Oslavy 140. výročia narodenia generála Štefánika v Košariskách, Priepasnom a Brezovej pod Bradlom

Oslavy 140. výročia narodenia generála Štefánika v Košariskách, Priepasnom a Brezovej pod Bradlom

Rodný dom M:R:Štefánika Košariská Rodný dom M:R:Štefánika Košariská foto: NaZahori.sk

V Brezovej pod Bradlom a v Košariskách a Priepasnom v okrese Myjava sa uskutočnia 20. a  21. 7. 2020 pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej, oslavy 140. výročia narodenia generála M. R. Štefánika.

V pondelok sa od 17.00 h v Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej uskutoční premietanie dokumentu Dušan Samuel Jurkovič - Mohyla generála Štefánika na Bradle a bude tu otvorená výstava s názvom Milan Rastislav Štefánika a tí, čo ho nasledovali. 

Hlavným dňom osláv bude potom utorok a pripravený program sa začne o 9.00 h kladením vencov k pamätníku v obci Priepasné.

O 10.00 h sa začnú slávnostné služby Božie v evanjelickom kostole v Košariskách, ktoré bude v priamom prenose vysielať aj RTVS.

Na 11.30 h je naplánovaný slávnostný akt kladenia vencov pri Štefánikovom rodnom dome, ktorého súčasťou budú prelet leteckej techniky Ozbrojených síl SR, príhovory hostí i oceňovanie veteránov.

Popoludní o 14.00 h bude v evanjelickom chráme Božom otvorená výstava nazvaná Reflexie domoviny a o 15.30 sa tu začne program Veriť, milovať, pracovať. Pôjde o literárno-hudobnú kompozíciu k 140. výročiu Štefánikovho narodenia, v ktorej sa predstavia Božidara Turzonovová a Danubius Octet Singers s dirigentom Danielom Simandlom.

Spomienkový deň venovaný 140. výročiu narodenia

generála Milana Rastislava Štefánika.
21.7.2020 uplynie 140 rokov od narodenia M.R. Štefánika, významnej vedeckej, politickej i spoločenskej osobnosti našej histórie, ktorej dôležitosť nespočíva iba v rozhodujúcom podieli na založení prvého slobodného spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Generál Štefánik je tiež prvý zo svojho národa, ktorý obdivuhodnou diplomaciou vplýval na európsku politiku. S myšlienkami, názormi a činmi ho môžeme dnes vnímať aj ako prvého „Európana“. Horlivo presadzoval harmóniu národov v Európe, čím sa historicky podieľal na spoločnej európskej myšlienke. Svoj oslobodený národ i rodnú zem však už živý neobjal – po páde lietadla tragicky zahynul neďaleko Bratislavy.
V rámci spomienkového dňa si na celom území Slovenska pripomenú najvyšší štátni činitelia veľkosť tohto nášho syna národa. Osobitne treba vyzdvihnúť Štefánikove sebaobetovanie sa v mene národa, mravnú čistotu jeho zámerov i prostriedkov pri prekonávaní prekážok.

Bola to osobnosť silná, neobyčajne sugestívna, veriaca, túžiaca po pravde a poznaní. Svoje etické a morálne krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov: „Veriť – Milovať – Pracovať“. V tomto je aktuálnosť odkazu a veľkosť generála Milana Rastislava Štefánika.

Spomienkové slávnosti sa uskutočnia v jeho rodných Košariskách, Priepasnom a v Brezovej pod Bradlom za účasti najvyšších štátnych predstaviteľov, na miestach, ktoré tak miloval, kde vyníma sa krása jeho rodného kraja nad strieborným tokom Váhu a sivej hlavy Inovca, v rozprávkových náladách rysujúcich sa rozvalín dávnych dôb hradu Čachtického a šeré trosky Branča.
Spomienkové podujatia sa budú konať aj v niektorých slovenských mestách, kde sú založené kluby Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika alebo napríklad aj v Šuranoch, kde socha generála Štefánika, ako vysokohodnotné umelecké dielo, zdobí areál Obchodnej akadémie už 80 rokov.

Som Slovák telom i dušou – neznám lásky polovičatej.

(M. R. Štefánik)  

Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 21 júl 2020 11:07

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.