Kloktacie testy využijú v Senici pre ôsmakov a deviatakov dve školy

Kloktacie testy využijú v Senici pre ôsmakov a deviatakov dve školy Featured

Mesto Senica Mesto Senica

Od 19. apríla 2021 sa do základných škôl na prezenčné vyučovanie vracajú ôsmaci a deviataci, podmienkou návratu do školských lavíc je negatívny test na ochorenie COVID-19.

NaZahori.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

V prípade Senice ide o štyri mestské základné školy, z ktorých dve (ZŠ Sadová, ZŠ V. P.-Tótha) zareagovali na ponuku kloktacích PCR testov z ministerstva školstva. „Testovali sme ôsmakov a deviatakov, ktorých rodičia prejavili záujem a dali súhlas na testovanie kloktaním, aby mohli splniť podmienku nástupu žiaka druhého stupňa do školy, ktorou je negatívny COVID test samotného žiaka a jedného jeho zákonného zástupcu. Testovanie bolo jednoduché, žiaci si v priestoroch školy vyplachovali ústa slaným roztokom, ich vzorka bola starostlivo zabalená a poslaná do laboratória. Každý žiak dostal letáčik s jedinečným kódom, na základe ktorého sa dozvie výsledok testu z informatívneho mailu,“ priblížila systém šetrného PCR testovania kloktaním riaditeľka Základnej školy na Sadovej ulici v Senici Svetlana Chábelová.

Z celkového počtu 400 žiakov z tried ôsmakov a deviatakov sa prišlo na základe súhlasu rodičov alebo zákonných zástupcov kloktacími PCR testami otestovať po tridsať žiakov z oboch škôl. Škola následne dostane informáciu len o celkovom počte prípadných pozitívnych výsledkov, prípadne informáciu, o akú triedu ide, nie však meno konkrétneho žiaka. „Informácia o pozitivite však nehrá v prípade nástupu žiakov od 19. apríla úlohu v tom, že by sme niektorú z tried neotvorili, nakoľko deti prichádzajú do školy po dlhom čase a neboli spolu v kontakte. Opačná situácia nastane však už o týždeň, kedy žiaci už budú spoločne v jednej triede. Nasleduje ďalšie kolo testovania a ak v ňom vyjde pozitivita žiaka, odchádza v súlade s COVID semaforom ministerstva školstva celá trieda do karantény,“ upresnila riaditeľka senickej ZŠ na Sadovej ulici S. Chábelová.

Ôsmaci a deviataci, ktorí neprejavili záujem o kloktacie testy, môžu využiť možnosť antigénového testovania a tak pred nástupom do školy preukázať platný výsledok testu. V Senici od apríla fungujú počas týždňa dve takzvané trvalé mobilné odberné miesta, kde sa môžu prihlásiť cez štátny rezervačný systém www.korona.gov.sk. Takisto môžu využiť sobotné (17. apríla) plošné testovanie organizované mestom Senica, ktoré ho organizuje na šiestich odberných miestach. Rezervácia vyšetrenia na konkrétny termín je možná prostredníctvom objednávkového systému www.rezervaciasenica.sk. Jednotlivé odberné miesta však budú počas dňa brať aj neobjednaných záujemcov.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on štvrtok, 15 apríl 2021 16:39

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.