Janka Švrčková zo Sobotišťa získala olympijské zlato

Janka Švrčková zo Sobotišťa získala olympijské zlato

Jana Svrčková zo Sobotišťa získala olympijské zlato Jana Svrčková zo Sobotišťa získala olympijské zlato NaZahori.sk

V čínskom Pekingu sa uskutočnila 12. medzinárodná olympiáda v astronómii a astrofyzike, kde Záhoráčka Jana Švrčková získala zlatú medailu.

Pre Janku bola zlatá medaila vyústením jej dlhodobej aktivity v obore. Pre ňu to už bola tretia medzinárodná olympiáda IOAA. Pred dvomi rokmi v Indii a pred rokom v Thajsku bola bronzová. Teraz to vyvrcholilo zlatou medailou v Číne.

zdroj: TTSK

Jana Svrčková na stretnutí so županom  Trnavského samosprávneho kraja Jozefom Viskupičom v januári 2019.

zdroj: TTSK

Po prílete z Číny cestou domov do Sobotišťa sa olympijská víťazka Janka Švrčková zastavila na svojej bývalej škole a to na Gymnáziu v Senici, kde sme ju vyspovedali pre NaZahori.sk.

Ako prebiehala súťaž?

Súťaž bola rozdelená na tri časti, teoretickú, praktickú a dátovú analýzu. V teoretickej časti sme počítali rozličné príklady z astronómie a astrofyziky, v praktickej sme riešili praktické úlohy s ďalekohľadom, poznávanie hviezd na slepej mape a v dátovej sme spracovávali dáta z ďalekohľadov.

Mali ste aj voľnejšie dni na spoznávanie Číny?

Áno, mali  sme aj voľné dni, počas ktorých sme absolvovali exkurzie po Číne. Navštívili sme Veľký čínsky múr aj Zakázané mesto.

Aká je cesta, ktorá môže viesť až na olympijské výslnie, ako to bolo vo vašom prípade?

Existuje na Slovensku Astronomická olympiáda, do ktorej sa môže zapojiť študent každej strednej školy. Piati najúspešnejší z tohto kola postúpili na medzinárodnú olympiádu. Každý bojuje sám za seba, takže aj na medzinárodnej je každý hodnotený individuálne.

Oslavu a to nielen nielen s rodinou ste museli pre problémy s návratom na Slovensko posunúť.

Pôvodne sme na Slovensko mali doraziť už v pondelok (12.11.), ale napokon lietadlo z technických príčin meškalo a tak som sa na Slovensko dostala až o 12 hodín neskôr. Napokon však všetko dobre dopadlo, lebo to už vyzeralo, že v Číne strávime ešte jeden deň.

 http://www.nazahori.sk/index.php/senica/item/601-studenti-studentom-v-sobotisti

Svetozár Štefeček zo senického gymnázia, ktorý vedie aj astronomický krúžok v Sobotišti , bol aj s ďalšími pedagógmi prítomný pri privítaní svojej úspešnej absolventky školy.

O astronomickom krúžku v Sobotišti Štefeček povedal:

„My sme v Sobotišti miestna organizácia Slovenského zväzu astronómov a ešte aj hvezdáreň, ktorú založil Košinár. Krúžok funguje už od 70-ich rokov minulého storočia. Za ten čas sa nám jeho náplň podarilo posunúť do vyšších sfér. Janka je to najvyššie čo sme doteraz vychovali v tej astronómii. Máme dva krúžky, chodia k nám najmenší adepti a potom je krúžok starších, ktorý je pre druhý stupeň základnej školy a gymnazistov senického gymnázia.“

O  prvých dotykoch a následných úspechoch Janky s astronómiou jej učiteľ s patričnou hrdosťou v hlase doplnil:

"Astronómii sa začala Janka venovať už od nástupu na základnú školu, keď začala navštevovať krúžok . Hneď bolo na nej vidieť veľký potenciál. Bola mimoriadne zvedavá, na všetko sa pýtala. Bol na nej krásne vidieť ten vývoj, keď rok za rokom naberala viac a viac vedomostí. Keď bola v 9. ročníku vyhrala celoslovenské kolo Čo vieš o hviezdach. Už bolo vidieť, že matematika je jej silnou stránkou Čo však bolo mimoriadne dôležité, vedela skĺbiť svoj talent s usilovnosťou, čo vôbec nie je bežné u študentov a usilovnosť ju dostala do týchto sfér. Navyše bola pri vzdelávaní mimoriadne samostatná a vývoj vedomostí bol tým pádom markantný."

Rate this item
(2 votes)
Last modified on streda, 16 január 2019 15:21
Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.