VIDEO+FOTO: Rozhľadňa Drahy je už históriou, zbúrali ju

VIDEO+FOTO: Rozhľadňa Drahy je už históriou, zbúrali ju Featured

Rozhľadňa Drahy Rozhľadňa Drahy Obec Javorník

Rozhľadňa Drahy nachádzajúca sa na slovensko-moravskom pohraničí pri obci Javorník, ktorá bola postavená v rámci cezhraničného projektu spoločne s rozhľadňami v Brestovci a na Myjave, už patrí minulosti.

búranie rozhľadne Drahy Marek Kostelanský

Na tri rozhľadne, ktoré boli v rámci projektu Pozrime sa cez hranice z výšky postavené na prelome rokov 2009 až 2010 získali obce Javorník a Brestovec spolu s mestom Myjava viac ako 166.000 eur z programu cezhraničnej spolupráce.

Rozhľadňa Drahy však už neposkytne žiadny pohľad. Pre zlý stav ju museli zlikvidovať, keďže začal byť pre návštevníkov nebezpečná. 

FOTO: Marek Kostelanský

O rozhľadni pri Myjave resp. o Vyhliadkovej veži Hrajky sa ako o rozhľadni dá hovoriť len s prižmúrenými očami, väčší význam má na tomto mieste pomník popraveným evanjelikom, ktorých tu popravili 27. a 28. júla 1672.

Z troch drevených rozhľadní tak reálne ako jediná plní účel rozhľadňa v Brestovci, z ktorej je nádherný výhľad nielen na Myjavu a široké okolie. Ale tiež je už na nej vidieť zub času, dokonca pri poslednej návšteve vo februári 2021 chýbala časť schodiska.

Rozhľadňa Drahy

Rozhľadňa bola vybudovaná v roku 2009 a nachádzala sa v prostredí Bielych Karpát pri obci Javorník. Bola takmer 20 metrov vysoká a jej základy stáli v nadmorskej výške 360 metrov. Nosná drevená konštrukcia bola upevnená a zaistená oceľovými lanami. 

Vyhliadková plošina bola vo výške 378 m.n.m. a bolo z nej vidieť najvyšší kopec Juhomoravského kraja Čupec (819 m). južným smerom to boli kopce Výzkum (631 m), Machová (578 m) a Ostrý vrch (502 m). západným smerom to bola Žalostiná (621 m) a kobyla (584 m) a z rohľadne bol takisto viditeľný Veterný mlyn Kuželov. Na sever bola vidieť obec Veľká nad Veličkou a za priaznivého počasia aj hrad Buchlov.

Rozhľadňa bola vhodnou zástavkou pre cykloturistov, ktorí využívali okruh Hrubá Vrbka – Kuželov – Megovka – javorník – Velká nad Veličkou.

FOTO: Marek Kostelanský

Rozhľadňa Hrajky, Myjava

Rozhľadňa Hrajky sa nachádza na rovnomennej nenápadnej vyvýšenine, ležiacej v strednej časti Myjavskej pahorkatiny na hranici s Bielymi Karpatami. Malý kopček Hrajky leží niekoľko sto metrov západne od myjavskej prímestskej časti Turá Lúka pri ceste v smere na Sobotište.

Drevená rozhľadňa, ktorú zaisťujú oceľové laná, bola postavená v roku 2010. Nachádza sa v nadmorskej výške 298 metrov a je vysoká 10 metrov. Výška vyhliadkovej plošiny je 9,5 m a vedie na ňu 61 schodov. Súčasťou areálu rozhľadne je oddychové miesto s lavičkami a cykloodpočívadlo, nakoľko cesta z Turej Lúky v smere na Senicu je hlavným ťahom k zrúcanine hradu Branč a ku Kunovskej priehrade.

Výhľad z rozhľadne Hrajky nesiaha do veľkej vzdialenosti, napriek tomu vo vás bude vzbudzovať príjemné pocity. Okolie tvorí pôvabné kopaničiarske prostredie Myjavskej pahorkatiny, mesto Myjava, dolina rieky Myjavy a Biele Karpaty. Za dobre viditeľných podmienok sa vám odhalia Veľká Javorina a Inovec.

Výhodou rozhľadne je jej mimoriadne ľahká dostupnosť. Stojí pri hlavnej ceste z Myjavy – časť Turá Lúka, smerom na Sobotište.

Na mieste, kde teraz stojí rozhľadňa Hrajky, sa v minulosti stala tragédia. Bolo tu popravených dvanásť evanjelikov, účastníkov turolúckej vzbury. Evanjelické obyvateľstvo z Turej Lúky sa vzbúrilo proti katolíckej cirkevnej vrchnosti, ktorá mu chcela odobrať kostol. Pri incidente prišiel o život biskupov brat. Dvanásť evanjelikov za to zaplatilo životom. Na mieste popravy stojí pomník venovaný ich pamiatke...

„Pravdu Božiu sme hájili, násilie nás zdeptalo, z mučeníckych našich hrobov slnce žitia zas vzplálo.“

Rozhľadňa Hrajky, foto: Nazahori.sk

Rozhľadňa Brestovec

Veľkolepá 21,5 metrov vysoká drevená turistická rozhľadňa Brestovec – Poľana stojí na okraji lesíka pri malebnej kopaničiarskej obci Brestovec. Bola vybudovaná v roku 2009 a týči sa do diaľky z nadmorskej výšky 580 metrov. Veža má 137 schodov, vo výške 20 metrov sa nachádza jej vyhliadková plošina. Je istená šestnástimi oceľovými lanami, čo zaisťuje jej bezpečnosť i za veterného počasia, kedy sa mierne kníše.

Rozhľadňa poskytuje za priaznivých podmienok skutočne krásne výhľady na Biele Karpaty, Myjavskú pahorkatinu, Malé Karpaty, Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik a Strážovské vrchy. Nadchnúť krásou sa môžete pri pohľade na Veľkú Javorinu, Strážov, Inovec, Marhát či hrad Branč. Z jasne viditeľných cieľov treba spomenúť i Záruby a Ostrý vrch s veternou elektrárňou.

Cesta k rozhľadni vedie smerom od Myjavy cez Vrbovce do Brestovca. V Brestovci po úseku stúpania odbočíme na Poľanu, kde po jeden a pol kilometri prichádzame na otoč s autobusovou zastávkou.  Odtiaľ je to už len 500 metrov peši do mierneho svahu priamo k rozhľadni.

Zdroj: www.trencinregion.sk

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 22 február 2021 11:34

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.