Spomienkové slávnosti na Mohyle M. R. Štefánika budú v obmedzenom režime

Spomienkové slávnosti na Mohyle M. R. Štefánika budú v obmedzenom režime Featured

Spomienkové slávnosti Spomienkové slávnosti NaZahori.sk

Spomienková slávnosť výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia 3. mája 2021, v predvečer 102. výročia tragickej smrti. Jeho osobnosť a jeho zakladateľské dielo si uctia ústavní činitelia na čele s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a ďalší pozvaní hostia.

Spoluzakladateľ našej novodobej štátnosti, vedec, vojak, diplomat a štátnik Milan Rastislav Štefánik, je jednou z kľúčových osobností našich dejín. Je tradíciou, že miestom a časom vyvrcholenia spomienky a oslavy Štefánikovho zakladateľského diela sú májové slávnosti na Bradle. "Žiaľ, pretrvávajúca negatívna pandemická situácia v okrese Myjava nám znemožňuje uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti tak ako po minulé roky - za účasti tisícov návštevníkov z celej našej vlasti. Spomienková slávnosť sa teda bude konať v obmedzenom rozsahu - pre pozvaných hostí, bez prítomnosti verejnosti," informoval Matúš Valihora z Mestského úradu Brezová pod Bradlom.

V Múzeu M. R. Štefánika v Košariskách pozvaní hostia slávnostne otvoria zreinštalovanú expozíciu. Na mieste jeho posledného odpočinku - bradlianskej Mohyle - si odkaz generála Štefánika uctia položením kvetov a zaznejú ich príhovory. Bude nasledovať autorské predstavenie infobodu na Bradle. "Spomienkovú slávnosť ukončí tradičné zapálenie ohňov v rohoch bradlianskej Mohyly generála Milana Rastislava Štefánika. Môžu byť aj symbolom viery v naše sily v čase boja s pandémiou," doplnil Valihora.

Infraštruktúra, s ktorou sa hostia spomienkovej slávnosti zoznámia, bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky v Roku Milana Rastislava Štefánika.

Slovenské národné múzeum slávnostne otvorí v Štefánikovom rodnom dome v Košariskách zreinštalovanú expozíciu Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ. Nová expozícia svojím stvárnením a obsahovou náplňou vizualizuje nielen významné životné etapy gen. M. R. Štefánika, ale predstaví ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub, ako Slováka, ktorý bol vždy hrdý na svoj pôvod a zostal verný svojmu národu a svojim myšlienkam.

Novovybudovaný infobod na Bradle bude slúžiť ako dosiaľ chýbajúce potrebné zázemie pre návštevníkov Areálu Bradlo. "Celá stavba infobodu je zapustená do terénu. Jej umiestnenie, tvar, zvolené materiály i stvárnenie jednotlivých detailov plne rešpektujú dominanciu Štefánikovej Mohyly a zachovanie chránených pohľadov na ňu. Infobod, spolu so zrekonštruovanou a verejnosti opäť prístupnou strážnicou (chatou) a dosiaľ zrealizovanými vegetačnými úpravami sú súčasťou budovania Areálu Bradlo ako miesta pamäti národa. Ako miesta rozvíjajúceho naše vlastenectvo a predstavujúceho hodnoty našej štátnosti," uviedol Valihora.  

 

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on pondelok, 03 máj 2021 13:31

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.