VIDEO+FOTO: Myjavská pálenica v novom šate

VIDEO+FOTO: Myjavská pálenica v novom šate Featured

Myjavská pálenica Myjavská pálenica NaZahori.sk

Myjavská pálenica prešla na jeseň kompletnou rekonštrukciou a od januára už opäť slúži nielen Myjavcom ale aj klientom zo širokého okolia.

Myjavská pálenica v novom šate NaZahori.sk

Pálenicu sme otvorili 5. januára po tom, ako sme ju rekonštruovali. Okrem rekonštrukcie sme v pálenici zriadili kompletne novú technológiu od firmy Arnold Holstein, ktorá má objem kotla 300 litrov,“ začala o technológii vedúca pálenice Eva Švancarová.

V pálenici sa alkohol vypáli na jedenkrát. „Ovocný kvas je do kotla privádzaný z predlohovej nádrže, kde sa varí. Alkoholové pary prechádzajú do parného domu a následne postupujú do rektifikačnej komory. V nej sa delí alkohol na zlý, ktorý sa vracia späť do kotla a len dobrý prechádza cez katalyzátor a chladič von do nádoby,“ zjednodušene prezradila cestu kvasu až po alkohol vedúca pálenice.

O tom, že pálenica prešla naozaj masívnou zmenou, svedčia aj reakcie klientov. „Priznám sa, že keď som vošiel do novootvorenej pálenia, ako sa po myjavsky vraví, padla mi huba.“ Začal rozprávanie zákazník pálenice Michal Maliarik a nadviazal: „Pred rekonštrukciou tu bola ešte pálenica s dvomi kotlami. Pamätám si, že keď išiel páleník dávať kvas do kotla, musel si dať plynovú masku, aby sa neudusil. S tým čo tu je teraz sa to nedá porovnať.

Pálenica od svojho otvorenia spracovala za prvé dva mesiace už takmer 100.000 litrov kvasu a vypálila z neho približne 11.000 litrov čistého alkoholu. „Najviac sa v minulom roku darilo jabĺčkam a pochopiteľne kvasu z tohto ovocia sme mali väčšinu, až 60 percent. Zvyšok bola v podstate slivka a minimum hrušky,“ prezradila šéfka pálenice, čoho pálili najviac.

Ešte viac informácii o novej pálenici sa dozviete v priloženom videu TU.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 04 marec 2021 18:25

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.