FOTO+VIDEO Sobotište: Sanagro v rámci obnovy sadu zasadilo aj hurmikaki

FOTO+VIDEO Sobotište: Sanagro v rámci obnovy sadu zasadilo aj hurmikaki Featured

Nad bývalým družstvom v Sobotišti prevzala skupina Sanagro, ktorá je prvovýrobcom poľnohospodárskych produktov, do prenájmu sad a okrem jabloní v ňom plánuje pestovať aj netradičné ovocie hurmikaki.

Sobotište: Nad obcou zasadili hurmikaki NaZahori.sk

Vysadených bolo prvých 100 jabloní a 30 stromov so subtropickým ovocím hurmikaki. Tento sad, ktorý sa nachádza na rozlohe siedmich hektárov ,však nemá prioritne slúžiť len na produkciu. Fungovať má predovšetkým ako pasienok pre dobytok.

 „Chceli sme to tu skultúrniť a aj preto sme sa rozhodli starý sad kompletne zrevitalizovať. Z jabĺk sme zasadili odrody Braeburn a Boskoopské červené, ku ktorým sme pridali aj subtropické ovocie hurmikaki,“ priblížil začiatky obnovy Marcel Kúdela, výkonný riaditeľ skupiny Sanagro pre región Senica.

Spoločnosť má v pláne výsadbu približne 1200 jabloní a tropického ovocia hurmikaki v priebehu najbližších troch rokov. „Ak by sme toto ovocie mali popísať, je veľmi podobné jablku. Kým však dozrejú prvé plody, bude to trvať niekoľko rokov,“ doplnila mediálna zástupkyňa spoločnosti Marta Kováčová.

 „Úroda bude mať skôr symbolický ekonomický efekt, no pre pôdu má takáto výsadba stromov dôležitý vodozádržný charakter. Zároveň môže sad poslúžiť na pasenie dobytka, ktorému počas leta stromy poskytnú prirodzený tieň,“ ozrejmuje generálny riaditeľ spoločnosti Tomáš Kohút

V tomto projekte plánuje skupina pokračovať aj v ďalších regiónoch, v ktorých má svoje farmy. „Naším cieľom je z tradičných družstiev postupne budovať moderné farmy, ktoré budú prispievať k produkcii domácich potravín. Chceme tým podporiť nezávislosť našej krajiny od dovozu potravín zo zahraničia, no zároveň to chceme robiť s vysokým ohľadom na kvalitný život hospodárskych zvierat. Do modernizácie technológií fariem sme dosiaľ investovali viac ako 3 milióny eur, pričom v pláne máme ďalšie investície,“ doplnil generálny riaditeľ.

Farmy Sanagro Senica, Roľnícke družstvo Samuela Jurkoviča v Sobotišti, Roľnícke družstvo Častkov a ekofarma Euroagro Senica so sídlom vo Vrbovciach, majú spoločného majiteľa – slovenskú spoločnosť Sanagro.

  • 74 je priemerný počet zamestnancov za posledných 5 rokov, ktorým dávajú prácu farmy v Senici, Sobotišti, Častkove a vo Vrbovciach patriace pod Sanagro
  • Až 93 % z nich tvoria miestni obyvatelia
  • 3 milióny 334 tisíc litrov surového kravského mlieka vyprodukovala za minulý rok miestna farma v Sobotišti
  • 25 tisíc ton plodín dopestovali spomínané farmy v senicko/myjavskom regióne
  • 177 tisíc EUR zaplatili v roku 2020 farmy prenajímateľom za pôdu, ktorú užívajú
  • 628 tisíc EUR investovali družstvá za posledné 2 roky na zlepšenie ich chodu
  • 105 tisíc EUR bolo odvedených do rozpočtu miest a obcí v katastri, kde tieto farmy hospodária vo forme miestnych daní  

Hurmikaki 

Pochádza z východnej Ázie a je mimoriadne obľúbené v Japonsku. Nezrelé ovocie má nepríjemnú trpkú chuť, ale keď sa nechajú plody dozrieť na miske pri izbovej teplote tak, že sú na dotyk mäkké, odvďačia sa vám sladkou chuťou zrelej marhule s príchuťou mrkvy.

Obsah vitamínov a minerálov v hurmikaki

Hurmikaki je dobrým zdrojom vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Odporúča sa aj ľuďom s chorou pečeňou a obličkami. Vhodný je aj pre ľudí s artritídou a dnou. Toto ovocie má i upokojujúce účinky. Pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu. Vďaka antibakteriálnym látkam potláča množenie škodlivej mikroflóry čriev.

Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Vďaka množstvu vitamínu A, ktorý sa mení na betakarotén, sa odporúča tehotným i dojčiacim ženám, deťom a starším ľuďom, ale aj fajčiarom a tým, ktorí si častejšie doprajú alkohol. Okrem toho obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a vitamín E, ktorý pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, spomaľuje tvorbu vrások, škvŕn. Odporúča sa pri problémoch s vypadávaním vlasov.

Hurmikaki obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Pokiaľ sa konzumuje čerstvé, zlepšuje stav srdcovo-cievneho systému. Je i zdrojom lykopénu, čím sa z neho stáva účinný antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou prostaty, krčka maternice, žalúdka a pľúc. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov pri anémii (chudokrvnosti).

Hurmikaki je zároveň zdrojom ľahko stráviteľných cukrov, takže za krátky čas dokáže poskytnúť telu dostatok energie, čo oceníte, keď na vás čaká náročný fyzický či psychický výkon.

zdroj: zdravoveda.sk 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedeľa, 06 jún 2021 11:20

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.