Senica: Mesto je proti vybudovaniu už druhého zvieracieho krematória, vznikla aj petícia občanov

Senica: Mesto je proti vybudovaniu už druhého zvieracieho krematória, vznikla aj petícia občanov

Senica: Mesto je proti vybudovaniu už druhého zvieracieho krematória, vznikla aj petícia občanov Fotky zdroj: FB Mesto Senica a www.peticie.com

Témou rokovania komisie životného prostredia v utorok 3. marca 2020 bola špeciálne len jedna téma a tou bolo prerokovanie podnikateľského zámeru vzniku v poradí už druhého zvieracieho krematória na území Senice, akými sú napríklad aj kone. Informuje o tom na FB Mesto Senica.

Zariadenie plánuje predkladateľ zámeru, ktorým je firma Anubis, spol. s. r. o. prevádzkovať v areáli bývalých kasární. Zámer prišli na rokovanie komisie odprezentovať zástupcovia spoločnosti Roman Schutz a Šimon Pajpach.

 

Odporúčania a uznesenia komisií majú vo všeobecnosti odporúčací charakter. Momentálne je problematika potenciálneho vzniku ďalšieho krematória ešte len na úrovni rozhodovania o tom, či tento zámer vzhľadom na to, že ide o stredný zdroj znečistenia potrebuje alebo nepotrebuje tzv. EIA – posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Podľa prvotného rozhodnutia Okresného úradu v Senici ho nepotrebuje, dva dotknuté subjekty však podali odvolanie. Samotné mesto Senica ešte nedostalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia. Verejnosť reaguje na možnosť prevádzkovania ďalšieho krematória petíciou.

Primátor mesta Senica Martin Džačovský: "Mesto zaslalo negatívne stanovisko k danej investícii a v tomto duchu sa bude mesto vyjadrovať i ďalej." 

Stanovisko Mesta Senica: „Zámerom navrhovateľa je prevádzkovanie zariadenia, kremačnej pece TB – 1, na spaľovanie tiel mŕtvych spoločenských zvierat, s maximálnou kapacitou 1200 kilogramov denne. Zariadenie bude zakategorizované medzi stredné zdroje znečisťovania ovzdušia, jeho vstupným ohrievacím médiom bude nafta. Rozptylové podmienky bude zabezpečovať komín vysoký šesť metrov. Súčasťou zariadenia bude i mraziaci box pre uskladnenie tiel uhynutých zvierat. Popol z tiel zvierat bude odovzdávaný majiteľom zvierat. Navrhovaná činnosť bude umiestnená v areáli bývalých kasární, parcela č. 1661/50 k. ú. Senica. Najmenšia vzdialenosť od obytnej zóny je 215 metrov. Postupným rozvojom mesta sa mení charakter a využitie jednotlivých objektov. Tým sa vzdialenosti objektov na bývanie a ubytovanie k danému pozemku zmenšujú. Preto z dlhodobého pohľadu na vývoj s umiestnením zvieracieho krematória v navrhovanej lokalite nesúhlasíme.“

Petícia proti vybudovaniu Zvieracieho krematória v Senici

- v objekte starých kasární

"My dolupodpísaní občania, vyjadrujeme nesúhlas s vybudovaním Zvieracieho krematória - TB - 1 spoločnosťou Anubis spol. s r.o., Trnavská 582/1, 91951 Špačince na parcele 1661/50 v k.ú. Senica. My, ako vlastníci a užívatelia priľahlých, susediacich nehnuteľností, obyvatelia mesta Senica, sme neboli s uvedeným zámerom oboznámení. Považujeme za nevhodné až neprípustné, vybudovanie tohto zariadenia v objekte, v ktorom v tesnej blízkosti sa nachádza útulok pre zvieratá, prevádzky na potravinársku výrobu, mäsovýrobu, penzión na trvalé ubytovanie, kde susediace objekty sú vedené ako obytné, ktoré navrhovateľ vo svojom zámere neuviedol a nebral na ne ohľad. Ďalej nebral ohľad ani neinformoval občanov trvalo žijúcich v blízkosti areálu a neďalekého sídliska o jeho zámere. Po oboznámení sa s jeho detailným zámerom, považujeme jeho podmienky na prevádzkovanie za nereálne a nemožné dodržiavať."

Petičný výbor:

RNDr. Ľubica Krištofová, Hviezdoslavova 469, Senica, tel.: 0905297374

Mgr. Peter Pastucha, Tehelná 422, Senica, email cez gmail.com : mgrpeter9

Informácie o predloženom zámere: https://www.enviroportal.sk/sk/eia/detail/zvieracie-krematorium-tb

Krematórium pôvodne mali postaviť pri Trnave: https://www.trnava.sk/sk/uradny-oznam/rozhodnutie-zvieracie-krematorium-trnava

zdroj: FB Mesto Senica a www.peticie.com 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 05 marec 2020 11:59

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.