VIDEO+FOTO: Na slovensko-českej hranici vo Vrbovciach sa protestovalo

VIDEO+FOTO: Na slovensko-českej hranici vo Vrbovciach sa protestovalo Featured

Dnes  (5.7.2021) od 13:00 h bolo stretnutie občanov na slovensko - českom hraničnom priechode Vrbovce / (Javorník) Velká nad Veličkou, k uzatvoreniu hraníc pre motorové vozidlá. 

„Niekto v Bratislave možno tento hraničný priechod považuje za bezvýznamný, ale pre nás v regióne je tento priechod naozaj významný,“ vysvetlil dôvod pokojného stretnutia, na ktorom sa zišlo približne 300 ľudí, starosta obce Vrbovce v okrese Myjava Dušan Eliáš.

Ako doplnil, ľudia z regiónu by museli cestovať 80 kilometrov cez hraničný priechod Holíč – Hodonín a rovnakú vzdialenosť naspäť. „Nechceme hľadať žiadny únik, nechceme hľadať cesty cez zelenú hranicu, o ktorých dobre vieme a vedeli by sme si veľmi ľahko poradiť. Ale to nie je riešenie, riešením je komunikácia,“ uviedol starosta Vrboviec.

Problém to spôsobí aj moravskej firme Kordárna Plus a.s z Velkej nad Veličkou. „Máme vo firme približne 20 slovenských zamestnancov, ktorí pracujú na všetkých štyroch smenách. Uzavretie hraníc pravdepodobne spôsobí to, že budeme musieť prejsť na tri smeny. V súčasnosti je pritom obdobie, keď je od roku 2010 najväčší nedostatok našich výrobkov a my ich nestíhame vyprodukovať dostatok ani pri plnej prevádzke,“ informoval personálny riaditeľ spoločnosti Jakub Eifler.

„Bývame na českej strane, ale dcéra chodí do škôlky na Slovensku. Teoreticky by síce mohla ako päťročná chodiť cez hranice sama, ale asi to nie je najlepšie riešenie... Mám polovicu rodiny na slovenskej strane, druhú na českej, takže nás to rozdeľuje sociálne. Partnerka je zamestnaná na Slovensku, takže nás to ohrozuje aj finančne,“ uviedol Tomáš Bucha.

 „Pre mňa to bol šok, že sa nedostanem do práce. Podľa mňa je to diskriminácia. My už rok a pol žijeme v strese. V roku 2020 sme museli zostať dva a pol mesiaca doma. Keby nám nedala česká strana 60 percent, nikto na nás na Slovensku nemyslel. Mne sa už chýli vek do dôchodku, práce si vážim a chcela by som tam dopracovať do dôchodku,“ prezradila dôvody svojej účasti na zhromaždení Viera Marečková pracujúca v Kordárni na Morave.

„Pracujem na českej strane hranice už 26 rokov. Som samoživiteľka a peniaze potrebujem. Jeden deň vyhlásia, že kto nebude zaočkovaný, tak sa nedostane cez hranice. Aj keď tomu úplne nedôverujem, zaočkovala som sa. O dva dni vyhlásili, že sa treba zaregistrovať do ehranice, za ďalšie dva dni príde správa, že sa zatvárajú hranice. A čo bude o ďalšie dva dni? Je to pre nás neistá a stresujúca situácia. Nevieme, či budeme mať z čoho žiť a ako budeme žiť,“ naznačila neistotu o budúcnosť Marta Skácelová z kopaničiarskej obce Chvojnica.

Najbližšia obchádzka je 80 kilometrov cez Holíč a Hodonín. „Zatiaľ neviem ako to budeme riešiť. Jediná cesta je cez Holíč, ktorý bude určite preplnený, bude sa tam stáť. Asi budem musieť stávať o 3.00 h ráno, aby som stíhala byť o 6.00 h v práci,“ doplnila Skácelová.

Nedostatočnú komunikáciu si uvedomuje aj prednosta Okresného úradu Myjava Stanislav Tomič. „Že to bolo zle odkomunikované je isté a že hranice treba chrániť je tiež isté. Toto riešenie je síce jednoduché, ale zlé. Zastávam názor, že treba kontrolovať hranice, ale musia byť na to ľudia a to asi nie sú.“ 

Aktuálna foto z hraníc po 19-tej dole

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on pondelok, 05 júl 2021 19:19

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.