Dni sliviek v Turej Lúke na Myjave

Dni sliviek v Turej Lúke na Myjave

Dni sliviek v Turej Lúke na Myjave / plagát CTK MY Dni sliviek v Turej Lúke na Myjave / plagát CTK MY

Dňa 8. septembra 2018 sa bude konať podujatie pre verejnosť Dni sliviek 2018 v Gazdovskom dvore Turá Lúka, ktoré pripravilo Centrum tradičnej kultúry Myjava v spolupráci s mestom Myjava a neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc.

VÚC Trenčín / Dni sliviek na Gazdovskom dvore 2017

Centrum tradičnej kultúry v Myjave je organizátorom 9. ročníka podujatia Dni sliviek, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania sliviek v myjavskom regióne. 

Súčasťou programu bude praktický seminár na rôzne témy pestovateľského pálenia ovocia s odbornou garanciou Ing. Júliusa Forsthoffera, PhD. V kultúrnej časti sa predstavia: ĽH Mlynári z Trenčína a Heligonkári z Prietrže.

 

Na úvod vám premietneme etnografické filmy Drotárstvo a Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní. Od tohto roku sme sa rozhodli návštevníkom podujatia každoročne sprostredkovať pomocou krátkych filmov, ktoré sú súčasťou nominačného spisu každého zapísaného prvku, význam a ekológiu konkrétneho prvku, ako aj význam zápisu prvku do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Veríme, že je naša aktivita v súlade s cieľmi tvorby Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

Ostatný program bude prebiehať v priestoroch Gazdovského dvora a jeho okolí. Počas celého dňa budú vyhrávať ĽH Mlynári z Trenčína a Heligonkári z Prietrže. Praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru budú prezentovať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravili ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať prípravu a varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj v  tomto ročníku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si môžete zakúpiť sušené ovocie, džemy, sirupy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia.  

V dňoch  10. – 14. 09. 2018 bude pre deti ZŠ a MŠ pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je  spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a s tradičným občerstvením pre deti.

Hlavným zámerom podujatia je revitalizácia a propagácia ovocinárskej tradície Myjavska. Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

NaZahori.sk informovala Eva Čmelová z Centra tradičnej kultúry v Myjave.  

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 03 september 2018 10:43

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.