FOTO+VIDEO: Kaštieľ v Jablonici prechádza rekonštrukciou, zmenou má prejsť aj priľahlý park

FOTO+VIDEO: Kaštieľ v Jablonici prechádza rekonštrukciou, zmenou má prejsť aj priľahlý park Featured

Kaštieľ v obci Jablonica Kaštieľ v obci Jablonica NaZahori.sk

Pred štyrmi rokmi odkúpila Kaštieľ v Jablonici, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, spoločnosť z Trnavy. Jej vlastníci stoja aj za občianskym združením Útulný domov, ktoré si dalo za cieľ zachrániť ho a postupne zrekonštruovať do pôvodnej podoby.

Kaštieľ v Jablonici prechádza rekonštrukciou NaZahori.sk

Združenie na záchrane kaštieľa pracuje už štyri roky. „Záchranných prác sa už na kaštieli spravilo pomerne dosť, čo je možné vidieť aj na fotodokumentácii, ktorú pravidelne zverejňujeme na webe či sociálnych sieťach,“ prezradil začiatky záchrany člen združenia a zároveň aj spolumajiteľ kaštieľa Martin Veneni.

Ako spresnil, najpodstatnejšie bolo zaplátanie striech, kde boli obrovské diery. „Do kaštieľa už našťastie neprší. Podarilo sa nám vyčistiť nádvorie, z ktorého zmizla dvojposchodová budova, ktorá tu bola pristavená a nádvorie už začína vyzerať ako za čias Apóniovcov, ktorí boli poslednými majiteľmi kaštieľa,“ neskrýval spokojnosť s postupom prác.

História kaštieľa siaha do 16. storočia. Posledným majiteľom kaštieľa bola práve rodina Aponiovcov. Tá ho v roku 1920 odpredala, čím sa kaštieľ v Jablonici stal jedným z mála, ktorý nebol zabraný štátom. Od tohto momentu začal postupne chátrať a najväčší úpadok zažil v 80. a 90. rokoch minulého storočia. V tej dobe v kaštieli bývali bezdomovci a bol z veľkej časti rozkradnutý.

Odhad, kedy bude kaštieľ zrekonštruovaný do pôvodnej podoby si majiteľ netrúfa predpovedať. „Vďaka dotáciám sa nám podarilo v prácach zrýchliť. Plány máme smelé a ak by sa nám to podarilo do desiatich rokov, boli by sme spokojní,“ prezradil dlhodobé plány Veneni.

Majitelia kaštieľa komunikujú svoje kroky aj s obcou. „Tá je majiteľom parku. Máme dohodu, že ihrisko by sa mohlo časom presťahovať do inej časti Jablonice, aby sa parku prinavrátil historický ráz. Získal by sa tak krásny priestor pre návštevníkov a predovšetkým obyvateľov Jablonice,“ doplnil spolumajiteľ kaštieľa. V kaštieli sa uvažuje aj s ubytovacími kapacitami, ktoré by najmä v začiatkoch slúžili pre remeselníkov a ľuďom, ktorí pracujú na oprave kaštieľa.

„V súčasnosti sa uskutočňuje oprava strechy na pôvodnej čiernej kuchyni, kde bola manzardová strecha s atypickým vzácnym spôsobom zhotovenia komína. Následne je v pláne južná strecha kaštieľa, kde je krov už v alarmujúcom stave,“ prezradil aktuálne záchranné práce Veneni, ktoré sú financované z projektu Obnovme si svoj dom v gescii Ministerstva kultúry.

Občianske združenie získalo aj dotáciu z Trnavského samosprávneho kraja na opravu časti strechy. „Zmluvu ešte nemáme podpísanú, ale získaná suma by sa mala pohybovať vo výške približne 40.000 eur. Financie budú použité na dokončenie obnovy strechy na administratívnej budove, kde v minulosti bývalo služobníctvo. Strechu by sme mali do konca roka vďaka tomu dokončiť,“ vysvetlil Veneni, kam bude smerovať finančná injekcia z kraja.

Oprava strechy prispeje k tomu, že budova už nebude degradovať. „S touto časťou rekonštrukcie by sa malo začať začiatkom leta. Predpokladaný termín dokončenia je plánovaný na jeseň,“ doplnil majiteľ kaštieľa.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 11 február 2021 15:53

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.