Plavecký Peter: Rodina Ščepková ďakuje za pomoc v núdzi svojim spoluobčanom

Plavecký Peter: Rodina Ščepková ďakuje za pomoc v núdzi svojim spoluobčanom

Plavecký Peter foto - zdroj: obecne-noviny.sk Plavecký Peter foto - zdroj: obecne-noviny.sk

25. septembra 2018 krátko po 18.30 hodine bol ohlásený požiar strechy rodinného domu rodiny Ščepkových v obci Plavecký Peter.

V čase príchodu hasičov na miesto udalosti horela celá strecha rodinného domu. Pri požiari nebola žiadna osoba zranená. Príčina vzniku požiaru je v štádiu zisťovania. Následkom požiaru vznikla majiteľovi rodinného domu priama materiálna škoda predbežne vyčíslená na 30 000,- Eur.

Pani Zdenka je nezamestnaná má 59 rokov a jej manžel 64-ročný František je na starobnom dôchodku.

http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/1491-aktualizovane-v-obci-plavecky-peter-horela-strecha-domu-skoda-30-000-eur

Autentické foto z miesta požiaru / zdroj: foto: Dopravný servis SE, SI a okolie - Marek Kubisa

Ako pomohla obec ale aj spoluobčania  Plaveckého Petra v krízovej situácii rodine Ščepkových? V čom spočívala a ako prebiehala a bude prebiehať ? Porozprávala pre NaZahori.sk starostka obce Plavecký Peter Jozefína Bartoňová.

"Ako obec sme reagovali hneď, pretože o svojich občanov sa musí v prvom rade zaujímať obec a hľadať možnosti ako pomôcť v takýchto situáciách. Obec bude i naďalej pristupovať k občanom rovnako a riešiť individuálne v rámci svojich možnosti, " povedala na začiatok starostka Bartoňová.

A pokračovala.

Hneď ako som sa dozvedela o nešťastnej situácií, išla som na miesto požiaru. Volala som naším DHZ , aby prišli na pomoc. Obyvatelia, ktorí v tejto lokalite bývajú, pomáhali rodine s vynášaním nábytku a šatstva, ktoré boli rozložené na dvore.
Veľké šťastie bolo, že nefúkal vietor, lebo hrozilo zapálenie susednej strechy. Kým prišli hasiči susedia strechu polievali hadicou, aby sa im nezapálila. Strecha Ščepkových zhorela, prepadol sa strop, všetko bolo od vody zničené.

Zavolali sme elektrikárom ,nakoľko elektrické drôty spadli na cestu ( dom bol napojený z el. stĺpu cez cestu- tak sa to voľakedy robilo). Našťastie sa domácim nič nestalo, pretože život ľudí je najdôležitejší.
Sestra pána Františka im ponúkla ubytovanie u nej doma. Na druhý deň, každí kto mohol, pomáhal s odstraňovaním škôd po požiari.

Ako starostka obce som nemeškala a obvolala som podnikateľov, rôzne firmy v okolí. Riešili sme, ako by mohli pomôcť rodine, ktorá sa zo sekundy na sekundu ocitla v hroznej nezávideniahodnej situácií. V spolupráci s miestnym podnikateľom, (ktorý nechce byť menovaný) sme intenzívne komunikovali s podnikateľmi, ktorí by vedeli pomôcť a zabezpečiť veľkoobjemové kontajnery. Kameňolom Buková pomohol s likvidáciou odpadu, Agropartner Plavecký Peter poskytol traktor s vlečkou na vlastné náklady. Za čo im zo srdca ďakujem.

Pomohli občania, mladí , starší... Rodina, ktorá býva cez cestu, denne varila pre dobrovoľníkov, ktorí likvidovali následky po požiaru.  Ženy - dobré gazdinky prinášali upečené koláče, čaj... Proste všetko čo sa dalo a bolo treba. Ľudia v obci sa zomkli a naozaj pomáhali, za čo im patrí úprimné poďakovanie. Nikto v obci nebol ľahostajný a preto si nedovolím ani menovať jednotlivcov.

Obec Plavecký Peter promptne ponúkla rodine Ščepkovej náhradné ubytovanie, odvoz nábytku a šatstva, ktoré by sme umiestnili dočasne na OÚ. Nakoľko prebieha rozsiahla oprava domu dostali k dispozícií od svojej rodiny dom č. 74. na hlavnej ulici. Bývať tam budú dovtedy, kým nepoložia strechu, strop a vyčistia všetky miestnosti v dome, ktoré poškodila voda.

Z miesta požiaru som odchádzala neskoro večer, ale hneď ráno som obvolala poslancov, že sa v piatok 28.9. uskutoční mimoriadne zastupiteľstvo.
Poslanci OZ schválili rodine 3000 eur nenávratný finančný príspevok. V ten deň bola vyhlásená miestnym rozhlasom aj dobrovoľná zbierka, pokladnička je zapečatená a takto sa rodine aj odovzdá.  Zbierka naďalej pokračuje.

Mnohí občania, ktorí v obci už nebývajú sa dožadovali účtu, ktorí by sme zverejnili. So súhlasom pani Zdenky sme uverejnili na sociálnej sieti jej účet, na ktorý mohli a môžu naďalej prispievať nielen rodáci z Petra.
Zmluva o poskytnutí dotácie TU: http://plaveckypeter.samospravaonline.sk/attach/zml/2018/Zmluva%20o%20poskytnut%C3%AD%20dot%C3%A1cie%20-%20%C5%A0%C4%8Depkovci.pdf

Prispievať sa môže naďalej až do odvolania, účet poskytla pani Zdenka Ščepková. Č. ú. je: IBAN: SK27 1100 0000 0026 1629 6531

Pani Zdenka Štepková pre NaZahori.sk v telefonickej komunikácii ohľadne zverejnenia informácií k pomoci pri ich neľahkej situácii, opakovane ďakovala vedeniu obce ale aj spoluobčanom Plaveckého Petra za rýchlu a nezištnú pomoc.  Naozaj v tomto prípade platí príslovie:" V núdzi poznáš priateľa ."

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 07 október 2018 15:39

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.