V Plaveckom Štvrtku vzniklo unikátne zariadenie pre deti s autizmom

V Plaveckom Štvrtku vzniklo unikátne zariadenie pre deti s autizmom Featured

Krajina - Nekrajina je špecializované zariadenie pre deti s autizmom v ambulantnej forme v rodinnom dome v Plaveckom Štvrtku. Krajina - Nekrajina je špecializované zariadenie pre deti s autizmom v ambulantnej forme v rodinnom dome v Plaveckom Štvrtku. Zdroj: BSK

V Plaveckom Štvrtku vzniklo unikátne špecializované zariadenie pre deti s autizmom. Vytvorila ho matka 11-ročného autistického chlapca vo svojom rodinnom dome, v snahe pomôcť svojmu synovi a ďalším rodinám s podobným osudom.

Ber to ako potešenie, a je to potešenie. Ber to ako utrpenie, a je to utrpenie.“ Toto indické príslovie si vzala Slávka Kajanová za svoje. Rok sa s myšlienkou pohrávala, aby si bola absolútne istá, že práve táto cesta je tá správna. Ďalšie tri dlhé roky vybavovala, šetrila, budovala. Ale hlavne nikdy nestratila motiváciu, pretože keď je raz niečo správna vec, žiadna byrokracia a žiadna prekážka nie je dosť veľká.

Možnosti rodičov autistických detí zaradiť dieťa do špecializovaného zariadenia na Záhorí sú takmer nulové. „Vozenie detí do Bratislavy je časovo a finančne náročné a na voľné miesta v zariadeniach sa čaká roky. Štátne škôlky v Malackách tieto deti nechcú, špeciálnu triedu aj napriek naliehaniu rodičov mesto nevytvorilo,“ uviedol Bratislavský samosprávny kraj (BSK).

Umiestniť autistu do súkromnej škôlky je o niečo ľahšie, avšak nie každý rodič si ju môže dovoliť zaplatiť. Špeciálna škola v Malackách má jednu autistickú triedu a ďalšie deti sú včlenené do ostatných tried v rámci školy. Niektoré môžu chodiť každý deň, niektoré len pár hodín týždenne. Čo ale s takýmito deťmi poobede? Prostredie družiny je pre nich nevhodné, potrebujú individuálnu starostlivosť, pretože väčšina z nich je v 5. a 6. stupni sociálnej odkázanosti.

A práve takéto služby špecializované zariadenie Krajina – Nekrajina ponúka. Zatiaľ otvára svoje brány na 4 hodiny denne, po škole, od 13.00 do 17.00 h. Kapacita zariadenia je 4 deti, čo je i v súlade s koncepciou deinštitucionalizácie takýchto zariadení.

O 4 deti vo veku 6 až 18 rokov sa bude starať sociálny pracovník a opatrovateľka. Poskytovaný bude olovrant. Program bude zahŕňať rôzne športové činnosti ako plávanie, návštevy wellness centra, bicyklovanie, vozenie v cyklovozíku, animoterapiu s vlastným kocúrom a psom, arteterapiu, prechádzky v blízkom lese. V lete bude možnosť ísť k moru a v zime do hôr,“ informuje Bratislavský samosprávny kraj.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 02 október 2021 10:45

Malacky - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Malacky - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.