Stupavská knižnica nesie meno Ruda Mórica, ktorý sa narodil pred 100 rokmi

Stupavská knižnica nesie meno Ruda Mórica, ktorý sa narodil pred 100 rokmi Featured

By Zlatica Obadalová, knihovníčka marec 16, 2021 0
Fotky:  Stupavská knižnica Fotky: Stupavská knižnica zdroj: Mesto Myjava

Stupavská knižnica je pomenovaná po významnom slovenskom autorovi Rudovi Moricovi, na ktorého život a dielo si zaspomínala dlhoročná knihovníčka, pani Zlatica Obadalová.

Rudo Moric sa narodil 27. marca 1921 v Sučanoch. Vyštudoval učiteľský ústav v Bánovciach nad Bebravou a stal sa teda učiteľom. Učil prvýkrát v Belej. Aktívne sa zúčastnil SNP a po jeho potlačení sa dostal do zajateckého tábora v Rakúsku. Z tohto obdobia napísal knihu Explózia, ktorá bola aj sfilmovaná a z prostredia zajateckého tábora útlu knižočku Sen o chlebe.

V roku 1946 prišiel ako mladý, 25-ročný učiteľ do Stupavy, kde učil do roku 1948. V škole vydával detský časopis Okienko Záhoria a aktívne sa zapájal do kultúrneho diania v ochotníckom súbore. Tam sa zaľúbil do mladej Stupavčanky Žofie, s ktorou sa neskôr oženil a natrvalo zostal bývať a tvoriť v Stupave. Zo stupavskej školy odišiel pracovať ako dramaturg do Školfilmu v Bratislave, neskôr bol tajomníkom Zväzu slovenských spisovateľov a od roku 1959 sa stal riaditeľom vydavateľstva Mladé letá, kde pôsobil až do svojej smrti 26. novembra 1985.

Za svoje dielo bol v roku 1975 vyznamenaný titulom zaslúžilý umelec a v roku 1984 titulom národný umelec. Rudo Moric zo začiatku prispieval do rôznych, väčšinou detských časopisov, ako boli Priateľ dietok, Okienko Záhoria, Slniečko, Ohník, Zornička a tiež do časopisov pre dospelých Život, Kultúrny život a Slovenské pohľady. Vo svojej literárnej činnosti sa venoval takmer výhradne tvorbe pre deti a mládež. Napísal vyše 40 kníh.

Tvorba Ruda Morica sa dá rozdeliť na niekoľko častí. Sú to knihy zo spomínaného SNP - Explózia, Miško hrdina, Sen o chlebe, Smrť tridsaťsedmičky. Napísal niekoľko kníh o deťoch - Oktávia ide stovkou, Našiel som vám kamarátov, Trikrát som ušiel, Môj veľký malý kamarát a jednou z posledných kníh je Hlupáčik s velikánskou jednotkou, ktorú venoval svojej prvej vnučke Zuzanke. Medzi knihami zo športového prostredia zaujíma popredné miesto knižka Majster pästiarskych rukavíc, ktorá je o olympijskom víťazovi v boxe z roku 1952 Jankovi Zacharovi.

Pán Zachara navštívil Stupavu na slávnostnom podujatí pri príležitosti nedožitých 90-tich rokov Ruda Morica. Autor písal aj povesti, napríklad Zvon lumpov, O Blažejovi, čo sa nebál a iné. Keďže Rudo Moric svoje detstvo prežil v Sučanoch, obklopených krásnou prírodou a lesmi, aj väčšinu svojich kníh napísal o prírode, o zvieratkách, o zvieratkách a deťoch, rozprávky o zvieratkách, ktoré rozprávajú ľudskou rečou. Sú to napríklad O muške Svetluške, Srnček Parožtek, Ako som krstil medveďa, Rozprávky z lesa a mnoho ďalších.

Významné miesto zaujíma knižka Z poľovníckej kapsy, ktorá vyšla už v 10. vydaní a bola určená ako mimočítanková literatúra pre 4. ročník ZŠ.

Knihy Ruda Morica sú písané zrozumiteľným, ľahko čitateľným textom a preto sú aj teraz obľúbené u detského čitateľa. Stupavská knižnica nesie meno Ruda Morica od roku 1996, kedy sme si pripomenuli celoslovenským seminárom o jeho živote a diele 75. nedožité narodeniny spisovateľa. A tiež v roku 1996 naša knižnica vyhlásila pre deti literárnu súťaž s témou príroda na počesť a pamiatku nášho stupavského spisovateľa, veľmi príjemného a dobrého človeka Ruda Morica. Hovorí sa, že kto má rád prírodu a zvieratká, to je dobrý človek.

Keďže v stupavskej knižnici pracujem už 42 rokov a Ruda Morica som osobne poznala a neraz privítala aj na besede so žiakmi v knižnici, venujem tieto riadky spomienke na tohto významného detského autora. A tiež odporúčam deťom rôzneho veku, aby si prečítali knihy, ktoré Rudo Moric napísal. V našej knižnici ich nájdete.

Česť jeho pamiatke!

zdroj: Zlatica Obadalová, knihovníčka na www.stupava.sk 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 16 marec 2021 13:27

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.