V Brezovej kalendár Štefánik - Priateľstvá, ktoré nás spájajú

V Brezovej kalendár Štefánik - Priateľstvá, ktoré nás spájajú

Matúš Valihora s kalendárom Štefánik 2019 - Priateľstvá, ktoré nás spájajú Matúš Valihora s kalendárom Štefánik 2019 - Priateľstvá, ktoré nás spájajú zdroj fotiek: Vlasta Cigánková

Mesto Brezová pod Bradlom má Kalendár 2019 Štefánik 1919 - 2019 Priateľstvá, ktoré nás spájajú.

Kalendár vznikol v súvislosti so 100. výročím od smrti generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý si budeme pripomínať v sobotu 4.mája 2019. NaZahori.sk o kalendári informoval Matúš Valihora vedúci útvaru kultúry a miestnych tradícií na MsÚ v Brezovej pod Bradlom.

"V kalendári sme chceli predstaviť nielen život a dielo M. R. Štefánika, ale aj Mohylu na Bradle, ktorá jeho život a dielo pripomína. No a zároveň aj to, že Štefánik a jeho dielo nás spájajú aj v súčasnosti," povedal Matúš Valihora.

"Príhovor v kalendári má veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Léonzi a taktiež je tam článok o asociácii priateľov Francúzska, ktorá spája náš  Štefánikov rodný kraj s francúzskym mestečkom Paulhan, kde je socha M.R. Štefánika. To sú priateľstvá, ktoré napĺňajú Štefánikovu víziu demokratickej Európy slobodných národov a spolupráce medzi nimi," doplnil Valihora.

 

Socha gen. M. R. Štefánika na malom námestí nesúcom jeho meno uprostred francúzskeho mestečka Paulhan, ktoré má okolo 4 000 obyvateľov, je to jedna z kópií Bohumila Kafku v nadživotnej veľkosti a stojí tam od roku 1955.

Kalendár M. R. Štefánika

Kalendár mapuje život generála Štefánika od jeho narodenia, cez štúdiá a vedeckú dráhu v Paríži. Taktiež jeho cestovateľskú etapu, keď svojou návštevou až 5 svetadielov, bol v tom čase najscestovanejším Slovákom. V kalendári je zmienka aj o jeho vstupe do francúzskej armády počas I. svetovej vojny.  Spomínajú sa aj jeho zásluhy o rozvoj vedeckej meteorológie a pôsobenie v československom odboji. Publikácia pripomína aj architekta Samuela Jurkoviča v súvislosti s pohrebom Štefánika a tiež jeho dielo - posledný odpočinok generála - Mohyla na Bradle.

Úryvok z kalendára

 (zdroj foto - sk.ambafrance.org)

Veľvyslanec Francúzska v SR Christophe Léonzi napísal :

"Rok 2019, podobne ako rok 2018 bude na Slovensku rokom bohatým na výročia: najvýznamnejším bude sté výročie úmrtia Milana Rastislava Štefánika.

Storočnica je novou príležitosťou na posilnenie vzťahov medzi Francúzskom a Slovenskom tak ako to robil francúzsko-slovenský hrdina a generál francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik, ktorý zohral rozhodujúcu úlohu pri vzniku Československa v mene ideálov slobody a demokracie.

Tento spoločný príbeh a základný historický fakt podčiarkuje úzke väzby medzi Francúzskom a Slovenskom. Dedičstvo, ktoré nám zanechal Štefánik je sto rokov po jeho smrti ešte aktuálnejšie a zmysluplnejšie. Potvrdzujú to aj živé styky medzi francúzskym mestom Paulhan, v ktorom sa od roku 1955 týči socha letca, generála Milana Rastislava Štefánika, jeho rodnými Košariskami a mestom Brezová pod Bradlom s  jeho mohylou na vrchu Bradlo. Ďalšim príkladom je každoročná účasť družstiev Francúzskeho veľvyslanectva a Francúzskeho inštitútu na bežeckých pretekoch Štefánik trail.

Vďaka stému výročiu môžeme pochopiť, do akej miery bolo dielo Štefánika prospešné pre Slovenskú a Francúzsku republiku, ako aj pre celú Európu. Naše krajiny si nikdy neboli také blízke ako v súčasnosti. Sú v srdci spoločného politického, ekonomického a menového priestoru, Európskej únie a tvoria jej spoločný osud."

 

Socha gen. M. R. Štefánika na malom námestí nesúcom jeho meno uprostred francúzskeho mestečku Paulhan.

Christophe Léonzi: Spája nás spoločná história

"Je našou povinnosťou pokračovať v budovaní hodnôt a ideálov, za ktoré bojovali naši veľkí predchodcovia: slobody, demokracie, právneho štátu, mieru, európskej jednoty a solidarity. Toto spoločné dedičstvo nás zaväzuje. Musíme spoločne pokračovať v budovaní lepšej a silnejšej Európy a ostražito brániť jej základné hodnoty s rovnakými požiadavkami, energiou, vierou a nadšením, ako nám to určil veľký Štefánik."

Kalendár Štefánik 2019 je v slovenskej a francúzskej verzii. Je v predaji v Národnom dome Štefánika alebo na MsÚ v Brezovej nad Bradlom.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 26 február 2019 07:59

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.