Na Deň učiteľov sa vyjadrili primátor Senice aj samospráva Myjavy

Na Deň učiteľov sa vyjadrili primátor Senice aj samospráva Myjavy Featured

foto: edu.sk foto: edu.sk

Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov.

Svetový deň učiteľov vyhlásila v roku 1994 organizácia UNESCO na 5. októbra.

Na Slovensku i v Českej republike ale pripadá Deň učiteľov na 28. marec, keď si pripomíname výročie narodenia Jana Amosa Komenského. V Československu sa tento deň začal oslavovať v roku 1955.

 „Povedz mi niečo a ja to zabudnem. Ukáž mi niečo a ja si to budem pamätať. Dovoľ mi, aby som si to vyskúšal na vlastnej koži a ja to budem ovládať.“ Je to len jedna z mnohých múdrych myšlienok, ktorej autorom je Ján Amos Komenský. Práve dnes si pripomíname deň narodenia tohto veľkého mysliteľa, humanistu a pedagóga. Tento deň sa stal sviatkom učiteľov a pedagogických pracovníkov, ktorí sú nositeľmi a šíriteľmi vzdelania i výchovy. 

Vyjadrenie primátora Senice 

"Vážené panie učiteľky, vážení páni učitelia, 

sviatok učiteľov si dnes pripomíname ešte v zložitejších podmienkach ako vlani. Už viac ako rok žijeme vo veľmi náročnom období, na ktoré sa nedalo pripraviť a na ktoré si len neľahko zvykáme. Boli sme nútení striedavo zatvárať a otvárať brány škôl a do nášho slovníka veľmi intenzívne vstúpili dovtedy takmer nepoužívané slová – dištančné a prezenčné vyučovanie. V uplynulom období ste boli postavení pred úplne novú a nečakanú situáciu, ktorou bolo vzdelávanie žiakov sediacich doma pred počítačom na diaľku prostredníctvom internetu a médií. Paradoxne sa povinné vzdelávanie posunulo práve do tej oblasti, pred ktorou ste predtým často svojich žiakov vystríhali - aby netrávili príliš veľa času s mobilom v ruke alebo pred obrazovkou počítača... Dnes práve vďaka týmto technológiám môže vzdelávanie našich detí pokračovať, i keď tento spôsob kladie vysoké nároky na disciplinovanosť, poctivosť, trpezlivosť a kreativitu na oboch stranách internetového pripojenia.

Každoročne o takomto čase organizujeme slávnostné podujatie ku Dňu učiteľov, kde oceňujeme za dlhoročnú prácu zaslúžilých pedagógov senických materských a základných škôl, ako aj umeleckej školy a centra voľného času. Kvôli platným protipandemickým opatreniam ho však presúvame na neskoršie obdobie.

Vážené panie učiteľky, vážení páni učitelia,

prijmite, prosím, úprimné poďakovanie za vašu krásnu a náročnú prácu. Prajem vám veľa tvorivých síl, aby ste svojím osobným príkladom zvýrazňovali ľudské hodnoty na ceste za vzdelaním, aby vás učiteľské povolanie naďalej aj v tejto náročnej dobe napĺňalo. Aby ste nestrácali vnútorné presvedčenie ísť takouto cestou, aby vás neopúšťala trpezlivosť a chuť neustále sa pasovať s problémami každodenného školského života.

Pevne zdravie, nezlomnú nádej a veľa pozitívnej energie želám vám, všetkým pedagógom, vychovávateľom, ale aj nepedagogickým pracovníkom škôl a školských zariadení a zároveň vám ďakujem za všetko, čo v tomto náročnom období vykonávate pre svojich žiakov, pre našu budúcnosť i naše mesto," napísal dnes na sociálnej sieti primátor Senice Martin Džačovský. 

Vyjadrenie mesta Myjava 

"Tak ako mnohé iné oblasti nášho súčasného spoločenského života, tak aj školstvo dostáva v tomto pandemickom čase riadne zabrať. Deti sú dlhé mesiace doma, väčšina tried zíva prázdnotou a pedagógovia sa musia denne pasovať s výzvami dištančného online vzdelávania... Tak im aspoň touto cestou želáme k ich dnešnému sviatku všetko najlepšie, veľa zdravia a tvorivosti! A spoločne si želáme, nech sa náš život čím skôr vráti do normálu," zverejnilo ku Dňu učiteľov Myjava - oficiálna stránka samosprávy. 

Jan Amos Komenský

Český pedagóg, filozof, spisovateľ a teológ Jan Amos Komenský (narodil sa 28. marca 1592), ktorý je považovaný aj za učiteľa národov, sa svojim dielom, názormi a pedagogickou činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. V mnohom predstihol svoju dobu - presadzoval povinnú školskú dochádzku pre každé dieťa bez ohľadu na jeho intelekt alebo sociálne pomery a vypracoval systém pedagogiky. Navrhoval odstrániť zo škôl ubíjajúce bifľovanie a deklamáciu dlhých textov, ale najmä sa malo v školách upustiť od telesných trestov i bitia žiakov, pričom školy sa mali podľa Komenského zmeniť na "officiny humanitatis", teda dielne ľudskosti.

zdroj a foto: wikipedia.org 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 28 marec 2021 13:24

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.