FOTO: Rozhľadňa Lipovec v obci Prietrž má aj svoju dvojičku

FOTO: Rozhľadňa Lipovec v obci Prietrž má aj svoju dvojičku Featured

Rozhľadna Lipovec v obci Prietrž v časti U Rehušov. Rozhľadna Lipovec v obci Prietrž v časti U Rehušov. NaZahori.sk

Ideálnym miestom na výlet v okolí Senice je rozhľadňa Lipovec v Prietrži v časti U Rehušov, ktorá ponúka veľmi dobrý výhľad na všetky svetové strany.

Kopec, na ktorom je rozhľadňa, je vo výške 424 metrov nad morom. Celková výška veže, okolo ktorej sa vinie schodisko, je 6 metrov. Bola vybudovaná v roku 2013 a je dvojčaťom rozhľadne Rozbehy v obci Cerová. Na vyhliadkovú plošinu vedie 35 schodov.

Rozhľadňa má tvar veže, ktorá je ukončená dreveným prekrytím vyhliadkovej plochy. Na vyhliadkovej ploche sú umiestnené informačné panoramatické prehľadné tabule, na ktorých je zobrazený panoramatický ráz krajiny, ktorý vizuálne korešponduje s reálnym pohľadom na krajinu, s popisom zaujímavých objektov. Z rozhľadne je mimo iných dobrý výhľad na Biele Karpaty (vrch Veľká Javorina), Malé Karpaty (hrad Dobrá Voda), Považský Inovec a Mohylu M. R. Štefánika na Bradle.

Okolo danej lokality prechádza asfaltová miestna komunikácia, ktorá je zároveň označená ako žltá cyklotrasa pod číslom 8309. Je evidovaná s celkovou dĺžkou 21 kilometrov a stupňom náročnosti Sport. Vedie po štátnych a účelových komunikáciách. Okrem nej je v blízkosti aj červená cyklotrasa číslo 022 o celkovej dĺžke 61 kilometrov. Jej názov je Kopaničiarska cyklomagistrála a je napojená na Záhorskú cyklomagistrálu, s ktorou má dĺžka trasy až 110 kilometrov. Jej náročnosť je označená stupňom rekrea a všetky trasy vedú po cestách II. a III. triedy.

Prístup k rozhľadni je aj z autobusovej zastávky "Prietrž, Zuščíci" na trase Senica – Brezová pod Bradlom. Asfaltová cesta z rázcestia pri zastávke vedie k osade Rehušovci a pred ňou je poľná odbočka doprava popri oplotenej lúke k rozhľadni. Prístup je možný aj autom z Brezovej pod Bradlom alebo zo Senice cez obec Prietrž.

Pamätník SNP U Rehušov

V blízkosti rozhľadne je ďalší turisticky zaujímavý bod, ktorým je pamätník SNP U Rehušov.

Bol postavený ako spomienka na udalosti roku 1944 a 1945, ktoré sa udiali na kopaniciach U Rehušov, ale aj v Horných a Dolných Pasekách. Ale zároveň aj ako pocta statočným obyvateľom kopaníc, ktorí sa zachovali tak ako im česť prikazovala.

Pamätník bol odhalený 10. septembra 1967 pri príležitosti 23. výročia SNP. Je dielom akademického sochára Vladimíra Farára z Bratislavy. Ide o mohutný stĺp z duralových a hliníkových trubiek. Reliéf z tepanej medi znázorňuje hrôzy vojny a ľudské obete, trubky znázorňujú plameň, ktorý sa rozhorel v povstaní za oslobodenie našej vlasti.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on pondelok, 27 september 2021 14:34

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.