Bitúnok v Šaštíne - Strážach vraj nemal problém odkúpiť chorú kravu

Bitúnok v Šaštíne - Strážach vraj nemal problém odkúpiť chorú kravu

ilustracne foto ilustracne foto zdroj: Zdroj: Reprofoto: TVN24

Jeden zo schválených slovenských bitúnkov Joko-JP Šaštín-Stráže na Záhorí, by bol až do januára tohto roka ochotný odkúpiť chorú a ležiacu kravu liečenú antibiotikami. Informvali o tom Hospodárske noviny na webe https://hnonline.sk/.

Na praktiky bitúnku Joko-JP Šaštín-Stráže upozornilo viacero zdrojov, ktoré sa zhodli na tom, že praktiky podobné tým v Poľsku sa majú diať aj na Slovensku.

Tento bitúnok bol podľa hnonline.sk do januára 2019 ochotný odkúpiť chorú kravu. Potvrdiť im to mali samotní majitelia, keď im redaktori novín anonymne volali s ponukou na odkúpenie chorej kravy. "Veľmi radi, ale už sa nedá, máme tu doktorov… Vtedy sa dalo, teraz sa nedá," uviedla majiteľka Jana P.

"To, čo bolo voľakedy, to už všetko skončilo. Už sa bojím. Od toho januára už nedošla žiadna taká krava na bitúnok. Od januára sú také zákony, že všetci zabíjame so strachom," reagoval jej manžel Oto P.

Keď ich však noviny približne po dvoch týždňoch kontaktovali oficiálne, svoje tvrdenia popreli.

Šaštínsky bitúnok spadá pod Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu v Senici.

Jej riaditeľ Alojz Žúrek upozornil, že na bitúnku je a vždy bol určený stály veterinárny dozor v počte dvaja úradní veterinárni lekári, ktorí v pracovnom čase kontrolovali prísun zvierat určených na jatočné účely a vykonali klinické vyšetrenie zvierat.

Podľa informácií hnonline.sk však malo k usmrcovaniu chorých zvierat dochádzať ešte pred príchodom veterinárov na bitúnok.

Šaštínsky bitúnok mal problémy aj v Českej republike, kam dodáva mäso. Väčšia časť mäsa v nelegálnej rozrábkarni v Prahe mala totiž pochádzať práve z tohto slovenského bitúnku. Časť z celkových vyše dvetisíc kilogramov dodaného mäsa. Podľa českej veterinárnej správy vykazovala určité známky závadnosti.

zdroj: hnonline.sk

Rate this item
(3 votes)
Last modified on piatok, 29 marec 2019 13:45

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.