FOTO+VIDEO: Prišla návšteva, ktorá je pastvou pre oči

FOTO+VIDEO: Prišla návšteva, ktorá je pastvou pre oči

Daniele v záhrade Daniele v záhrade Angelika Kmecová

Podvečer samotu na rozhraní Záhoria a Kopaníc nečakane navštívila skupina turistov. Tí sa rozhodli dať si prestávku vo svojom pochode v záhrade a pritom sa dovolili ponúknuť z jej darov, ktorých je tento rok požehnane.

Daniele v záhrade NaZahori.sk

Záhradu na samote pri obci Chvojnica totiž navštívila početná skupina danielov. Nádherný pohľad, ktorý určite nenechá chladným žiadneho milovníka prírody. Zvlášť ak sa v stáde našli naozaj „parádne“ kúsky, z ktorých mal rešpekt aj náš pes a aj ten ich iba ticho pozoroval.

O danieloch sa udáva, že ich pôvodným domovom je oblasť juhovýchodnej Európy a Malej Ázie až po Perzský záliv. Odtiaľ sa už v stredoveku začali dovážať do parkov a zverníc európskych štátov ako okrasná zver. Na Slovensku sa zjavujú v druhej polovici 19. storočia. Začiatkom 20. storočia sa už začína chovať táto zver aj vo voľných revíroch, najmä v Malých Karpatoch, na Čebovskej Bukovine, v Strážskych a Zemplínskych vrchoch a neskôr sa rozšírila do ďalších oblastí.

Na strane druhej je na zamyslenie, či je prirodzené, že sa daniele rozmnožili až v takomto množstve. Daniel škvrnitý nie je prirodzeným obyvateľom Záhoria a Kopaníc. Bol tu umelo nasadený približne pred 25 rokmi, keď ho do týchto lokalít priviezli genofond z južného Slovenska z okolia Svodína. Za krátky čas, keďže nemal prirodzených nepriateľov, sa mimoriadne rozmohol a teraz spôsobuje škody predovšetkým poľnohospodárom.

Táto zver tu našla ideálne podmienky, a teraz sa už dostala do takých stavov, že sú potrebné veľké odstrely. „Podľa štatistík je vidieť, že sa tu uloví viac danielej zvery ako jeleňov a pritom ide o nepôvodné zvieratá. Práve pri tejto zveri majú naši poľovníci ešte veľké rezervy. Nájsť v početnom stave jedinca na vyradenie je náročné, keďže sú tam prísne a zvláštne kritériá,“ upozornil počas poľovníckej výstavy v apríli tohto roku v Senici podpredseda Obvodnej poľovníckej komory pre okresy Senica a Myjava Jozef Bachratý.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 11 august 2018 11:01

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.