Pri Hradišti pod Vrátnom preniesli viac ako 8000 obojživelníkov

Pri Hradišti pod Vrátnom preniesli viac ako 8000 obojživelníkov Featured

Samček ropuchy odháňa potenciálneho konkurenta Samček ropuchy odháňa potenciálneho konkurenta Zuzana Kostelná

Pri Hradišti pod Vrátnom preniesli dobrovoľníci v roku 2021 až 8055 obojživelníkov, čo je zatiaľ najviac počas jednej sezóny. Informovala o tom Záchranná stanica pre voľne žijúce živočíchy z Brezovej pod Bradlom.

Počas 11. ročníka prenosu obojživelníkov pri Hradišti pod Vrátnom preniesli spolu 3012 exemplárov ropuchy bradavičnatej, 2982 skokanov, 2051 mlokov bodkovaných, 7 rosničiek zelených, 2 kunky žltobruché a jednu ropuchu zelenú.

Za všetky roky záchranári a dobrovoľníci preniesli spolu už 51047 obojživelníkov. So zábranami pomohli aj správy Chránených krajinných oblastí (CHKO) Záhorie a Malé Karpaty, ktoré pomohli zo zábranami.

Obojživelníky patria medzi najohrozenejšie skupiny živočíchov. Z množstva negatívnych vplyvov, ktoré spôsobujú rapídny ústup obojživelníkov, môžeme rátať najmä masové úhyny na dopravných komunikáciach v obdobiach ich migračných ťahov. Z hľadiska masovosti je najnebezpečnejším práve jarný ťah dospelých jedincov zo zimovísk na miesta rozmnožovania. "Pre väčšinu obojživelníkov je charakteristická tzv. vernosť miestu, kde sa vyvinuli z vajíčka. Teda sú schopné sa rozmnožovať iba na týchto miestach. Bohužiaľ často musia obojživelníky počas týchto presunov na miesto rozmnožovania prekonať už i vyššie spomínané frekventované cestné komunikácie. A prečo je dôležité obojživelníky chrániť? Obojživelníky sú dôležitou skupinou živočíchov, pretože sú významnou súčasťou potravného reťazca. Konzumujú veľké množstvo hmyzu a sami sú potravou mnohých stavovcov (vtákov i cicavcov). Ich vyhubenie by mohlo spôsobiť nerovnováhu v ekosystéme a zároveň znížiť biologickú rozmanitosť – biodiverzitu," informovala CHKO Záhorie.

 

Aj preto i tento rok zamestnanci Správ CHKO Záhorie a Malé Karpaty vybudovali zábrany na frekventovanej ceste z Hradišta pod Vrátnom do Brezovej pod Bradlom.  Zábrany pri ceste zabezpečia, že žaby nebudú prechádzať cez vozovku, ostanú pri nej a ochranári ich následne pozbierajú a prenesú na druhú stranu. Materiál na vybudovanie zábran poskytla spoločnosť Forbo Siegling s.r.o. z Malaciek. V minulosti na tomto úseku cesty dochádzalo k úhynom stoviek žiab (najmä skokany a ropuchy) a mlokov práve počas jarnej migrácie. V tomto úseku sa v budúcnosti plánuje realizácia žabochodu. Zábrana je kontrolovaná a žaby sú prenášané do neďalekej mokrade.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on sobota, 01 máj 2021 14:06

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.