Senica: Primátor Džačovský zhodnotil testovanie a poďakoval občanom

Senica: Primátor Džačovský zhodnotil testovanie a poďakoval občanom

Senica: Primátor Džačovský zhodnotil testovanie a poďakoval občanom foto: FB MD a Mesto Senica FB

Primátor Senice Martin Džačovský o príprave a priebehu celoplošného testovania na COVID-19 v meste.

 Akým spôsobom sa u Vás v Senici realizovali prípravy na celoplošné testovanie? Čo všetko zabezpečovalo mesto? S akými problémami ste sa pri prípravách stretli?

Testovaniu sme sa začali venovať okamžite, ako to vyhlásil premiér Igor Matovič. V samosprávach máme skúsenosti s voľbami a preto vieme, akým spôsobom si máme jednotlivé miesta zabezpečiť, ako si urobiť logistiku. Len sme nevedeli, čo všetko máme zabezpečiť resp. čo na odbernom mieste má byť a kto to zabezpečí. Keďže táto istota nebola do posledného momentu, tak sme si po vlastnej línii zabezpečovali takmer všetko, aby sa nestalo, že nebudeme môcť odberové miesto otvoriť. Najväčším problémom boli neustále zmeny, ktoré prichádzali a týkali sa vybavenia odberových miest, kto to má zabezpečiť. Takisto zabezpečenia pracovníkov. Tri dni pred celoplošným testovaním sa trikrát menil druh zmluvy, ktorý máme uzatvorený s administratívnymi pracovníkmi a takisto istú dobu kolovala informácia, že nebudú ochranné odevy pre administratívnych pracovníkov, tak sme si ich zabezpečili sami.

Pred testovaním ste uverejňovali výzvy na prihlásenie sa dobrovoľníkov, neskôr aj na zdravotníkov. Aké ste zaznamenali reakcie? Aj s pričinením obcí a miest sa podarilo obsadiť zdravotnícke pozície...

Na výzvy reagovali občania okamžite, keďže celoštátny systém nefungoval. Po jeho spustení sme ich presmerovali na ozbrojené sily, ktoré s nimi ďalej pracovali. Keď sme zverejnili, že máme nízku obsadenosť na zdravotníkov, prihlásili sa ďalší. Aktivity samosprávy v zháňaní dobrovoľníkov a zdravotníkov ako veľmi kladné aj pre ozbrojené sily

Prvý deň testovania v sobotu ráno sa podarilo otvoriť všetky miesta? Niektoré s oneskorením, chýbali zdravotníci?

Viaceré miesta sme otvorili s oneskorením resp. v provizórnom režime, keďže na niektorých miestach bol iba jeden zdravotník. Tým bola rýchlosť vybavenia na jednotlivých odberných miestach výrazne nižšia. Postupne sa podarilo doplniť zdravotníkov na jednotlivé miesta a išli v štandardnom režime.

V sobotu ráno hlásili všetky miesta dlhé rady, ako ste pomáhali občanom koordinovať tento stav? 

Osobne som si prešiel odberové miesta a v spolupráci s mestskou políciou sme občanom oznamovali, ako dlho budú čakať v rade. Aj na základe týchto informácií sa viacerí rozhodli odísť a prísť neskôr, čo sa ukázalo ako správne rozhodnutie. V Senici mali naviac možnosť si pozrieť miesto na kamerovom systéme, ktorý vytvorili študenti miestneho gymnázia na stránke kolkojetamludi.sk

Aký je momentálny aktuálny stav na odberných miestach?

Momentálne od soboty večer vybavujeme každého jedného záujemcu priebežne v podstate bez čakania.

Ako čítate priebežné výsledky: približne 11.500 testovaných a cca percento pozitívnych?

Vieme, že presnosť testov nie je stopercentná a tak e možné, že pozitívnych ľudí na nový koronavírus je v Senici viac. Verím, že aj takýmto testovaním sa podarí znížiť naplnenosť nemocníc a testovanie bolo na prospech veci.

Váš osobný poznatok z celej situácie, prípadne iné, ak potrebujete niečo dodať...

Opäť sa potvrdilo, že občania sú najväčšie devíza samospráv resp. obcí. Keď sme v núdzi a krízovej situácii, vieme sa spoľahnúť na svojich občanov, ktorí nezištne poskytli pomocnú ruku ostatným. Kamkoľvek som sa obrátil a požiadal o pomoc, nestretol som sa s negatívnym prístupom, dokonca niektorí sa prihlasovali sami. S takouto pozitívnou pomocou pre mesto som sa ešte nestretol a preto im mnohým patrí veľké ďakujem.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 02 november 2020 10:48

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.