Zrekonštruovaný dom smútku v Senici obnovuje obrady

Zrekonštruovaný dom smútku v Senici obnovuje obrady

Dom smútku v Senici Dom smútku v Senici Mesto Senica

S rozsiahlou rekonštrukciou domu smútku v areáli mestského cintorína v Senici začala samospráva v marci tohto roku. V polovici októbra boli plánované rekonštrukčné a stavebné práce ukončené. S pohrebnými obradmi, ktoré sa počas rekonštrukcie vykonávali vonku alebo v dome smútku v Čáčove, sa začína v tomto týždni.

Slovo rekonštrukcia sa začalo intenzívnejšie skloňovať približne pred piatimi rokmi, ale nie vždy existovala aj chuť pustiť sa do projektu, zvlášť, keď ide o vysoko finančne náročný projekt. My sme sa na rekonštrukciu podujali, pretože si myslím, že priestory, kde sa pozostalí lúčia so svojimi blízkymi, ako aj ostatné priestory, kde spočívajú telá zosnulých, majú byť dôstojné,“ informoval primátor Senice Martin Džačovský.

Za sedem mesiacov dostal objekt domu smútku novú strechu (zateplenie, krytina) i maľovku fasády, okná a dvere. V zadnej časti domu smútku bol položením dlažby upravený vjazd pre vozidlá do podzemia. Kompletne zrekonštruovaná je miestnosť, ktorá bude slúžiť na poslednú rozlúčku so zosnulým v užšom rodinnom kruhu a v úplnom súkromí. Čiastočnou rekonštrukciou prešla aj obradná miestnosť, kde pôvodné stoličky nahradili nové so širšou sedacou časťou, pribudlo nové ozvučenie, veľkoplošná obrazovka a stropné podhľady v šedom dekore. Odborného reštaurátorského zásahu sa dočkali katafalk, rečnícky pultík i kvetináč v prednej časti miestnosti, ktoré sú vyrobené zo vzácneho a dnes už veľmi málo používaného materiálu liateho terrazza. Na stenách pribudli infražiariče, ktoré pomôžu pozostalým skomfortniť pobyt v obradnej miestnosti počas rozlúčky v chladných zimných mesiacoch.

V dome smútku sú po rekonštrukcii čiastočne položené nové podlahy, nová čiastočná elektroinštalácia a vzduchotechnika. Obnovou prešli aj sociálne zariadenia a zároveň pribudlo nové pre imobilných občanov. Nad rámec pôvodne zazmluvnených prác príde v nasledujúcich dňoch ešte k obnove chladiarenských miestností. Celkový objem stavebných a rekonštrukčných prác tak bude predstavovať 340.000 eur.

"Na budúci rok máme v pláne pokračovať v rekonštrukcii opravou soklov budovy a takisto spevnených plôch a terénu v okolí domu smútku - všetko je však závislé na tom, ako sa v rozpočte bude napĺňať príjmová položka," doplnil primátor.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 22 október 2020 10:35

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display