BSK: Od dnes začína premávať cyklovlak Záhoráčik

BSK: Od dnes začína premávať cyklovlak Záhoráčik Featured

BSK BSK

Počas prvej júlovej soboty (3. 7. 2021) štartuje svoju piatu sezónu letný vlak Záhoráčik. Východiskovou stanicou bude Bratislava hl. st. a konečnou zastávkou Plavecké Podhradie.

Premávať bude v letnej turistickej sezóne každý víkend a počas sviatkov trikrát denne. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Vlak je vybavený aj špeciálnym cyklovozňom a prevádzkovať ho bude Železničná spoločnosť Slovenska (ZSSK). Projekt financuje Ministerstvo dopravy SR. 

„Teším sa, že Ministerstvo dopravy SR spoločne so Železničnou spoločnosťou Slovenska sa rozhodli projekt financovať. Turistický cyklovláčik je skvelý príklad, ako naštartovať cestovný ruch v kraji. Ja sám som sa ním previezol už viackrát. Cesta je veľmi príjemná, vychutnáte si panorámy Záhoria a máte veľa možností na výlety. Špeciálny vozeň odvezie aj vaše bicykle. Ak sa doveziete až do Plaveckého Podhradia, môžete si vyjsť na hrad aj známu rozhľadňu na Vápennej, povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Cyklovozeň odvezie váš bicykel a kdekoľvek na trase môžete pokračovať cyklovýletom. 

Okrem Plaveckého Podhradia si môžete prejsť aj Náučný chodník Plavecký kras, ktorý patrí medzi najkrajšie náučné chodníky na Slovensku. Turisticky lákavý je aj výhľad na panorámu Malých Karpát a Záhorskú nížinu z vrchu Vysoká, na ktorú sa dostanete z obce Kuchyňa. Kuchyňa je zároveň aj ideálnym štartovacím bodom pre cyklovýlety na Zochovu chatu alebo rozhľadňu Veľká Homoľa.

Cesta vlakom je príťažlivá pre rodiny s deťmi, milovníkov železnice, pre nadšencov turistiky a prírody, ktorí preferujú verejnú dopravu a pre cykloturistov mieriacich do severozápadných svahov Malých Karpát a dolnozáhorských lesov.

Turisticky zaujímavou je návšteva rozhľadne na Vápennej (Roštún), či už zo Sološnice alebo z Plaveckého Podhradia. Dominantou tejto časti Záhoria je Plavecký hrad, ktorý je ľahko dostupný aj pre rodiny s deťmi. Zároveň si môžete prejsť aj Náučný chodník Plavecký kras, ktorý je jeden z najkrásnejších náučných chodníkov na Slovensku.

Z obce Kuchyňa odporúčame vychádzku krásnou prírodou Záhoria na vrch Vysoká, z ktorého budete vidieť či panorámu Malých Karpát alebo časť Záhorskej nížiny. Kuchyňa je vhodný východiskový bod pre cykloturistické výlety do Malých Karpát (Zochova chata –Modra). Pri obci Lozorno nájdete Gazdovskú dedinu – Abeland, ale aj vodnú nádrž Lozorno, ktorá je vhodná na kúpanie a oddych.

Lozorno je vhodným nástupným bodom na nenáročnú cykloturistiku smerom nielen do Bratislavy. Neďaleko sa nachádza i Golfový areál a obľúbený salaš Stupava – Biofarma Príroda, kde je možnosť vychutnať si originálnu slovenskú gastronómiu, alebo si prezrieť miestnu mini ZOO. 

Cestovný poriadok Záhoráčik 2021

TU: https://bratislavskykraj.sk/zahoracik/cestovny-poriadok/  https://bratislavskykraj.sk/wp-content/uploads/2020/07/kcp-110-112.pdf

LETNÝ VLAK ZÁHORÁČIK sa stal vyhľadávaným dopravným spojením pre turistov aj domácich obyvateľov, ktorí radi spoznávajú región Záhoria a využívajú túto ekologickú alternatívu dopravy. Okrem lístkov ZSSK môžete vo vlaku využiť aj lístky Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji

zdroj: BSK  / www.bratislavskykraj.sk

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 03 júl 2021 08:16

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.