V Senici obnovia Pamätník padlým v druhej svetovej vojne

V Senici obnovia Pamätník padlým v druhej svetovej vojne Featured

Pamätník padlým v druhej svetovej vojne v Senici Pamätník padlým v druhej svetovej vojne v Senici Mesto Senica

Senická radnica tento rok zrekonštruuje vojnový hrob a pomník rumunským a sovietskym vojakom, ktorí položili životy pri oslobodzovaní Senice. Nazahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Pamätník padlým v druhej svetovej vojne stojí na mestskom cintoríne v Senici. Je koncipovaný ako dvojhrob s náhrobníkom v tvare stupňovitého pylónu so sochárskou výzdobou vysokého reliéfu a nápisovou tabuľou. Na pomníku je vytesaný dátum oslobodenia mesta, symbol mieru v podobe holubice nad zemeguľou a reliéf skupiny troch vojakov. „Z nich jeden pridržiava raneného, ležiaceho a zomierajúceho vojaka. Sochárske stvárnenie je realistické, kvalitné a ručne sekané kamenárskymi dlátami. Pamätník bol postavený v polovici 20. storočia a od tých čias nebola na ňom zrealizovaná žiadna obnova okrem štandardnej údržby,“ uviedla Moravcová.

Tento pamätník sa nachádza v narušenom stave spôsobenom prirodzeným zvetraním povrchu, zanedbanou a nevhodnou údržbou i sekundárnymi zásahmi. Mesto preto vyhlásilo verejné obstarávanie na reštaurovanie pamätníka. „Cieľom reštaurovania je rehabilitovať hmotnú a historickú podstatu pamiatky a obnoviť jej pôvodný výtvarný výraz,“ doplnila hovorkyňa.

Obnova pamätníka bude financovaná z dotácie poskytnutej Úradom vlády SR na obnovu vojnových hrobov v sume 5800 eur. „Zvyšok financií pôjde z rozpočtu mesta. Okrem tohto pamätníka bude opravený aj pamätník v miestnej časti Kunov,“ doplnil primátor mesta Senica Martin Džačovský.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 11 apríl 2021 09:48

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.