Vyjadrenie zvieracej ombudsmanky a polície k zastreleniu psa policajtom v Dojči

Vyjadrenie zvieracej ombudsmanky a polície k zastreleniu psa policajtom v Dojči

Zastrelená pes v Dojči Zastrelená pes v Dojči zdroj: FB

Zvierací ombudsman preberá prípad zastreleného psa policajtom v piatok 22.11.2019 v Dojči.

NaZahori.sk o prípade informovala aj Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Vyjadrenie zvieracieho ombudsmana

V sobotu 23. novembra 2019 dostala zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová informáciu o zastrelenom psovi v obci Dojč (okres Senica).

Zvierací ombudsman preberá prípad zastreleného psa v Dojči človekom, ktorý má zákon chrániť a nie ho porušovať.

Podľa slov majiteľov zastreleného psa mal tento skutok vykonať ich sused, policajt. Poškodení tvrdia, že susedovi už v minulosti prekážal nielen pes, ale aj ich hospodárske zvieratá, ktoré z tohto dôvodu prestali chovať.

Majitelia uvádzajú, že ich pes 22. novembra 2019 v ranných hodinách vbehol na susedov pozemok. Sused mal naňho vystreliť a následne ešte streliť do vzduchu. Po streľbe mal prísť za poškodenou a oznámiť jej informáciu o zastrelení psa. Poškodená videla umierajúceho psa. Keďže však bola v sprievode svojej dvojročnej dcéry a navyše je vo vysokom štádiu tehotenstva, vrátila sa naspäť do domu.Sused mal následne do psa streliť ešte jedenkrát. 

„Je možné, že muž spáchal viacero trestných činov. Ak sa preukáže, že pes neskonal po prvom výstrele a pri umieraní trpel, ide o trestný čin týrania zvierat. Navyše pri oznamovaní činu páchateľom boli účastné aj maloleté deti a tehotná žena, ktoré patria do skupiny chránených osôb,“ konštatuje Zuzana Stanová, zvieracia ombudsmanka.

Majiteľka psa uvádza, že zviera bolo bezproblémové. Bolo kastrované, čipované, nebolo agresívne a nikdy na nikoho nezaútočilo.

Rodina podala na páchateľa trestné oznámenie a zastrelený pes je momentálne na pitve. Zvierací ombudsman s majiteľmi zastreleného psa komunikuje a poskytuje im právnu pomoc.

„Verejní činitelia by mali mať morálne, vzdelanostné a hodnotové štandardy na vysokej úrovni. Často sa však stretávame s opakom. Niektorí verejní činitelia sú voči násilným činom na zvieratách nielen necitliví, ale ich dokonca vykonávajú či zľahčujú. Potvrdzuje sa to nielen v tomto prípade, ale aj v prípade Holíča, kde policajti v roku 2016 v žumpe utopili šteniatka. Aj v prípade psa z Dojča žiadame o exemplárne vyšetrenie a postihnutie tohto činu,“ dodáva Zuzana Stanová.

Zatiaľ čo v minulosti sa takýto čin mohol hodnotiť ako priestupok, ak cena psa nepresahovala 266€, po novele zákona o veterinárnej starostlivosti, podľa ktorej už zviera nie je vec, ale cítiaca bytosť,hovoríme o trestnom čine.

Zvierací ombudsman je nezávislá, nezisková organizácia založená z iniciatívy občanov  a občianok angažovaných v oblasti ochrany práv zvierat. Svojou aktivitou zastrešuje a podporuje útulky po celom Slovensku. Snaží sa o systémové a legislatívne zmeny v prospech zastavenia násilia páchanom na zvieratách.

Vyjadrenie polície

"Polícia prijala oznámenia od majiteľov psa a preverujeme všetky okolnosti, za ktorých došlo k zastreleniu psa plemena Brazílska fila policajtom na jeho súkromnom pozemku. Policajt strieľal zo súkromnej zbrane, ktorú mal v legálnej držbe. V tejto súvislosti zisťujeme aj to, či mohli byť splnené podmienky pre použitie zbrane v tzv. krajnej núdzi. Bližšie informácie poskytneme ihneď, po dôkladnom zadokumentovaní skutku a vykonaní potrebných procesných úkonov," NaZahori.sk o prípade informovala Mária Linkešová, hovorkyňa KR PZ v Trnave.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 25 november 2019 14:28

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.