Spomíname na obete holokaustu aj na Záhorí

Spomíname na obete holokaustu aj na Záhorí

Pri pamätníku Obetiam holokaustu v sereďskom Zámockom parku  7.9.2018 / fotky - zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj/ a snm.sk Pri pamätníku Obetiam holokaustu v sereďskom Zámockom parku 7.9.2018 / fotky - zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj/ a snm.sk

Deviaty septembrový deň si pripomíname obete holokaustu a rasovo motivovaného násilia.

VIDEO- Pamätaj:V Osvienčime som sa stala číslom 2146. Zažila som tam koncentrované zlo...“
Helena Weinwurmová prežila, aby po skúsenostiach so zlom v koncentračnom tábore bola nositeľkou dobra....Moje meno je Emília Vášáryová a verím, že na Helenino posolstvo by sa nemalo zabudnúť.

Tento pamätný deň je smutnou spomienkou na prijatie Židovského kódexu vládou slovenského štátu 9. septembra 1941. Legislatívna norma v rozsahu 270 paragrafov sumarizovala dovtedy prijaté protižidovské nariadenia a ďalej ich rozširovala. Inšpiráciou sa síce stali nacistické Norimberské zákony, ale boli to predstavitelia vojnového slovenského štátu, ktorí vyhlásili vlastných občanov a občianky za menejcenných a vystavili ich prenasledovaniu, diskriminácii a deportáciám do koncentračných táborov. Väčšina z nich sa už nevrátila.

Pri pamätníku Obetiam holokaustu v sereďskom Zámockom parku sa 7.9.2018 stretli zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni, veľvyslanec Spojených štátov amerických Adam Sterling a študenti miestnych základných a stredných škôl, aby si pripomenuli zločiny proti ľudskosti počas druhej svetovej vojny.

http://www.nazahori.sk/index.php/skalica/item/633-v-skalici-sme-diskutovali-o-extremizme-a-totalitach

Múzeum holokaustu v Seredi

Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

zdroj: facebook.com/TrnavskyKraj/ a snm.sk

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 09 september 2018 11:19

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.