VIDEO: Senica General Plastic: PET fľaša sa dá recyklovať takmer donekonečna

VIDEO: Senica General Plastic: PET fľaša sa dá recyklovať takmer donekonečna Featured

General Plastic prevádzka Senica / forky zdroj: NaZahori.sk General Plastic prevádzka Senica / forky zdroj: NaZahori.sk

PET fľaše majú v porovnaní s inými plastami jednu typickú vlastnosť – použitím vhodných metód a postupov sa dajú takmer donekonečna recyklovať a vyrábať nanovo. 

VIDEO: General Plastic

Jediná slovenská firma, ktorá dnes dokáže takto obsiahnuť celý životný cyklus PET fľaše, je General Plastic s prevádzkami v Kolárove a Senici na Záhorí. 

„Dôkladne spracovať použitý materiál a vyrobiť z neho nový produkt na opätovné využitie je definícia cirkulárnej ekonomiky. A práve PET fľaše to umožňujú. Dôležité je dotiahnuť celý recyklačný proces do konca a vyrobiť z použitej PET fľaše novú. Iba v takom prípade môžeme hovoriť o efektívnej recyklácii,“ vysvetľuje zásady PET recyklácie František Doležal, generálny riaditeľ spoločnosti General Plastic. Recyklácia plastov je podľa jeho slov dnes kľúčovou témou obehového hospodárstva, zhodnocovania odpadov a celého systému takzvanej cirkulárnej ekonomiky.

 

Základom je triedenie, ale pomôže najmä zálohovanie

Prvým krokom úspešnej recyklácie je vyzbierať použitý materiál, ktorý sa použije na ďalšie spracovanie. Dnes sa do žltých kontajnerov dostane približne 18 000 ton PET fliaš. Zvyšok skončí v komunálnom odpade. „Iba približne 20 % objemu žltých kontajnerov tvorí PET, ktorý recyklujeme. Problém nie je len v slabej ochote obyvateľov triediť odpad, ale aj v nastavených podmienkach zberových spoločností,“ objasňuje situáciu František Doležal a dodáva, že PET je momentálne žiadanou komoditou na celom svete a je neefektívne, aby končil v spaľovniach alebo v horšom prípade priamo na skládkach.

Pripravovaný systém zálohovania PET fliaš môže podľa generálneho riaditeľa General Plastic dostať do recyklačného procesu oveľa viac PET fliaš. „Ako recyklátor podporujeme zavedenie systému zálohovania PET-u, pretože to vytvára predpoklad, že do recyklačného procesu sa dostane viac PET-u,“ vysvetľuje.

Vlastnosti PET materiálu umožnia danú fľašu niekoľkokrát zrecyklovať. Recyklujú sa predovšetkým fľaše od nápojov, ktoré sú priehľadné alebo aspoň priesvitné a neobsahujú príliš veľa obalovej etikety na jej povrchu. V prvom kroku prejdú použité PET fľaše dodatočným dotriedením, potom drvením na malé PET vločky a následne praním.

Takéto vypraté PET vločky sa využívajú na výrobu širokého spektra výrobkov od vlákien cez tričká až po funkčné športové oblečenie či koberce. Môžeme ich nájsť aj ako súčasť slnečných okuliarov alebo auta. Avšak tu životnosť takýchto výrobkov častokrát končí. Ak doslúžia, putujú do klasického odpadu.

"Podľa dát z roku 2019 sa na slovenský trh uvedie asi miliarda fliaš z polyetyléntereftalátu (PET). Z nich sa vráti v rámci separovaného zberu odpadu približne 60 percent," povedal to obchodný riaditeľ spoločnosti General Plastic Miroslav Lukniš a doplnil: "Miliarda PET fliaš predstavuje približne 30 000 ton, z ktorých sa vráti do cirkulárneho recyklačného systému 18 000 ton. “Najväčšia časť nevrátených fliaš sa dostane do komunálneho odpadu. Spotrebiteľ ich väčšinou hodí do nesprávneho koša, v ktorom sa odpad už netriedi a ide do spaľovne. Ide takisto o recykláciu, ale hovoríme o prvom a zároveň poslednom štádiu recyklácie. Najviditeľnejším miestom, kde nesprávne končia PET fľaše, je, samozrejme, príroda."

 

Takmer stopercentná recyklácia

„My sa zameriavame na kompletný recyklačný cyklus fľaše. Ak PET vločka prejde procesom dekontaminácie, ktorý vykonávame v našej prevádzke v Senici, slúži ako surovina na výrobu obalov vhodných na styk s potravinami. Z takýchto vločiek vyrábame predlisky, z ktorých si výrobcovia nápojov následne vyfúknu fľašu podľa vlastných predstáv,“ozrejmuje využitie obchodný riaditeľ spoločnosti. 

Predlisok, z ktorého sa následne vyfúkne nová PET fľaša, je vyrobený kombináciou panenského granulátu a materiálu, ktorý vznikne recykláciou použitej PET fľaše. „Nová PET fľaša sa nedá vyrobiť iba z recyklátu, pretože takýto materiál stráca svoje dôležité fyzikálne vlastnosti, ale rozumný pomer týchto dvoch zložiek nám umožňuje fľašu prakticky donekonečna recyklovať. A najmä o to v celom procese ide,“ vysvetľuje M. Lukniš.

General Plastic má dnes kapacitu vyrobiť ročne viac ako 500 miliónov kusov predliskov, ktoré sa použijú na vyfúknutie novej PET fľaše. To predstavuje približne 50 percent ročnej spotreby PET fliaš na Slovensku. 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on streda, 16 jún 2021 13:52

Senica - Kalendár akcií

pon uto str štv pia sob ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Senica - Najbližšie akcie

Žiadne nadchádzajúce udalosti na zobrazenie!

NAJČÍTANEJŠIE

Error: No articles to display

NAJČÍTANEJŠIE MOR

Error: No articles to display

Nazahori.sk používa cookies
Táto stránka používa súbory cookies. Ak budete pokračovať v prehliadaní tejto stránky, súhlasíte s ich používaním.