VIDEO: Pamätník M. R. Štefánika stojí na Myjave viac ako 100 rokov

VIDEO: Pamätník M. R. Štefánika stojí na Myjave viac ako 100 rokov Featured

Pamätník M. R. Štefánika Pamätník M. R. Štefánika NaZahori.sk - Vlado Miček

Pamätník generála Milana Rastislava Štefánika na námestí, ktoré je pomenované práve po tomto velikánovi, stojí na jednom mieste už viac ako 100 rokov.

Pamätník M. R. Štefánika NaZahori.sk

Pamätník bol slávnostne odhalený 10. júla 1921 vtedajším starostom Myjavy Martinom Kovarčíkom. Základný kameň pamätníka položili 5. mája toho istého roka a náklady na jeho vybudovanie dosiahli hodnotu 130.000 korún, aj keď pôvodný odhad bol na sumu 60.000 korún a tak získať potrebné financie na túto stavbu nebolo vôbec jednoduché. Za iniciatívou vybudovať na Myjave pamätník rodákovi z neďalekých Košarísk, ktorý mal ku kopaničiarskemu mestu vždy blízky vzťah, stála miestna organizácia Sokola.

Potrebné peniaze sa napokon podarilo získať. Viac ako 30.000 korún poslali myjavskí rodáci z mesta Little Falls v Amerike, Obecná rada Myjavy prispela sumou 10.000 korún. Realizovala sa aj zbierka po celom Slovensku, predávali sa pohľadnice i odznaky... Návrh jedinečného kubistického pamätníka pripravil modranský architekt Čenek Vořech, realizáciu mal na starosti sochár Rudolf Březa z Ostravy. Materiál na pamätník do kopaničiarskeho kraja priviezli až z Prahy a to vlakom do Brezovej pod Bradlom a odtiaľ ho potom prepravili na Myjavu. Za zmienku stojí aj fakt, že vtedajšie Ministerstvo dopravy poskytlo na prepravu materiálu po železnici 75% zľavu.

Jedinečnosť myjavského pamätníka tkvie nielen v jeho originálnom stvárnení, ale aj v tom, že bol vôbec prvý a ako jediný v niekdajšom Československu od svojho odhalenia prežil na pôvodnom mieste bez ujmy všetky režimy. A to aj tie, ktoré pozornosti občanov Štefánikovej osobnosti rozhodne nepriali.

Je postavený v kubistickom slohu a zhora má podobu hviezdy padajúcej na zem. Jeho jadrom je podobizeň - busta M. R. Štefánika. Zo stredu vychádzajú bočné steny pamätníka, na ktorých nájdeme nápis "Tvoj život - oslobodenie - Tvoja smrť - život národa."  a názvy Francia, Sibír, Srbsko, Itália. Ide teda o miesta zahraničného odboja. Na pôdoryse je napísané "Za všechny čisté oběti", sem sa zvyčajne kladú vence, a nápis "R. P. 1921 postavil Sokol na Myjave". Na zadnej strane si môžeme všimnúť zaznamenaný výsledok odboja zakomponovaný do znaku Slovenska nápisom "28. október 1918" a holubicu s ratolesťou. Tiež je tu v strede vyobrazený kalich a nápis Oslobodené Slovensko.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 06 október 2021 16:29

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.