FOTO+VIDEO: Hasiči v Stupave pomáhajú už 141 rokov

FOTO+VIDEO: Hasiči v Stupave pomáhajú už 141 rokov Featured

Dobrovoľný hasičský zbor Stupava Dobrovoľný hasičský zbor Stupava Foto: NaZahori.sk a Hasiči Stupava

Hasičský zbor bol v Stupave založený 16. mája 1880 a v súčasností má stupavský dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) 30 členov, z ktorých 22 hasičov je zaradených do výjazdovej jednotky.

Dobrovoľný hasičský zbor Stupava NaZahori.sk

Zbor zo Stupavy je v rámci hasičských jednotiek na Slovensku zaradený do A kategórie. „Z tohto nám vznikajú povinnosti. Napríklad musíme mať minimálne 17 výjazdových hasičov, niektoré materiálovo-technické podmienky, hasiči musia absolvovať viaceré školenia ako pilčícke či strojnícke, kurzy, kurz prvej pomoci a mnoho ďalších,“ uviedol pre NaZahori.sk Ján Belačič.

V Stupave majú tri vozidlá. Prvým strojom je Iveco Daily v zápožičke z Ministerstva vnútra SR, druhým vozidlom je cisternová striekačka Tatra 815 a tretím je Volkswagen LT46. ktorý je predurčený na zásahy pri povodniach a pri odčerpávaní. Okrem toho je vo výbave aj čln, ktorý bude slúžiť na povodňovú službu.

Hasiči zasahujú primárne v katastri Stupava, ale aj do okolitých obcí či už ide o Borinku alebo Marianku, kde hasičské zbory nemajú. Okrem toho chodia na výpomoc aj do Lozorna, Zohora, Záhorskej Bystrice, ale výjazdy robia aj do centra Bratislavy. Všetko závisí od potreby operačného strediska.

Zásahy nie sú len v prípade požiarov. „Okrem nich sú to povodne, odčerpávanie vôd z verejných priestranstiev, pivníc a podobne. Odpratávanie stromov z ciest po nepriaznivom počasí, ale zasahujeme aj pri ľahkých dopravných nehodách,“ doplnil Belačič.

Práca hasičov nespočíva iba priamo v zásahovej činnosti. „Významnou časťou je aj asistenčná či osvetová činnosť. Robíme v školách a škôlkach osvetu pre deti a takisto chodia aj oni na návštevu k nám. Predstavujeme im techniku a základné informácie ako sa majú správať ak prídu do styku s ohňom. Tradične robíme na Medzinárodný deň detí ukážky zásahu pri požiari či nehode. Takisto sme nápomocný pri organizácii podujatí, kde je v prípade účasti nad 500 osôb povinná účasť hasičov. Ide najmä o tradičné podujatia či už Dni zelá, Pivný festival či cyklomaratón,“ doplnil Milan Peschl

Hasiči však strávia okrem týchto činností množstvo dobrovoľníckych činností aj pri údržbe a zabezpečení chodu zboru, ktorá už nie je na očiach verejnosti a bez ktorej by nefungoval asi žiadny dobrovoľný zbor. „Začnime len papierovačkami, ktoré musíme robiť. V podstate musíme viesť papier o každom jednom zariadení, ktoré máme a s tým sú spojené kontroly, ktoré sa musia vykonávať. Pre nás zbor je výhodou, že medzi dobrovoľnými hasičmi máme zmes povolaní. Napr. sú tu automechanici, ktorí dlhé hodiny trávia pod technikou, aby bola schopná zásahu,“ prezradil Belačič.

„Záchranár nám rieši prvú pomoc, mechanik opravuje autá, elektrikár nám na stanici rieši elektroinštaláciu a ja mám na starosti právne veci. Robíme napríklad preventívne požiarne kontroly v domoch. Musíte im vysvetliť niekedy či sme oprávnení alebo nie sme ich vykonávať. Aj na zásahu sa niekedy stanú rôzne excesy. Či už auto parkuje pri hydrante a vy musíte vysvetľovať prečo tam nemôže byť, či zavolať alebo nie policajtov, ale niekedy treba riešiť aj násilný vstup do nehnuteľnosti. To všetko musíte mať nejako podchytené, aby z toho nebol problém,“ ozrejmil námatkovo, s čím všetkým sa musia aj po právnej stránke stretávať hasiči, ďalší z nich Adam Puškár.

Napriek množstvu povinností na stanici v Stupave prevládajú pozitíva z práce v hasičskom zbore. „Muži sú ako stvorený pre dobrodružstvo a pre akciu. A práve preto sú dobrovoľní hasiči to, čo toto všetko ponúka. Či už je to rýchla jazda, majáky, sú to veci, ku ktorým sa dostanete iba skrz tých hasičov. Ak chcete píliť nalomené stromy, zasahovať pri autonehodách, ak chcete vstupovať do plameňov a pálili vás z toho nohy, určite príďte k nám a skúste si to,“ odpovedal jeden z najmladších v zbore Anton Rafaj na otázku, prečo by odporučil vstup k hasičom.

No nie je to najlepšia pozvánka pre tých, ktorý uvažujú nad vstupom k dobrovoľným hasičom?

Viac informácií prezradili hasiči zo Stupavy vo videoreportáži.  

FOTOGALÉRIA

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 19 august 2021 17:15

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.