100 rokov spoločných vzťahov s USA v Brezovej a na Myjave

100 rokov spoločných vzťahov s USA v Brezovej a na Myjave

Roadshow „Amerika na kolesách“ Brezová a Myjava / zdroj - fotky: NaZahori.sk Roadshow „Amerika na kolesách“ Brezová a Myjava / zdroj - fotky: NaZahori.sk

Roadshow s názvom „Amerika na kolesách“ začala svoju cestu. Americkí diplomati a pracovníci veľvyslanectva sa vydali karavanom cez Slovensko. Počas 17 dní navštívia až 26 miest.  

13.8.2018  začala púť naprieč Slovenskom v Brezovej pod Bradlom a pokračovala 14.8. 2018 na Myjave.

Uplynulo už 100 rokov odkedy Slováci a Česi žijúci v Amerike volali po slobode a samostatnom štáte.  Aj vďaka ich odhodlaniu sa podarilo v roku 1918 podpísať dohodu v americkom Pittsburghu, ktorá položila základy samostatného a demokratického Československa. Tento rok teda oslavuje Slovensko až dva významné sviatky – 25 rokov samostatnosti a 100 rokov spoločných vzťahov s USA. 

Podujatie zahájila 13. augusta úderom 20:00 hodiny pred Národným domom Štefánika v Brezovej pod Bradlom jej  primátorka Eva Ušiaková. Okrem iného povedala: "Keď nás oslovili z amerického veľvyslanectva, potešilo nás to, lebo je dôležité si pripomínať vzájomné vzťahy. Náš región výrazne zasiahla v minulosti vlna emigrácie, keď až 2000 ľudí z nášho regiónu odišlo za prácou do Ameriky." 

Po úvodných slovách sa premietol film Free to rock a nasledovala diskusia aj osobne s americkými predstaviteľmi ambasády USA. A samozrejme nechýbali suveníry a pohostenie charakterizujúce USA.

 

"Uvedomujeme si, že nie každý má možnosť dostať sa do USA. Preto sme sa rozhodli formou roadshow priniesť aspoň časť Ameriky do slovenských miest. Keďže oslavujeme 100 rokov vzájomných vzťahov, prišlo nám to ako dobrý dôvod na takúto akciu," povedal pre NaZahori.sk v Brezovej pod Bradlom hovorca - atašé veľvyslanectva USA Griffin Rozell.

Na otázku, prečo práve v Brezovej pod Bradlom začína roadshow, Rozell ozrejmil takto: "Ide o historický región z hľadiska slovenskej histórie, keďže sa tu narodil významný patriot M. R. Štefánik. Preto sme sa rozhodli začať práve v tomto meste.“

"Sú to významné výročia, preto je dôležité pripomenúť si priateľstvo medzi Slovákmi a Američanmi a hovoriť o našej spoločnej histórii. Dodnes nás spája hlavne túžba po slobode. Treba rozprávať aj o jednotlivých ľudských príbehoch, Slováci sa vedeli v Amerike vždy dobre presadiť. Ja a moji americkí kolegovia sa tešíme do regiónov, pretože nás zaujíma, čím ľudia žijú, čo ich trápi, kde vidia riešenia. Veríme, že sa od ľudí v regiónoch veľa dozvieme a dúfame, že aj oni od nás," uviedol americký veľvyslanec Slovensku Adam Sterling.

Na druhý deň 14.8. o 11:00 hodine karavana odparkovala na Námestí M. R. Štefánika v Myjave. 

Trasa čiastočne kopíruje aj cestu hrdinov SNP. Na záver v Banskej Bystrici sa k oslavám pridá aj pop-rocková skupina amerických vzdušných síl Touch N’ Go. 

http://www.nazahori.sk/index.php/myjava/item/1278-amerika-na-kolesach-aj-v-brezovej-a-na-myjave

  

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 14 august 2018 20:26

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.