FOTO+VIDEO: Hrad Branč ponúka prekrásny výhľad a možno aj ruku zakliatej mladej devy

FOTO+VIDEO: Hrad Branč ponúka prekrásny výhľad a možno aj ruku zakliatej mladej devy Featured

Zrúcaniny hradu Branč nad obcou Podbranč Zrúcaniny hradu Branč nad obcou Podbranč NaZahori.sk

Hrad Branč je ideálnym miestom na výlety všetkými možnými spôsobmi. Či už ako rodinný výlet, keďže výstup na hrad z parkoviska zvládnu aj menej zdatní turisti, ale aj ako jeden z cieľov pešej či cykloturistiky.

Hrad Podbranč NaZahori.sk

Zrúcanina hradu Branč sa nachádza vo výške 480 metrov nad morom. Leží na rovnomennom kopci nad obcou Podbranč v Myjavskej pahorkatine medzi obcami Sobotište a Myjava. Ruiny hradu sa nachádzajú nad Podzámkom, ktorá je miestnou časťou obce Podbranč.

Hrad dal postaviť Aba

Hrad vznikol v strategicky dôležitom priestore pohraničia Uhorského a Českého kráľovstva. V období praveku a včasného stredoveku bolo opevneným centrom okolitého územia hradisko stojace na návrší zvanom Starý hrad, ktoré svojmu účelu slúžilo do 12. storočia.

Jeho funkciu neskôr prebral strážny hrad, postavený na lepšie chránenom návrší s dokonalým výhľadom do priestoru pohraničia. Vybudoval ho magister Aba, ktorý v roku 1251 kúpil územie okolo Sobotišťa. Above sídlo pozostávalo z masívnej hranolovej obytnej veže, obklopenej hradbou.

V roku 1297 získal Branč Abrahám Rúfus. Dlho sa zo svojho vlastníctva netešil, pretože v roku 1309 ho musel pod nátlakom odovzdať Matúšovi Čákovi. Po Matúšovej smrti bol až do konca storočia v kráľovských rukách. V tomto období bol hrad svedkom pohraničných bojov, počas ktorých bol poškodený. Počas obnovy vzniklo pri pôvodnej veži nové opevnené nádvorie.

Stibor zo Stiboríc Branč opevnil Branč priekopou

V roku 1394 hradné panstvo získal od kráľa Stibor zo Stiboríc, ktorý ho pripojil do svojho rozsiahleho majetkového domínia. Stibor hrad opevnil priekopou a zároveň rozšíril a zmodernizoval obytné priestory hradnej veže.

V nepokojných časoch, po smrti Albrechta Habsburského, sa Branča zmocnil Pongrác zo Sv. Mikuláša, ktorý vďaka svojim výpravám do okolia získal povesť lúpežného rytiera. Pangrác dal obnoviť poškodené úseky hradieb a pokračoval v adaptácii palácových budov.

Koncom stredoveku Branč dočasne vlastnil Osvald Korlátsky z Bučian a v roku 1530 ho spolu s ďalšími majetkami na Záhorí vyženil František Ňári. Krátko po získaní hradu dostaval Ňári oproti stredovekému palácu nový palác. Plochu hradu rozšíril novým opevneným predhradím s delovou baštou v nároží.

Hrad slúžil ako útočisko aj pre habánov zo Sobotišťa

V ďalšom priebehu 16. a 17. storočia Františkovi potomkovia postupne rozšírili hrad o nový okruh vonkajšieho opevnenia s delovými bastiónmi. V hornom hrade dostavali obytné budovy okolo ústredného nádvoria do podoby štvorkrídlovej rezidencie prepojené arkádovou chodbou.

V 17. storočí slúžil dobre opevnený hrad ako útočisko pred častými bojmi v okolí. Jeho ochranu využívali zemania z okolia. Ale aj habáni z blízkeho Sobotišťa, ktorá za to dodávali na hrad svoje výrobky. Začiatkom 18. storočia hrad stratil vojenský význam a pomaly začal chátrať.

Na hrade straší zakliata deva

Ako správny hrad, aj Branč sa môže pochváliť povesťou, ktorá o hrade koluje medzi pospolitým ľudom.

Hradný pán mal dcéru, ktorej sa snažil majiteľ hradu nájsť ženícha. Nevesta však bola prieberčivá a keď si ani po troch rokoch s uchádzačov nevybrala toho pravého, otcovi došla trpezlivosť. Preto ju preklial a vyslobodiť ju môže iba ten, kto sa jej nebude báť. Ako to pri povestiach chodí, verzie sa rozchádzajú v tom, či sa už našiel odvážny uchádzač o jej ruku alebo či na neho deva ešte len čaká...

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on pondelok, 27 september 2021 14:30

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.