Trnavská župa má plán rozvoja dopravy do roku 2050

Trnavská župa má plán rozvoja dopravy do roku 2050 Featured

Trnavská župa má plán rozvoja dopravy do roku 2050 TS TTSK

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) má vypracované dva strategické dokumenty v oblasti rozvoja infraštruktúry všetkých druhov dopravy.

Plán udržateľnej mobility a Plán dopravnej obslužnosti sú základným predpokladom rozvoja dopravy v kraji do roku 2050. 

„S odborníkmi sme niekoľko mesiacov zbierali dáta a v priebehu troch rokov sme vypracovali podrobnú analýzu súčasného stavu verejnej, individuálnej a nemotorovej dopravy v našom kraji.Tá bola podkladom pre načrtnutie vízie, kde chceme byť v roku 2050. Som rád, že máme dlho chýbajúci strategický plán, ktorý obsahuje konkrétne odporúčania. Reaguje na aktuálne i budúce potreby ľudí, pričom zohľadňuje aj prvok ochrany životného prostredia. Som presvedčený, že budúcnosť je práve v zelenej mobilite,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Plán udržateľnej mobility navrhuje riešenia v oblasti verejnej,individuálnej, cyklistickej, pešej aj statickej dopravy. Tiež obsahuje odporúčania na realizáciu veľkých investičných projektov, ochranu životného prostredia a celkové zvyšovanie kvality života obyvateľov. 

Plán dopravnej obslužnosti zas predstavuje optimálne riešenie verejnej osobnej dopravy, v rámci ktorého je uspokojená cestujúca verejnosť a zároveň dosiahnutá maximálna ekonomická efektívnosť. Opisuje tiež štandardy kvality cestovania, ako napríklad dostupnosť zastávok, mieru prestupnosti medzi spojmi či kvalitu vozového parku.

K príprave dokumentov boli prizvané štátne orgány, mestá, obce, široká odborná i laická verejnosť. So zainteresovanými sa uskutočnilo niekoľko desiatok pracovných stretnutí. Ich verejné prerokovanie sa uskutočnilo 30. júna 2020.

Plány tvorilo duo českých spoločností AFRY CZ, s.r.o., a EKOLA group, spol. s r.o od júla 2018, a to za spolufinancovania z eurofondov. Vstupné dáta pochádzajú z „predcovidového“ obdobia. Ako základné verzie strategických dokumentov budú tieto predmetom aktualizácií, najbližšie v horizonte dvoch až piatich rokov, v ktorých budú zohľadnené aj nové trendy. 

„Jedným z našich hlavných cieľov je zvýšenie atraktívnosti verejnej dopravy pre cestujúcich. Hľadali sme aj riešenie na zníženie počtu našich obyvateľov, ktorí sú v súčasnosti negatívne ovplyvňovaní hlukom, prachom a škodlivými emisiami. Takisto sa zaoberáme otázkami energetickej efektívnosti dopravy a návrhmi jej trvalo udržateľného rozvoja. Aj vďaka SMART mobilite sa chceme stať moderným regiónom s rastúcou životnou úrovňou. Na to plánujeme využiť aj eurofondy, čoho predpokladom je schválenie dokumentov zastupiteľstvom,“ doplnil župan Viskupič

Dokumenty už prerokovala Komisia pre pozemné komunikácie a dopravu Zastupiteľstva TTSK. Krajskí poslanci ich budú schvaľovať na svojom najbližšom zasadnutí v stredu 27. januára 2021, ktoré sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie.

Materiály na toto rokovanie sú zverejnené na https://osam.trnava-vuc.sk/#sk/view-zastupitelstvo-zasadnutia/2017-2022

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorok, 19 január 2021 13:21

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.