Video: Lietadlá zo Senice uskutočnili prelet okolo Slovenska za štyri a pol hodiny

Video: Lietadlá zo Senice uskutočnili prelet okolo Slovenska za štyri a pol hodiny Featured

Video: Lietadlá zo Senice uskutočnili prelet okolo Slovenska za štyri a pol hodiny fotky: TS

V sobotu 27. februára 2021 vyštartovali zo Senice štyri ultraľahké lietadlá Shark na netradičnú výpravu.

Video Shark.aero 27.2.2021

Ich cieľom bolo vo vzduchu opísať hranice Slovenska bez medzipristátia. Za štyri a pol hodiny preleteli 1200 kilometrov s priemernou rýchlosťou 270 kilometrov za hodinu. Vzdušnou čiarou ide približne o vzdialenosť z domovského letiska v Senici do Londýna.

Foto: Posádka štyroch lietadiel pred odletom na letisku v Senici

Po dvoch mesiacoch čakania na vhodné počasie vyrazil sedemčlenný tím v sobotu tesne pred obedom smerom na juh.

Štyri lietadlá, vyrobené na Slovensku, leteli spoločne podľa naplánovanej trasy okolo Bratislavy, ponad hranice s Maďarskom a cez východné Slovensko. Odtiaľ pokračovali popri Poľsku, ponad Tatry a pozdĺž českých hraníc sa vrátili domov do Senice.

Po pristátí mali lietadlá v nádrži ešte 60 litrov benzínu, s ktorým by mohli letieť ďalšie dve a pol hodiny.Na jedno natankovanie tak dokážu piloti v lietadle Shark preletieť až 1900 kilometrov a bez medzipristátia sa dostať na juh Španielska, do Turecka alebo dokonca na sever Afriky.

Veľký dolet a vysokú rýchlosť sa lietadlu Shark darí dosiahnuť vďaka jeho aerodynamickému tvaru. Dvojmiestna kabína so sedením za sebou spolu so zaťahovacím podvozkom umožňuje dosiahnuť nižší odpor vzduchu v porovnaní s bežnými lietadlami v kategórii ultralight.

Shark vďaka tomu v minulosti prekonal viacero svetových rýchlostných rekordov vo svojej kategórii a ako prvý dosiahol rýchlosť 300 kilometrov za hodinu.

 

Charakteristické tvary, pripomínajúce krivky žraloka, predurčili nielen názov lietadla, ale aj jeho pozíciu dravca medzi ostatnými dvojmiestnymi lietadlami. Slovenský unikát zo Senice je vytvorený tak, aby zaujal rýchlosťou aj komfortom, vďaka čomu sa lietadlo dostalo na oblohu nielen európskych krajín, ale aj v USA, Indonézii alebo Číne. V spoločnosti SHARK.AERO  sa výrobe lietadla venujú už 12 rokov. 

Prelet okolo Slovenska bol zrealizovaný v súvislosti s dosiahnutím významného míľnika – dokončenie lietadla s výrobným číslom 100.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 06 marec 2021 09:06
Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.