Hrašné - história

Hrašné - história

Hrašné Hrašné

Obec Hrašné vznikla 20. marca 1955 odčlenením od obce Kostolné. V deň svojho vzniku mala obec 986 obyvateľov.

Leží v severovýchodnej časti Myjavskej pahorkatiny, 5 km od Starej Turej. Nadmorská výška 340 m. Obec Hrašné nepredstavuje jeden monolitný celok sústavne zastavenej plochy (dedina).

Osídlenie je v plnom slova zmysle kopaničiarskeho charakteru. Jednotlivé kopanice, osady a samoty sú roztrúsené po celom obvode chotára. Celá obec mala 13 lokálnych osídlení pomenovaných poväčšine podľa obyvateľov, ktorých mená sa často vyskytovali s názvami: Hodulov vrch, Polákov vrch, Žadovec, U Rumankov, U Taranov, U Václavkov, Bánov, U Biesov, U Zábojníkov, U Vravišov, U Štefíkov, U Tomišov, U Malkov. Niektoré názvy z dôvodu zániku osídlenia zanikli, iné sa zachovali dodnes.

V súčasnosti obec nemá zaregistrované žiadne archeologické nálezy, z ktorých by sa dal usudzovať pobyt človeka v tunajšom chotári v dávnych dobách. A preto ako priekopníka v tomto smere treba uviesť úbočie v chotári nazývané doposiaľ Majernícka bočina. Na týchto miestach v časoch čachtického panstva stál údajne malý poľovnícky zámok, ktorý bol panstvom využívaný pre pobyt počas poľovačiek. Prístupová cesta viedla dolinou, ktorou preteká potok Rudník. Postupom času sa tento zámoček zmenil na malý majer. Dodnes sa nepodarilo lokalizovať presne miesto, kde stavba stála, pravdepodobne z toho dôvodu, že bola z dreva a mohla zaniknúť požiarom.

Ďalším historickým miestom v chotári je Štúrova skala. Je to skalnaté bralo vyčnievajúce zo svahu, ktoré v roku 1848 – 49 bolo miestom stretnutia miestneho farára Trokana s Jozefom Miloslavom Hurbanom a Ľudovítom Štúrom. Štúrovi sa výhľad z tohto brala veľmi páčil a odvtedy sa názov Hrubá skala zmenil na Štúrova skalu.

V minulosti bola väčšina chotára pokrytá lesmi. O hustejšom osídlení možno hovoriť v polovici 15. storočia, teda po čase husitských vojen. Náboženské prenasledovanie v týchto rokoch v českých zemiach malo za následok útek mnohých prenasledovaných rodín na Slovensko, tiež do oblasti pod Javorinou. Postupne začali v úbočiach lesov vznikať roztrúsené osady – kopanice. Niektorá sa časom zväčšovali a ich mená boli odvodzované od mien ľudí, ktorí ich zakladali napr. U Malkov, U Václavkov a pod.  

Zdroj: Obec Hrašné

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 17 december 2020 21:27

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.