V Plaveckom Petri pestujú čučoriedky na rozlohe až 40 hektárov

V Plaveckom Petri pestujú čučoriedky na rozlohe až 40 hektárov

Fotky z Ovocnej farmy Plavecký Peter Fotky z Ovocnej farmy Plavecký Peter TS

Slovenskí farmári na Záhorí v Plaveckom Petri v okrese Senica vysadili najväčší sad čučoriedok na Slovensku. Sú hotovým zázrakom pre naše telo.

Milujeme ich čerstvé, zavárané, v koláčoch, tiež ako súčasť nápojov, zmrzlín, džemov. Sezóna čučoriedok sa začína práve teraz a trvať bude až do konca októbra. Pri ich kúpe sa však vždy pýtajte na pôvod. Záruku čerstvosti máte najmä u tých slovenských.

Mnohým z nás sa spájajú s detstvom. Nevedeli sme sa ich nabažiť počas prechádzky lesom či v rámci horskej túry. Sú sladké a zároveň svieže. Navyše, pre náš zrak sú oveľa prospešnejšie ako mrkva, o ktorej sme si to doposiaľ mylne mysleli. Blahodarných účinkov čučoriedok na náš organizmus je však oveľa viac. Odstraňujú prebytočné voľné radikály z ľudského tela, bránia vzniku rakoviny a znižujú hladinu cholesterolu.

Sú bohaté na fosfor, vápnik, draslík, sodík a vitamíny A, B1, B2, B3. Do svojho jedálnička by ich mali zaradiť tiež tehotné ženy. Čučoriedky totiž obsahujú kyselinu listovú, ktorá bráni vývojovým defektom nervového systému u novorodencov. Vďaka ich pravidelnej konzumácii dochádza k zníženiu rizika srdcových chorôb a artériosklerózy. Fytoestrogény, prírodné rastlinné hormóny nachádzajúce sa v bobuliach čučoriedok, majú pozitívny vplyv na hormonálne zmeny u žien a mužov.

Pri výbere čerstvých čučoriedok je dôležité zaujímať sa tiež o ich pôvod. Nielen kvôli tomu, aby sme zbytočne nekonzumovali plody dozrievajúce v kamiónoch, ale najmä kvôli pôde, z ktorej vyrastajú. Tá má na ich chuť, farbu a vzhľad veľký vplyv.

„Okolie Plaveckého Petra má bohatú históriu a skúsenosti s pestovaním čučoriedok. Milujú totiž tunajšiu kyslú pôdu borovicových lesov s pH 3,5 – 4,5. Čučoriedky tu zbierame ručne a polievame ich odstátou dažďovou vodou. Pred škorcami a inými vtákmi, ktorí by mohli ničiť úrodu používame cvičených sokoliarov,“ prezradil Peter Kelemen z Ovocnej farmy, kde sa čučoriedky pestujú až na rozlohe 40 hektárov.

Výsadba sadu

Sad s čučoriedkami farmári vysadili na jar 2019. Tento rok teda budú zbierať prvú úrodu. Farma v Plaveckom Petri patrí k najväčším na Slovensku. Na rozlohe 40 hektárov je vysadených až 135-tisíc sadeníc.

,,Všetko sme si financovali z vlastných zdrojov, na sad sme nemali žiadne dotácie. Investícia do poľnohospodárstva nie je na Slovensku vôbec jednoduchá,“ poznamenal Peter Kelemen.

Farmári z Plaveckého Petra nie sú v pestovaní, žiadni nováčikovia. Momentálne okrem čučoriedok, pestujú paradajky, uhorky, papriky, melóny a to určite ešte nie je koniec.

,,Naším cieľom je pestovať najkvalitnejšie ovocie a zeleninu. Pri výbere sadeníc si dávame záležať. Chceme prispieť k tomu, aby sa Slovensko opäť stalo sebestačné pri pestovaní ovocia a zeleniny tak, ako to bolo v minulosti. Naša pôda je veľmi úrodná, a preto by sme mali viac pestovať doma a menej dovážať zo zahraničia,“ pokračuje Kelemen.

  

Zber čučoriedok

Čučoriedky sa zbierajú ručne a následne sa dávajú do „chladiakov“. Tam sa zachladia až na jeden stupeň Celzia. Pri tejto teplote sa prevážajú na baličku a triedičku.

„Baličku a triedičku sme si museli objednať z USA. Triedička každú jednu bobuľku skontroluje a ak je poškodená alebo zlá,vytriedi ju. Následne sa čučoriedky zabalia a putujú do obchodu. Je to veľmi rýchly proces,“ hovorí Peter Kelemen. Takto majú zákazníci vždy istotu, že čučoriedky sú len najvyššej kvality.

Zázračné bobule, pracovitý úľ

Zaujímavosťou čučoriedok z Plaveckého Petra je aj systém ich opeľovania.

„Vedľa seba pestujeme viaceré druhy, aby bolo zabezpečené ich kvalitnejšie opelenie. V jednom sade je potrebných až 10-tisíc pracovitých čmeliakov, ktorí vylietavajú z úľov, za stenami ktorých sa ukrýva ich kráľovná. Preto sa vždy zdržiavajú iba v sade. Zaujímavosťou je, že ak by sa kráľovnej niečo stalo, celý úľ prestane pracovať,“ poznamenáva Peter Kelemen zo združenia Ovozela, súčasťou ktorého je aj farma v Plaveckom Petri.

Predaj len na Slovensku 

V súčasnosti sa na pultoch obchodov zvyknú objavovať aj čučoriedky z dovozu, najmä z Poľska. Ich obrovskou nevýhodou je, že buď dozrievajú počas cesty, alebo sú chemicky ošetrené, aby transport do slovenských obchodov vydržali.

„Naše čučoriedky, sa predávajú iba na Slovensku a v reťazcoch sú už do niekoľkých hodín od zberu,“ uzatvára P. Kelemen. Dlhodobé výskumy dokazujú, že bobule čučoriedok sú najzdravšie plody vôbec, a tak je výber hlavne pôvodu tých správnych skutočne dôležitý.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 02 júl 2020 16:30
Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.