Brezová môže získať do vlastníctva budovu bývalej strednej školy

Brezová môže získať do vlastníctva budovu bývalej strednej školy

Brezová pod Bradlom - Zastupiteľstvo 23.1.2019 Brezová pod Bradlom - Zastupiteľstvo 23.1.2019 foto: PS TVB Brezová video

Brezová pod Bradlom dostala ponuku od Trenčianskeho samosprávneho kraja na získanie bývalej budovy Strednej odbornej školy M. R. Štefánika do vlastníctva mesta za pozemky pod cestami Trenčianskej župy.

MsZ Brezová pod Bradlom 23.1.2019 TVB Brezová 23.1.2019

Škola  je od roku 2013 zatvorená, nevyužívaná a chátra. Hodnota budovy aj s internátom a telocvičňou bola odhadnutá na cca 1,2 milióna eur.

„Zvolal som osem samospráv, kde má TSK prebytočný majetok. Jedným z nich bola aj Brezová pod Bradlom, kde je veľký internát so školou a telocvičňou po škole, ktorá tam dlhé roky fungovala. Hľadáme rôzne možnosti, akým spôsobom tieto majetky využiť. TSK už trikrát na budovu školy vypísalo dražbu, ale ani v jednej sa nenašiel kupec, ktorý by bol budovu ochotný za ponúkanú sumu kúpiť. „Preto sme s novým primátorom prediskutovali, že si vymeníme majetok. Brezová pod Bradlom by nám dala pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktoré sú v ich vlastníctve zámenou za spomínanú školu s internátom a telocvičňou,“ vyjadril sa po zastupiteľstve TSK 28.1.2019 jeho predseda Jaroslav Baška.

TSK uvažoval aj o čiastočnom obnovení strednej školy, ale nenašiel záujem zo strany podnikateľov.

„Mali sme stretnutie s podnikateľmi, ktorí v bývalej pružinárni pôsobia. My sme im tieto priestory ponúkali, aby ho využili na vlastné vzdelávacie centrum. Za posledné dva roky sa nič neudialo, takže záujem nie je ani zo strany podnikateľov, ktorí v tomto podnikateľskom klastri fungujú,“ doplnil Baška.

 „My máme pozemky pod cestami II. a III. triedy, ktoré užíva TSK. Mesto bude musieť vyhotoviť geometrické plány pod cestami a znalecké posudky na ohodnotenie pozemkov, čo bude stáť podľa odhadov do 20.000 eur. Potom by museli zastupiteľstvá v TSK a Brezovej pod Bradlom schváliť výmenu v pomere jedna k jednej,“ uviedol pre NaZahori.sk Jaroslav Ciran primátor mesta Brezová pod Bradlom.

Odkúpenie budovy je podmienené aj od toho, či poslanci MsZ v Brezovej pod Bradlom schvália výdavky na vyhotovenie geometrických plánov a znaleckých posudkov.

„Ak to mestské zastupiteľstvo odsúhlasí, môže sa následne budova stať majetkom mesta. Potom môžeme sprevádzkovať športovú halu, ktorá v meste absentuje a mohla by slúžiť pre verejnosť. Do budúcna by z časti mohol byť penzión pre dôchodcov, môže z toho byť škola v prírode, hotel, ale možnosti sú širšie,“ doplnil primátor Brezovej.

„Ja osobne tento návrh podporujem. Do budúcnosti sa využitie budovy nájde. Môžu napríklad slúžiť ako penzión pre starších ľudí, dá sa využiť športová hala. Ďalšie priestory je možné využiť aj ako hotel, prípadne ďalšie priestory ponúknuť investorom. V súčasnosti ide o úvahy, ale je dôležité, aby sme boli vlastníci budovy a potom hľadať konkrétnych záujemcov,“ k odkúpeniu budovy školy sa pre NaZahori.sk vyjadril aj poslanec MsZ v Brezovej pod Bradlom Ivan Bzdúšek.

K téme sa vyjadrila pre NaZahori.sk aj Eva Zekucia novozvolená poslankyňa MsZ v Brezovej pod Bradlom: "Zámer zakúpenia bývalej budovy strednej školy od TSK prípadne výmeny za pozemky má logiku vtedy, keď si ako zastupiteľstvo najprv povieme,  aký máme zámer s budovou, čo s ňou chceme robiť,  jeho využitie. Potom s tým vedomím a svedomím ísť do výmeny s pozemkami. Pretože, keď niečo vlastním, mám za to aj zodpovednosť."

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 29 január 2019 12:22

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.