Video Myjava: Dožinky v Turej Lúke odštartujú tradične jarmekom

Video Myjava: Dožinky v Turej Lúke odštartujú tradične jarmekom

Dožinky v Turej Lúke Dožinky v Turej Lúke Fotky archív NaZahori.sk rok 2018

I keď to nejaký čas nebolo isté, podujatie tradičnej ľudovej kultúry s názvom Dožinky v Turej Lúke sa napokon uskutočnia aj tento rok. A to prvý augustový víkend 1. a 2. 8. 2020.

Informuje o tom mesto Myjava na www.myjava.sk.

Videoupútavka Dožinky v Turej Lúke 2018

Dožinky opäť pripravujú nezisková organizácia Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc v spolupráci s mestom Myjava, Centrom tradičnej kultúry v Myjave, Poľovníckym združením Turá Lúka a ďalšími organizáciami. Realizáciu podporujú Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj. 

A na čo sa môžeme v polovici letných prázdnin tešiť?

Sobotňajší program odštartuje v sobotu o 10.00 h Dožinkovým jarmekom, koncertom Dychovej hudby Myjavci, ochutnávkou regionálnych špecialít Jak od babičky a Koštovkou páleného v mestskej časti Turá Lúka, v blízkosti Gazdovského dvora. V rovnakom čase sa začnú aktivity v oddychovom areáli Padelky. K dispozícii budú tradičné detské ihriskominifarma, možnosť jazdenia na koni i výstava historickej aj súčasnej poľnohospodárskej techniky.

O 10.30 h si budeme môcť pozrieť ukážky tradičných poľných prác v podaní členov FSk Kýčer z Turej Lúky a FS Kopa z Myjavy. Toto pásmo ponesie názov Kosí Jano, mláti Palo a bude obohatené o súťaž v kosení, do ktorej sa môžu zapojiť aj samotní návštevníci Dožinkov.

Od 11.00 bude program pokračovať detskými tvorivými dielňami a Gurmánskymi hodami v réžii turolúckych poľovníkov. Krátko po poludní, o 12.15 h, si malí návštevníci budú môcť vyskúšať Školičku spevu a tanca.

O 13.00 h odovzdajú zástupcovia Centra tradičnej kultúry v Myjave ocenenia za prínos v oblasti rozvoja tradičnej kultúry a o pätnásť minút neskôr bude pódium v Padelkoch patriť Folklórnemu súboru Kopaničiar Detskému folklórnemu súboru Kopaničiarik, ktorí sa predstavia v pásme Na poli vrtkí a v tanci hybkí.

O 14.30 h naši folkloristi začnú prípravu dožinkových vencov a potom o 15.00 h sa v sprievode vyberú do Gazdovského dvora, aby ich odovzdali gazdovi a dali si oldomáš - tradičné pohostenie po ukončení prác na poli. Od 16.00 h budú v Gazdovskom dvore vyhrávať Ľudová hudba FS Kopaničiar a Myjavské heligónky.

Sobotňajšiu ponuku uzavrie Dožinková zábava v Padelkoch, opäť s muzikantmi z Kopaničiara, ktorá začne o 19.00 h.

Dožinky oficiálne skončia v nedeľu 2. augusta o 9.30 h Službami Božími v evanjelickom chráme Božom v Turej Lúke. Pôjde o dožinkovú krojovú slávnosť spojenú s poďakovaním za žatvu, na ktorej sa zúčastnia aj FSk Kýčer a DFS Kopaničiarik. 

To ale tento rok nebude všetko. Myjavská mestská časť Turá Lúka, kedysi samostatná obec, si totiž v tomto roku pripomína 440. výročie svojho vzniku.

Tomuto významnému jubileu bude jednak venovaná výstava, ktorú si budeme môcť pozrieť počas Dožinkov v Gazdovskom dvore, ale tiež samostatný a veľmi zaujímavý program v areáli Padelky, ktorý bude v nedeľu večer ukončený koncertom skupiny BL Gospel v turolúckom kostole. 

Potrebné je dodržiavať aktuálne nariadenia Úradu verejného zdravotníctva a dbať na zvýšenú hygienu!

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 14 júl 2020 15:50

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.