FOTO+VIDEO: Nová expozícia M.R. Štefánika na Košariskách

FOTO+VIDEO: Nová expozícia M.R. Štefánika na Košariskách Featured

video a foto: NaZahori.sk video a foto: NaZahori.sk

Nová expozícia SNM – Múzea Slovenských národných rád – Múzea M. R. Štefánika po 15 rokoch v jeho rodnom dome na Košariskách (okres Myjava) s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ je prístupná pre verejnosť.

Stvárnením a obsahovou náplňou nová expozícia vizualizuje nielen významné životné etapy štátnika a diplomata generála Štefánika, ale predstavuje ho aj ako znalca umenia, človeka mnohopočetných záľub, ako Slováka srdcom, vždy hrdého na svoj pôvod, národ, ktorému ostal verný v diele i myšlienkach.  

Expozícia autorov v zložení Radoslav Ragač, Branislav Panis, Miloslav Čaplovič ponúka množstvo doposiaľ nevystavovaných zbierkových predmetov a prvky modernej múzejnej prezentácie.

Prostredníctvom viac ako 400 kusov historických artefaktov z rôznych fondových inštitúcii na Slovensku rozpráva životný príbeh Štefánika zrozumiteľne a citlivo. Počas prehliadky expozície sa návštevník vráti v čase a priestore – ocitne sa pod hviezdnou oblohou na južnej pologuli, v Štefánikovom byte v Paríži, v jeho pracovni v Meudone a stane sa svedkom rozhovoru troch významných štátnikov, ktorí sa podieľali na vzniku Československa. V závere sa pozornosť venuje aj zložitému osudu Štefánikovej pamiatky.

Tímu architekta Jozefa Habodásza (D&D Studio s.r.o.) sa podarilo vytvoriť decentný, elegantný a pritom výtvarne zaujímavý expozičný priestor, ktorý návštevníkom ponúka nevšedný zážitok z prehliadky.

Pri tvorbe expozície sme sa podrobne venovali životným etapám Štefánika – detstvu, študentským časom, roli generála, politika, diplomata, štátnika, ale aj astronóma a rovnako aj širokému spektru jeho záľub a talentov. Osobitnú pozornosť si zaslúži tragická smrť a zložitý osud Štefánikovej pamiatky. Napriek snahe bývalého režimu vymazať Štefánika z historickej pamäte, má táto jedinečná osobnosť stále svoje miesto v dejinách, vede a v umení“, povedal generálny riaditeľ SNM a spoluautor scenára expozície Branislav Panis.     

„Som šťastná, že sa podarilo vytvoriť novú expozíciu v Štefánikovom rodnom dome v Košariskách. Autorský tím pretavil poznatky o Štefánikovi do podoby, ktorá okrem  predstavenia jeho pozoruhodného diela dovoľuje návštevníkom nahliadnuť aj do jeho súkromia. Prostredníctvom moderných prezentačných prvkov sa v expozícii podarilo navodiť pocit dynamiky a nových zážitkov. Veľké poďakovanie patrí autorom a celému tímu realizátorov“, dodala Alena Petráková, riaditeľka SNM – Múzea Slovenských národných rád.

Na prípravu a realizáciu odborne dohliadali pracovníci SNM – Historického múzea v Bratislave.  Expozícia bola zrealizovaná vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky v Roku Milana Rastislava Štefánika.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on piatok, 04 jún 2021 09:09

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.