FOTO+VIDEO: Rozhľadňa v Brestovci nedopadne ako tá v Javorníku, opravia ju

FOTO+VIDEO: Rozhľadňa v Brestovci nedopadne ako tá v Javorníku, opravia ju Featured

Rozhľadňa Brestovec - Poľana Rozhľadňa Brestovec - Poľana NaZahori.sk

Starosta obce Brestovec Dušan Duga pre NaZahori.sk potvrdil, že rozhľadni na Poľane nehrozí rovnaký osud, aký nedávno postihol partnerskú rozhľadňu Drahy v obci Javorník a nebude zbúraná. Naopak čaká ju rozsiahlejšia rekonštrukcia.

Rozhľadňa Brestovec - Poľana NaZahori.sk

Na tri rozhľadne, ktoré boli v rámci projektu Pozrime sa cez hranice z výšky postavené na prelome rokov 2009 až 2010, získali obce Javorník a Brestovec spolu s mestom Myjava viac ako 166.000 eur z programu cezhraničnej spolupráce.

Tá na Morave skončila svoju životnú púť 19. februára 2021. „Rozhľadňa sa musela zbúrať z dôvodu veľmi zlého technického stavu. Vo vrchnej časti bola zhnitá. Hrozilo, že by sa mohol niekto ťažko zraniť, keďže sa dosky prepadávali. Predbežná oprava bola spočítaná na približne pol milióna českých korún (cca 19.000 eur), takže vyšlo lacnejšie ju zbúrať,“ vysvetlil starosta Javorníka Dalibor Procházka.

Doplnil, že o záchranu nebol v obci záujem. „V minulom roku som napísal do nášho spravodaja, či má niekto nápad, čo s rozhľadňou, ale nikto sa neozval. Priznám sa, že ja som teraz rozbehol investičné akcie na výstavbu a opravy v obci s čo najväčšou podporou dotácií. Prioritne sa venujem tomu, aby som vylepšil obec a nie aby sme stavali drevené nepodarky, ktoré aj tak nevydržia,“ prezradil, že obec neuvažuje nad opätovnou výstavbou novej rozhľadne.

Kým tá na strane moravskej je už minulosťou, slovenské sú na tom podstatne lepšie. „Do roku 2015 nebol s rozhľadňou v Brestovci problém. V posledných rokoch sme museli pristúpiť k výmene schodiskových stupňov, zábradlí, pridali sme na každú stranu lano nakoľko sa veža krútila, čo nebolo dobré po statickej stránke,“ prezradil nutné opravy starosta.

Obec sa pokúsila v roku 2019 získať financie na opravu a zveľadenie priestoru rozhľadne cez malé projekty v rámci programu Interreg 5 Česká republika – Slovenská republika. „Chceli sme okrem rekonštrukcie, ktorá by spočívala vo výmene dvoch nosných stĺpov, poškodených schodiskových stupňov a dvoch náterov, zlepšiť aj infraštruktúru v najbližšom okolí. Plánovali sme tu postaviť priestor na oddych a posedenie, odpadkové koše ale aj stojan na bicykle. Žiadosť však nebola úspešná,“ prezradil neuskutočnené plány Duga.

Obec si je nutnosti rekonštrukcie rozhľadne vedomá a preto plánuje niektoré realizovať vlastnými silami. „Musíme v tomto roku nájsť financie v rozpočte, aby sme mohli opraviť vežu tak, aby sem návštevníci radi prichádzali do kopaničiarskeho kraja a mohli si aj z výšky pozrieť naše kopce a pahorky,“ neskladá zbrane starosta.

K rozhľadni vedie z cyklotrasy odbočka z hlavného cyklistického ťahu, ktorý vedie z Brezovej pod Bradlom do Vrboviec. „K rozhľadni sa dá dostať odbočkou pri slnečných kolektoroch. V zime je tu bežecká trať a v lete tu môžu návštevníci využiť aj turistický chodník, ktorý vedie z Brestovca popri rozhľadni po hrebeni chotára a pri hraniciach až na Veľkú Javorinu,“ naznačil bohaté turistické vyžitie v blízkosti rozhľadne starosta Brestovca.

Samotná rozhľadňa v Brestovci bola zriadená z financií v rámci projektu a zo zdrojov obce. Obec dostala na projekt finančný príspevok 57.000 eur, ďalších 13.000 putovalo z rozpočtu dediny. „Veža je vysoká 21 metrov, je postavená v nadmorskej výške 530 metrov a každý návštevník, ktorý chce vyjsť na vyhliadkovú plošinu, musí zdolať 119 schodov,“ prezradil parametre Duga.

Za zdolanie týchto schodov, však na návštevníkov rozhľadne čaká naozaj exkluzívna odmena. „Na moravskej strane je vidieť Kuželov, Javorník, Veľkú nad Veličkou, Veselí nad Moravou. Na slovenskej strane je toho ešte viac. Veľká Javorina, Strážovské vrchy, Tríbeč, Považský Inovec a samozrejme Myjavská pahorkatina. Zabúdať nemôžeme ani na hrady Branč, Čachtický hrad či Beckov a v neposlednom rade nemôžeme zabudnúť na Mohylu Milana Rastislava Štefánia na Bradle. Údajne sú pri dobrej viditeľnosti vidieť aj Alpy, ale neviem či je to pravda,“ hrdo opisuje výhľad starosta Brestovca.

Onedlho predstavíme aj rozhľadňu Hrajky pri Myjave, ktorá takisto ako tá v Brestovci je udržovaná a nehrozí jej osud tej v Javorníku.

Fotogaléria TU: https://www.nazahori.sk/foto/event/brestovec_rozhladna20210305

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 19 marec 2021 10:45

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.