Mesto Myjava zabezpečilo občanom Ivermektín, artemisinín a oxymetre

Mesto Myjava zabezpečilo občanom Ivermektín, artemisinín a oxymetre Featured

foto: PS video TVM foto: PS video TVM

Samospráva Myjavy aktívnejšie pristúpila k opatreniam, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť a stabilizovať pandemickú situáciu v meste a regióne. 

Okrem pravidelného testovania na odberových miestach zriadených samosprávou, ktoré fungujú už niekoľko mesiacov a doteraz vykonali viac ako 58 000 testov, ide o zabezpečenie lieku Ivermektín. Ten môže byť účinný ako prevencia (profylaxia) pre vysokorizikové osoby a ľudí, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s osobami s COVID-19 a tiež ako včasná ambulantná liečba pre pacientov nakazených novým koronavírusom. Treba pamätať na to, že tento liek je na lekársky predpis a liečbu ním musí podľa zdravotného stavu pacienta nastaviť lekár. Mesto Myjava zabezpečilo dostatočné množstvo Ivermektínu pre všetkých obyvateľov regiónu, ktorí tento liek potrebujú – pozitívne testovaných a osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti a po jeho predpísaní obvodným lekárom si ho môžu bez doplatku vyzdvihnúť v Prvej Kopaničiarskej lekárni, teda v lekárni myjavskej nemocnice. Samospráva dúfa, že všetci budú k tejto záležitosti pristupovať zodpovedne a spoločne sa tak predíde možným praktikám špekulantov. 

"Zabezpečili sme ho pre ľudí z toho dôvodu, že pred dvomi- tromi týždňami ma ľudia oslovili s požiadavkou, aby som im ho zabezpečil. Ceny tohto lieku sa šplhali na sumu 60-70 eur, posledný týždeň dokonca až na 300 eur, čo je šialená suma a takto to nemôže fungovať. Dva týždne sme sa snažili liek zohnať. Liek bude dnes dovezený na Myjavu, zabezpečili sme 50.000 tabletiek, čo je pre priemerných 2500 chlapov a je ho dostatok. Navyše ho vieme vždy doobjednať a doplniť. Nechceli sme to zbytočne preháňať, ale pre ľudí z regiónu je ho zabezpečeného dosť. Riešili sme to aj s lekármi, aj s tými, ktorým sa toto riešenie nepozdáva. Predpísanie tohto lieku zostáva na obvodných lekároch," vyjadril sa primátor Myjavy Pavel Halabrín.

Ďalším krokom v aktívnejšom boji za zlepšenie chorobnosti v regióne bude distribúcia podporných liečebných prostriedkov všetkým na koronavírus pozitívne testovaným občanom Myjavy na všetkých odberových miestach, a to od štvrtka 1. apríla 2021. Pôjde o komplexný výživový doplnok obsahujúci artemisinín, ktorý bráni vstupu vírusu do bunky hostiteľa, vitamín C v lipozomálnej forme s šesťkrát vyššou vstrebateľnosťou, vitamín B6, vitamín D3, selén, zinok a jód. Tento doplnok je určený priamo pre pozitívne testovaného občana, ako aj pre členov jeho domácnosti, ktorí s ním prichádzajú pravidelne do styku. Tento doplnok bude samospráva poskytovať svojim občanom, ktorých sa to týka, zadarmo. Rovnako ako pri iných výživových doplnkoch a liečivách, aj tu si treba pre užívaním prečítať priložený leták a držať sa odporúčaného dávkovania. 

No a do tretice mesto Myjava zabezpečilo 30 kusov pulzných oxymetrov. Tieto šikovné malé prístroje slúžia na zmeranie saturácie kyslíku v krvi, na zmeranie pulzu a môžu včas odhaliť komplikácie, ktoré v organizme človeka spôsobuje napríklad aj nový koronavírus. Časť týchto oxymetrov bude odovzdaná Nemocnici s poliklinikou v Myjave, ktorá ich potrebuje, časť bude využitá v zariadeniach sociálnych služieb v Myjave a väčšia časť bude slúžiť na zapožičanie občanom Myjavy, ktorí budú na odberných miestach zriadených samosprávou pozitívne testovaní na prítomnosť nového koronavírusu. O zapožičanie pulzného oxymetra môže občan Myjavy s pozitívnym testom požiadať priamo na odbernom mieste a ten mu bude vydaný na maximálne 14 dní. Po uplynutí lehoty ho občan vráti na mestský úrad. Kontaktným miestom bude informačný box (dispečing mestskej polície) na prízemí úradu.

Oxymeter sa prikladá na prst ruky. Ruka by mala byť položená alebo podopretá tak, aby prst nebol vo vzduchu. Prst má byť prekrvený,  ak je studený, treba ho zohriať  napríklad trením. Normálne namerané hodnoty sa pohybujú v rozmedzí od 93 do 99%. U chorého človeka môžu byť od 88 do 92% a odporúča sa konzultácia s ošetrujúcim lekárom ohľadom indikácie kyslíkovej liečby. V prípade, že vám oxymeter zistí hodnotu 88% a menšiu, môže to znamenať vážne komplikácie a odporúča sa volať RZP. Počet oxymetrov určených na zapožičanie na samosprávou zriadených odberných miestach je obmedzený. Ak sa ukáže, že je o tieto prístroje záujem a sú efektívne využívané, je mesto Myjava pripravené zabezpečiť pre svojich občanov ďalšie. 

"Veríme, že sa tieto naše opatrenia stretnú s pozitívnou odozvou na verejnosti a dúfame najmä v to, že dokážu reálne pomôcť v boji proti pandémii a svojou mierou prispejú k čo najskoršiemu návratu k normálnemu životu v Myjave i celom našom regióne. Prosíme, buďme naďalej zodpovední, dodržiavajme potrebné opatrenia," doplnil primátor Myjavy.

foto: Mesto Myjava

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 31 marec 2021 16:08

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.