FOTO Tip na cyklovýlet: Z Bielych Karpát popri Mohyle Štefánika do Brezovej

FOTO Tip na cyklovýlet: Z Bielych Karpát popri Mohyle Štefánika do Brezovej Featured

Mohyla M. R. Štefánika - pohľad od vodnej nádrže Brezová pod Bradlom Mohyla M. R. Štefánika - pohľad od vodnej nádrže Brezová pod Bradlom NaZahori.sk

Pobicyklovať sa Bielymi Karpatmi, myjavskými či brezovskými kopanicami, navštíviť Mohylu M. R. Štefánika na Bradle, jeho rodný dom či Štefánikov dom v Brezovej pod Bradlom ponúka cyklotrasa o celkovej dĺžke necelých 43 kilometrov.

Modrá trasa 2202 sa dá prejsť oboma smermi, my sme si vybrali trasu, ktorá začína v Bielych Karpatoch a končí na Brezovej pod Bradlom. Štartujeme na križovatke neďaleko Tlstej hory, kde je možné nájsť ubytovanie v čarovnom prostredí. Tiahlym niečo viac ako kilometrovým stúpaním po spevnenej ceste sa dostaneme nad obec Chvojnica a zároveň najvyšší bod trasy vo výške 528 m.n.m. Tu sa stúpanie odmení hneď prvým výhľadom, pri ktorom je vidieť široké okolie, ktorému dominuje vrch Žalostiná s rozhľadňou. Stúpanie a najmä následné klesanie do obce nie je po ideálnych cestách, ale ako sa neskôr ukázalo, bol to najhorší úsek cyklovýletu a zvyšná časť bola už po kvalitných cestách. Vo Chvojnici sa napojíme na asfaltovú cestu a zhruba 500 metrovým stúpaním opúšťame kopaničiarsku obec. Na konci stúpania sa nám otvorí ďalší nádherný výhľad na všetky strany a pri klesaní sa nám postupne predstavujú Vrbovce, do ktorých smerujeme.

Pokračujeme smerom k Myjave po modrej značke na Turú Lúku. Ešte v obci nás čaká ostrejšie stúpanie, ktoré sa následne mení na príjemnejší sklon. Cesta pokračuje až po vrchol stúpania, ktoré je približne na 12. kilometri trasy. Odmena za zdolané 200 metrové prevýšenie, bude v podobe výhľadu na okolie. Ako na dlani sa rozprestrie mesto Myjava v celej svojej kráse.

Nasleduje dlhšie klesanie, ktorým sa dostanete až do mestskej časti Myjavy Turej Lúky. V nej sa na pár metrov ocitneme na hlavnej ceste číslo 581, z ktorej okamžite meníme smer doprava smerom na Bukovec. Po tejto ceste sa príjemným prostredím postupne dostaneme do osady Belanský a pri miestnej „Maracane“, kde sa stretáva viacero cyklotrás, si to nasmerujeme doľava a stúpame až po odbočku na samotu U Cigánkov.

Tu sme takmer neodolali pokušeniu na autobusovej zástavke doplniť zásoby tekutín domácim mliekom, ktoré si na tejto štácii pravdepodobne nechávajú domáci. Nakoniec sme odolali, ale odmenili sme sa aspoň krásnymi pohľadmi na osadu Belanských a široké okolie.

Ďalšia trasa smerovala medzi jednotlivými kopanicami až na cestu 499 medzi Myjavou a Brezovou pod Bradlom. Napojili sme sa na ňu, ale iba na niekoľko desiatok metrov a cyklochodník doprava pokračuje smerom na kopanice pri obci Polianka. V tejto časti trasy sa nám ukáže Myjava, tentokrát z opačnej strany ako od Vrboviec.

Z Polianky sa klesaním dostaneme až do Priepasného, kde na konci obce odbočíme doľava a začína sa príprava na najťažší úsek trasy, ktorým je samotný výstup na Bradlo. Oddýchnuť si môžete pri pamätníku či skôr pripomienke hudobníka z Priepasného Jána Petrucha.

Potom už pozvoľna začína stúpanie priostrovať a v záverečnej časti už vedie spevnenou cestou až k Chate Bradlo pod samotnou mohylou. Tam vám môže byť odmenou za výstup kvalitné kvasinkové pivo z piešťanského pivovaru Žiwell, alebo ovocné nápoje od miestnych dodávateľov. My sme dali prednosť pivu a rozhovoru s dvomi turistami. Tí prezradili, že sa rozhodli prejsť pešo po červenej značke Cestou SNP a Štefánikovou magistrálou z Trenčína až na Devín. Zastihli sme ich v tretí deň a tak sme im popriali šťastnú cestu.

Cyklotrasa pokračovala z chaty ešte krátkym výjazdom k mohyle, ktorá je dominantou celého kraja a ak na ňu nechodíte často, odporúčame si toto miesto vychutnať a precítiť. Znie to ako klišé, ale naozaj je to pre Slovákov miesto, ktoré by mal každý navštíviť. Navyše to je post, z ktorého cyklotrasa v podstate posledných 10 kilometrov už len klesá až na koniec trasy.

Po modrej cyklotrase ďalej pokračujeme približne 4 kilometre do obce Košariská. Počas klesania míňame odpočívadlo s krížom, z ktorého je nepochybne pekný výhľad na okolitú krajinu, ale keďže nás zastihol jemný dážď, snažíme sa čo najskôr dostať do Košarísk. Keďže na Bradle ešte nevarili, aj keď prenajímateľ chaty spomínal, že v letnej sezóne sa tam už bude dať aj najesť, zastavili sme sa na dobré jedlo v Košariskách v reštaurácii Gurmán.

Čo by ste však v Košariskách nemali vynechať, je návšteva rodného domu Milana Rastislava Štefánika. Nová expozícia vás prevedie celým jeho síce krátkym ale mimoriadne aktívnym životom. Sprievodcovia sú naozaj odborne zdatní a zahrnú vás množstvom informácií, ktoré ste o Štefánikovi pravdepodobne nevedeli. Nová expozícia je otvorená počas celého týždňa. Viac si môžete pozrieť v našom článku a videu tu: FOTO+VIDEO: Nová expozícia M.R. Štefánika na Košariskách (nazahori.sk)

Ešte v Košariskách sa môžete pokochať na s citom upravený pôvodný dom v tesnej blízkosti reštaurácie Holotech – Víška a potom už jemnučkým klesaním dobicyklujete až k priehrade v Brezovej. Ak budete mať chuť, môžete sa pridať k niektorým odvážlivcom a osviežiť sa v jej vodách. Zároveň sa z tohto miesta naskytá zaujímavý pohľad na Bradlo a mohylu.

Následne už prídete priamo do centra Brezovej. Je tu možnosť navštíviť Pamätnú izbu Dušana Samuela Jurkoviča, architekta Mohyly M. R. Štefánika, ktorá sa nachádza v Dome Štefánika priamo na hlavnom námestí. A hádajte ako sa volá toto námestie? No v Brezovej nemohlo dostať iný názov ako Námestie generála M. R. Štefánika. ;-) 

A tu naša trasa končí. My sme ešte pokračovali do Myjavy, kto chce môže po žltej na Branč (https://www.studiomadelo.com/trasy/8309-brezova-pod-bradlom-prietrz-hrad-branc/ ) alebo opačným smerom cez Malé Karpaty do obce Kátlovce (http://www.studiomadelo.com/trasy/8211-katlovce-brezova-pod-bradlom/). Po modrej číslo 2302 sa zas môžete dostať na Plavecký hrad alebo do Hrachovišťa (https://www.studiomadelo.com/trasy/2302-hrachoviste-brezova-pod-bradlom-jablonica-plavecky-peter/). Kúsok od Brezovej sa dá napojiť aj na Štefánikovu cyklomagistrálu, ktorá končí až v Bratislave.

Pri plánovaní cesty treba počítať, že zo smeru, ktorý končí v Brezovej pod Bradlom sa na túto trasu treba napojiť z iných cyklotrás. Či už modrej od Skalice, ktorá vedie z Baťovho kanála a je vlastne „nadstavbou“ tejto trasy (2202 – Brezová pod Bradlom – Chvojnica (studiomadelo.com)) alebo zo žltej, ktorá vedie od Radošoviec a Chropova (8231 Radošovce – Chropov – nad Chvojnicou (studiomadelo.com)) a spája Záhorskú cyklomagistrálu práve s touto trasou.

Celkovo ide o nenáročnú trasu, ktorá sa dá absolvovať v priebehu pol dňa. Je na nej možnosť skombinovať cykloturistiku s poznávaním histórie. Okrem spomínaných mohyly na Bradle, rodného domu Štefánika či pamätnej izby Jurkoviča v Brezovej, je možnosť v Turej Lúke odskočiť si aj na rozhľadňu Hrajky a k pamätníku popravených evanjelikov na tomto mieste.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 21 jún 2021 12:53

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.