FOTO+VIDEO: Na Mohyle Štefánika vatry horeli: Veriť, milovať, pracovať

FOTO+VIDEO: Na Mohyle Štefánika vatry horeli: Veriť, milovať, pracovať Featured

3.5.2021  zdroj: NaZahori.sk 3.5.2021 zdroj: NaZahori.sk

Na rodnú vlasť sa Štefánik veľmi tešil, lebo ju nenavštívil od smrti svojho otca v roku 1913. Dňa 4. mája 1919 nastúpil Štefánik na letisku Campoformido pri Udine do lietadla typu Caproni 450. Keď sa už blížilo k miestu pristátia, náhle sa zrútilo.

Bradlo, Spomienkové slávnosti na M.R.Štefánika NaZahori.sk

Na Mohyle Milana Rastislava Štefánika na Bradle  si 3. mája 2021 pripomenuli 102. výročie tragickej smrti generála M. R. Štefánika za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej. 

 

Nedeliteľnou súčasťou spomienky v predvečer výročia Štefánikovej tragickej smrti je aj zapaľovanie ohňov na ohniskách mohyly. 

Večer o 20.00 h na mieste posledného odpočinku generála Štefánika na Bradle zapálili vatry primátori a starostovia miest a obcí Štefánikovho rodného kraja –Brezovej pod Bradlom, Košarísk, Priepasného a Myjavy.

Spoluzakladateľ našej novodobej štátnosti, vedec, vojak, diplomat a štátnik M. R. Štefánik je jednou z kľúčových osobností našich dejín. „Tvorca Štefánikovej bradlianskej mohyly architekt Dušan Jurkovič od začiatku počítal s tým, že Bradlo nebude len miestom posledného odpočinku, ale v prvom rade miestom pamäti národa, miestom viery vo vlastné sily, vo vlastný štát,“ uviedol Matúš Valihora z Mestského úradu Brezová pod Bradlom.

Koronakríza znemožnila uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti za účasti tisícov návštevníkov z celej našej vlasti. Nedeliteľnou súčasťou spomienkových slávností je aj zapaľovanie ohňov na ohniskách mohyly v predvečer výročia Štefánikovej tragickej smrti. „Túto tradíciu sme uchovali aj v najťažších rokoch. Vatry horeli na mohyle, napriek zákazom, aj počas II. svetovej vojny, aj v dobe komunizmu. Boli symbolom vzdoru proti násiliu doby, symbolom, ktorý v ťažkých chvíľach prebúdzal vieru v lepšie časy,“ doplnil primátor mesta Brezová pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Štefánika si prišli pripomenúť aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Christophe Léonzi a ministerka kultúry SR Natália Milanová.  

Milan Rastislav Štefánik

(* 21. júl 1880, Košariská – † 4. máj 1919, Ivanka pri Dunaji) bol slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny.

Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení Česko-Slovenska.

Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej ČSR.

Tragická nehoda

Na rodnú vlasť sa Štefánik veľmi tešil, lebo ju nenavštívil od smrti svojho otca (1913). Dňa 4. mája 1919 nastúpil Štefánik na letisku Campoformido pri Udine do lietadla typu Caproni 450 (č. 11 495), sprevádzaný dvoma talianskymi letcami, poručíkom Giottom Mancinelliom Scottim a seržantom Umbertom Merlinom, a mechanikom-rádiotelegrafistom Gabrielom Aggiustom.

Cieľom jeho cesty bolo letisko vo Vajnoroch pri Bratislave. Lietadlo však nepristálo, pretože keď sa už blížilo k miestu pristátia, náhle sa zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji v kat.území obce Most pri Bratislave. M. R. Štefánik a všetci členovia posádky boli na mieste mŕtvi.

zdroj: NaZahori.sk a www.wikipedia.org 

FOTOGALÉRIA

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 04 máj 2021 18:13

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.