VIDEO: Bobrom najviac chutí na Záhorí

VIDEO: Bobrom najviac chutí na Záhorí

zdroj foto: wikipedia.org zdroj foto: wikipedia.org

Bobor vodný alebo európsky je náš najväčší hlodavec a mimoriadne sa mu zapáčilo v povodí bratislavských riek a na Záhorí.

"V 19. storočí z územia takmer vymizol, pretože bol lovený kvôli krásnej kožušine. Aby bola vodeodolná a ochránila bobra pred chladnou vodou, je mimoriadne hustá, čo z nej, žiaľ, robilo významný obchodný artikel. Dnes však v našom kraji opäť bežne vidíme ohlodané stromy, dôkaz ich prítomnosti," informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na na www.bratislavskykraj.sk.

zdroj foto: BSK

Občas však takéto „nálezy“ robia vrásky lesníkom, pretože niekedy im zachutia stromy, ktoré sú vzácne, alebo sa usídlia na mieste, kde to pre ekosystém nie je až také vhodné. Napríklad sú kvôli ich hrádzam zaplavované plodiny, podmáčaná lesná pôda či upchaté priepusty. Vzácne stromy vieme pred ich hlodákmi ochrániť napríklad pletivom, ale niekedy je jediným dobrým riešením len presťahovanie bobrov na vhodnejšie miesto.

zdroj foto: BSK

Bobor má veľké hryzáky a mohutný plochý chvost, váži do 30 kilogramov a dožíva sa asi 17 rokov. Chutí mu kôra stromov a lyko, z ktorých si robia aj zásoby na zimu. V riekach si vytvárajú hrádze, ktoré sa stanú bezpečným úkrytom pre nich, ale aj pre ďalšie zvieratá. Hrádzou však dvihnú hladinu riek, čo môže mať aj spomínané negatívne vplyvy na prírodu. Vo veľkej väčšine sú však takéto „úpravy“ pre les prospešné.

Bobry sa pozorujú ťažko, lebo sú veľmi plaché a skôr nájdete ohryzené stromy, ako samotného bobra. 

Barbari v Borskom Mikuláši? 

zdroj foto: FB

Nie to len bobry na Záhorí dali o sebe vedieť. Ich diela môžete vidieť nielen na Záhorí či v okolí Váhu, ale aj napríklad na Myjavsku. Bobry sa vrátili aj do Malých Karpát, kde si už niekoľko rokov úspešne nažívajú.

Viac TU: https://www.nazahori.sk/senica/item/786-barbari-v-borskom-mikulasi 

a TU: https://www.nazahori.sk/myjava/item/1259-bobry-uraduju-aj-v-myjave

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 04 apríl 2021 09:36

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.