvýznamnejšie hniezdiská a migračné lokality Záhoria. Na juhozápad od obce sa nachádza prírodná rezervácia Bogdalický vrch (33,2 ha) so zvyškami lužného lesa s pôvodnou drevinou skladbou. Na juhu od obce sa nachádza Šmolzie (45,6ha) a rekreačná oblasť Feldský les – prírodná rezervácia so zvyškami lužného lesa na Záhorskej nížine s pôvodnou drevinou skladbou a mnohými vzácnymi živočíchmi. Táto oblasť má veľký význam z hľadiska vedecko-výskumného, náučného a kúltúrno-výchovného.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 18 december 2020 20:54

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.