FOTO+VIDEO: Sobotište má hvezdáreň aj vlastnú planétku či zlatú medailistku z olympiády

FOTO+VIDEO: Sobotište má hvezdáreň aj vlastnú planétku či zlatú medailistku z olympiády Featured

Hvezdáreň, ktorá sa nachádza v obci Sobotište. Hvezdáreň, ktorá sa nachádza v obci Sobotište. NaZahori.sk

Obec Sobotište, ktorá sa nachádza neďaleko Senice, sa môže pochváliť viacerými zaujímavosťami. Jednou z nich je aj vlastná hvezdáreň, ktorá je súčasťou areálu základnej školy.

Hvezdáreň v obci Sobotište NaZahori.sk

Naša hvezdáreň je najstaršia hvezdáreň, ktorá vznikla pri základnej škole. O rok oslávi 50 rokov. Vtedajší riaditeľ školy Ladislav Košinár bol amatérsky astronóm, ktorý sa jej venoval v osobnom voľnom čase. V roku 1970 sa začala stavať v rámci akcie Z-et, čiže sme si ju stavali svojpomocne. O dva roky neskôr sa ju podarilo k 1. septembru aj odovzdať do užívania," predstavil vznik hvezdárne Svetozár Štefeček, ktorý v obci vedie astronomický krúžok.

"Pôvodne bola koncipovaná ako hvezdáreň školská s tým, že do budúcnosti vznikne hvezdáreň v niektorom z okresných miest. Keďže nevznikla žiadna, prevzala rolu okresnej hvezdárne. V súčasnosti o nej môžeme hovoriť aj ako o krajskej, keďže do Sobotišťa chodia exkurzie v rámci celého kraja, dokonca aj mimo neho," dodal Štefeček.

Hvezdáreň je v bežnom období prístupná nielen členom krúžku, ale aj jednotlivým záujemcom a skupinám, ktoré prejavia záujem o návštevu. „Návštevníci sa môžu objednať cez kontakty, ktoré máme na našej webovej stránke www.hvezdaren-sobotiste.sk. Najmä v letnom období je táto možnosť hojne využívaná,“ prezradil vedúci krúžku, ktorý je zároveň aj profesorom na senickom gymnáziu.

Astronomický krúžok v Sobotišti, ktorý pri hvezdárni funguje, má výborné meno nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Odchovankyňa tohto krúžku Jana Švrčková získala zlatú medailu na astronomickej olympiáde v Číne. Na 12. medzinárodnej olympiáde v Pekingu získala prvé miesto. Pre mladú astronómku to bolo tretie vystúpenie na medzinárodnej olympiáde a vždy z toho bola medaila. "Pre Janku bola zlatá medaila vyústením jej dlhodobej aktivity v obore. Predtým v Indii a Thajsku získala bronz. Vyvrcholilo to zlatou medailou v Číne," uviedol Štefeček.

Janka Švrčková návrat z astronomickej olympiády v Číne  / zdroj Nazahori.sk 

Viac tu: https://www.nazahori.sk/senica/item/1695-janka-svrckova-zo-sobotista-ziskala-olympijske-zlato

Malá obec sa okrem planetária môže popýšiť aj ďalšou vzácnosťou. Po orbite lieta planéta s názvom Sobotište. "Táto planétka obieha medzi Marsom a Jupiterom v hlavnom páse. Jej označenie je 26401 Sobotište. Objavil ju v observatóriu v Ondřejove pri Prahe slovenský astronóm Peter Kušnirák. Vzhľadom na aktívnu prácu sobotištských astronómov pri popularizácii astronómie ju venoval našej obci v roku 2001 pri príležitosti 750. výročia prvej písomnej zmienky o obci,“ doplnil Štefeček.

Vo hvezdárni myslia aj na ďalší rozvoj. „Pripravujeme cezhraničnú spoluprácu s hvezdárňou vo Veselí nad Moravou a v rámci projektu by sme chceli rozšíriť vybavenie teleskopom, ktorý bude mať lepšie parametre a kvalitnejšiu montáž. Máme už aj plán rozvoja budovy, kde pripravujeme prístavbu, ktorá umožní väčší počet návštevníkov,“ naznačil plány do budúcnosti Svetozár Štefeček.

Ďalšie zaujímavé informácie o hvezdárni sa dozviete vo videu na https://www.youtube.com/watch?v=bD7XIety5cU

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 03 január 2021 14:41

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.