VIDEO+FOTO: Priepasné – dedinka pod Mohylou M. R. Štefánika

VIDEO+FOTO: Priepasné – dedinka pod Mohylou M. R. Štefánika Featured

Obec Priepasné Obec Priepasné NaZahori.sk - Vlado Miček

Priepasné je typická kopaničiarska obec, ktorá sa skladá z viacerých lokálnych osídlení a jednotlivé kopanice, osady a samoty sú roztrúsené po celom obvode chotára. Je ich 19 a nad nimi sa majestátne týči Bradlo s Mohylou Milana Rastislava Štefánika.

Priepasné – dedinka pod Mohylou M. R. Štefánika NaZahori.sk

Obec Priepasné má údajne meno od slova „pasenie“. Ako samostatná obec vznikla až v roku 1957, kedy sa odčlenila od susednej obce Košariská. Meno obce úzko súvisí s menom materskej obce Košariská, kde v dávnej minulosti boli košiare pre ovce a práve tieto ovce sa cez terajšie územie prepásali - pásli. Od tohto názov Priepasné. Nezasvätení mnohokrát v písme používajú názov Priepastné, ako by pomenovanie bolo odvodené od slova priepasť, ale od toho sa domáci jednoznačne dištancujú.

Priepasné a jeho okolie ponúka možnosti na aktívne využitie voľného času. „Cez obec prechádza cyklotrasa 4 Cykloregio a mnoho turistických chodníkov, ktoré vedú až po Javorinu. Mnohí možno nevedia, že tu máme aj lyžiarsky vlek, ktorý je situovaný pod mohylou a ktorý v prípade dobrého počasia príležitostne funguje,“ načrtol možnosti využitia voľného času starosta obce Peter Czere. Okrem toho je v Priepasnom aj futbalové ihrisko s kvalitným trávnikom ale aj multifunkčné ihrisko pre ďalšie športy.

Pod Bradlom sa nachádza zrekonštruovaná chata Bradlo. Turisti môžu cestou z mohyly navštíviť pamätníky, ktoré navrhol architekt Viliam Ján Gruska a sú postavené ako pocta dvom domácim primášom Petruchovi a Kolárikovi. Pri pamätníkoch sa na informačných paneloch dozviete ako folklór v obci fungoval.

V obci majú v priestoroch, kde sa občania stretávajú pri rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach, aj pec. „Tá je funkčná a príležitostne sa v nej pečie chlieb, ale dá sa v nej robiť aj mäso tradičným spôsobom bez grilovania. Pec imituje erb obce. V obci sa totiž nachádzala takáto pec v každom dome a vyjadrovala teplo domova,“ prezradil starosta obce.

V obci majú ženskú spevácku skupinu a pýchou je aj zbierka krojov, výšiviek, krojovaných bábik a rôznych predmetov typických z histórie obce, ktoré má v súkromnej zbierke Alžbeta Krásna. „Všetko začalo tak, že pri rekonštrukcii domu v časti Batiková chceli zbúrať pec. Ja som ju chcela zachovať a tým to všetko začalo. Pec sa zachránila a tým postupne vznikol priestor, kde som mala možnosť všetko odkladať. Či už ide o kroje a jeho súčasti, ale aj ďalšie predmety, ktoré patrili k bežnému životu v obci,“ ozrejmila vznik bohatej zbierky jej majiteľka.

Dôležitou súčasťou obce je aj materská škôlka. „Chodí nám sem aktuálne 15 detí. Ide o rodinný typ škôlky, kde máme deti od 2 do 6 rokov. Je to ideálne, lebo malé deti sa doťahujú na tie väčšie a veľké deti zas pomáhajú tým menšín. Sme v prírode, s ktorou sú tak deti v neustálom kontakte. Sme malá škôlka, čo považujeme za výhodu, keďže menší počet detí prispieva k tomu, že deti sú pokojnejšie a máme na nich viac času,“ pochválila si riaditeľka materskej škôlky Jana Malečková.

Rate this item
(2 votes)
Last modified on utorok, 12 október 2021 11:14

Myjava - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Myjava - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.