Ide Združeniu páleníc a liehovarov viac o naše zdravie alebo svoje zisky?

Ide Združeniu páleníc a liehovarov viac o naše zdravie alebo svoje zisky?

ilustračné foto / zdroj: Thinkstock ilustračné foto / zdroj: Thinkstock

Slivovica je jeden zo siedmich divov kopaničiarskeho regiónu podľa ankety Miestnej akčnej skupiny (MAS) Kopaničiarsky región.

Združenie páleníc a liehovarov je proti legalizácii pálenia alkoholu v domácnostiach. Tlačová beseda / video:TA3

Na Slovensku je takmer 200 registrovaných páleníc a podľa odhadov 10–tisíc čiernych páleníc.

Pálenie alkoholu z vlastného ovocia a pre vlastnú spotrebu, by malo byť legálne za určitých podmienok. Na Slovensku tak ako aj v okolitých krajinách existuje dlhodobá tradícia súkromnej výroby destilátov z vlastného dopestovaného ovocia. Napriek tomu  je táto činnosť postavená u nás mimo zákon.

http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/956-budu-domace-palenice-legalne

Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku

Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku, ktoré zastrešuje 216 pestovateľských páleníc, zásadne odmieta návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ako aj novely zákona o spotrebnej dani z alkoholických nápojov z dielne strany Most-Híd. Uviedol to na tlačovej besede predseda združenia Viktor Mikuška, za účasti riaditeľky Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jany Venhartovej a Zuzany Bôrikovej zo Zväzu obchodu SR.

Tieto zmeny zákonov majú podľa Mikušku legalizovať pálenie alkoholu aj v domácnostiach, čo je v súčasnosti trestné. Svoju výzvu na zastavenie legislatívnych zmien v novelách zákonov, ktoré smerujú v parlamente do druhého čítania, združenie adresuje trom najvyšším ústavným činiteľom, ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej (SNS) a ministrovi financií Petrovi Kažimírovi (Smer-SD).

"Je takmer neuveriteľné, že v prvom čítaní prešli tieto navrhované zmeny hlasmi až 121 poslancov, ktorí si zrejme neuvedomujú celospoločenský negatívny dopad ich prípadného uvedenia do platnosti," zdôraznil Mikuška.

Združenie ďalej upozornilo, že ak štát umožní domáce pálenie alkoholu, nebude v jeho silách kontrolovať dodržiavanie akýchkoľvek v zákone uvedených ustanovení. "Je naivné predpokladať, že každý amatérsky výrobca sa po kúpe zariadenia automaticky prihlási a dodrží zákonom stanovený limit. Naopak, je veľmi pravdepodobné, že limity sa budú hromadne prekračovať a vôbec nepôjde o výrobu alkoholu pre osobnú spotrebu," povedal predseda združenie páleníc a liehovarov.

Podľa združenia sú pestovateľské pálenice presne tým nástrojom, ktorý umožňuje fyzickým osobám bezpečne a pod odborným dozorom legálne si vypáliť kvalitný alkohol pre vlastnú spotrebu a z vlastného ovocia. "Tento systém funguje už dlhé roky a bez najmenších problémov. Legalizácia domáceho pálenia alkoholu ho prakticky zlikviduje a napácha škody, ktoré sa ani nedajú domyslieť," uzavrel Mikuška.

Deväť organizácií proti

Stanovisko proti predmetnému návrhu podpísali Potravinárska komora Slovenska (PKS), Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Únia potravinárov Slovenska, Agrárna komora Slovenska, Združenie páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku, Asociácia platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín, Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku, Zväz obchodu SR a Slovenské združenie pre značkové výrobky.

Stavovské organizácie upozorňujú, že súkromné pálenie destilátu nie je možné z pohľadu bezpečnosti stavať na rovnakú úroveň ako napríklad varenie džemu. „Skutočnosť, že súkromné pálenie je odjakživa postavené mimo zákon, má svoje opodstatnenie, pretože aj najmenšia chyba pri výrobe destilátu môže mať fatálne dôsledky. V súčasnej dobe si môže dať každý obyvateľ SR vypáliť destilát v pestovateľských páleniciach, kde sa na výrobu liehu vzťahujú veľmi prísne podmienky a kde je výroba vykonávaná len osobami, ktoré majú príslušnú odbornú spôsobilosť," uvádza sa vo vyhlásení.

Úrad verejného zdravotníctva

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) 12. júna vo svojom vyhlásení uviedol: "Z odborného hľadiska považuje výrobu destilátu za riziko z pohľadu ochrany zdravia. Pri neodbornej manipulácii počas výroby destilátu môže dôjsť na jednej strane k explózii, zároveň však neodborný prístup k výrobe liehoviny môže niesť so sebou vysoké riziko v súvislosti s otravou metylalkoholom u fyzickej osoby a jej rodinných príslušníkov."

 zdroj. uvz.sk a TS 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 10 august 2018 17:03

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.